Valóban vissza kellene vonulnia Vettelnek?

2019.07.15

Nemrégiben pletyka szinten felmerült a Forma-1 paddockjában, hogy közeleg Sebastian Vettel visszavonulása és az sem kizárt, hogy a szezon végén szögre akasztja a bukósisakot. Talán itt is lenne az ideje? Vettel az utóbbi 1-2 évben egyre többet és többet hibázik, tegnap elismerte, hogy rontott és elnézést kért Verstappentől. A gesztus szép volt, de a tény, hogy ismét saját hibája miatt veszített értékes világbajnoki pontokat, több, mint aggasztó. 

Összegyűjtöttük az elmúlt 1 évből a futamon elkövetett hibáit. Elképzelhető, hogy egy-egy incidensnél nem 100%-ig ő volt a hibás, de elkerülhette volna az ütközést. Az elmúlt 21 versenyből 7-szer veszített értékes pontokat, úgy, hogy leginkább rajta múlott. Egy ilyen statisztika még egy Romain Grosjean szintű pilótánál is aggasztó lehet, hát még egy négyszeres világbajnoktól?!


2018 - Német nagydíj - Az esős pályán az élről a gumifalba hajtott.

2018 - Olasz nagydíj - A rajt után Hamiltonnal ért össze, melynek következtében megforgott és visszaesett a mezőny végére. Végül negyedikként ért célba. 


2018 - Japán nagydíj - A 9. körben Verstappent próbálta előzni, de összeértek és ismét a mezőny végén találta magát. Hatodikként ért célba. 


2018 - USA nagydíj - A rajt után Ricciardoval ütközött. A mezőny végéről ezúttal a negyedik helyig jött fel.


2019 - Bahreini nagydíj - A 37. körben Hamilton megelőzte Vettelt. A német négyszeres bajnok hibázott, miután elment mellette Hamilton megpördült és a mezőny közepébe esett vissza. Az ötödik helyen ért célba. 


2019 - Kanadai nagydíj - Nyomás alatt ismét hibázott Vettel. Hamilton követte DRS távolságban a versenyben vezető németet. A 48. körben lecsúszott a pályáról és úgy tért vissza, hogy a britet kissé leszorította. A versenybírák veszélyesnek ítélték a manővert, így hiába tartotta meg a pozícióját a verseny végéig, a futamgyőztes Lewis Hamilton lett.


2019 - Brit nagydíj - Verstappen megelőzte Vettelt, majd a négyszeres bajnok visszatámadott volna, azonban belehajtott az irányváltás nélkül közlekedő hollandba. Visszaesett a mezőny végére, ráadásul még időbüntetést is kapott. Pontot nem szerzett.


A kérdés adott: Vettel össze tudja szedni magát és újra világbajnokhoz méltóan vezetni, vagy mindenkinek jobb lenne, ha visszavonulna? 

Afelől semmi kétségem sincs, hogy kiváló versenyző és nem felejtett el vezetni, de fejben össze kell szednie magát, mert nagyon rossz azt látni, hogy egy négyszeres bajnok ennyire a saját képességei alatt teljesít. Még csak 32 éves, úgy, hogy mi szívesen néznénk még a pályán. Reméljük újra a régi lesz és izgalmas, de sportszerű csatákat vív majd az élbolyban.


/Zoli/