Union Berlin - A Bundesliga abszolút újonca

2019.07.26

Története első élvonalbeli szezonjára készül az Union Berlin, mely az osztályozón több idegenben lőtt góljának köszönhetően múlta felül a Stuttgartot. A 4 topliga közül az ellőttünk álló szezonban a Bundesligába frissen feljutó Union Berlin lesz az egyetlen abszolút újonc, így egy kicsit mélyebbre ásunk a csapat történelmében.

Az egyesületet 1906-ban alapították FC Olympia néven. A klub eredeti színei sárga és fekete voltak. A kezdeti időkben sem volt sok sikerben része az együttesnek, de néhány regionális bajnokságot nyertek a futball őskorában.  1966-ban feloszlottak, majd újjá alapultak Union Berlin néven. Innentől már piros-fehér színekben szerepeltek. Az új csapatnak hamar elég jelentős sikerben lett része. Története egyik legjelentősebb trófeáját ugyanis 1968-ban nyerte a klub. A Kelet Német csapatok számára kiírt serleget hódították el. A fináléban a Carl-Zeiss Jena együttesét győzték le 2-1-re. 

Újkori sikerek

Az ezred forduló környékén ott mozgott a tűz közelben az Union Berlin, de az élvonalba jutás nem jött össze. Több ízben is megnyerték a 3. ligát és jó néhány évet szerepeltek a Bundesliga 2-ben. A csapat legnagyobb sikerét a 2000/2001-es idényben érte el, amikor bejutott a Német Kupa fináléjába. A döntőben a Schalketól szenvedtek 2-0-ás vereséget, de mivel a gelschenkircheniek helye már biztos volt a nemzetközi porondon, ezért a "Vasak" indulhattak az UEFA Kupa selejtezőjében a következő idényben. Az európai kaland azonban nem tartott sokáig, a bolgár Litex Lovech ellen elvéreztek. 

A 2000/2001-es szezon csapata
A 2000/2001-es szezon csapata

A mélypont

2005-ben a harmadosztály 19. helyén zárt az együttes és visszaesett az amatőr ligának számító, negyedik vonalba, innen kellett vissza küzdenie magát. A 2005/06-os idényben simán nyerte a negyedosztályt az berlini együttes, így hamar visszajutott a 3. ligába, amiben nagy szerepe volt Daniel Teixeiranak, aki 37 évesen azért tért vissza korábbi klubjához, hogy visszajuttassa őket oda, ahová valók. A brazil csatár 25 góllal zárta a szezont, amivel házi gólkirály lett. 

Daniel Teixeira
Daniel Teixeira

A lassú, de biztos fejlődés

A következő két idényben csak a harmadosztályú tagságát tudta megőrizni az együttes, de a 2008-09-es idényben az algériai Karim Benyamina vezérletével bajnok lett és feljebb lépett. Benyamina 6 éven át erősítette a Vasakat, és elévülhetetlen érdemei voltak a csapat felemelkedésében. A Bundesliga 2-ben jobbára a középmezőnyben végeztek. Legjobb eredményük a 2016/17-es 4. hely volt, egészen az előző évadig. 

Karim Benyamina
Karim Benyamina

A csúcs

A 2018/19-es idényben a Köln és a Paderborn mögött a harmadik helyen zárt az Union Berlin, így pedig osztályozót játszhatott a feljutásért. Az ellenfél a jóval nagyobb múlttal rendelkező és jóval esélyesebb Stuttgart volt. Urs Fischer együttese azonban fittyet hányva a papírformára idegenben 2-2-es döntetlen játszott a többek között Mario Gomezzel, Benjamin Pavarddal és Gonzalo Castroval felálló Stuttgarttal. Az idegenbeli remek eredménynek köszönhetőn hazai pályán már egy kiizzadt gól nélküli döntetlen is elegendő volt a csodához. Az Union Berlin 113 év elteltével eljutott a Bundesligába. 

Milyen utat jár be az Union Berlin?

A jelenlegi egyetlen topligás abszolút újonc együttes előtt számtalan példa van. A leginkább nyilván az RB Leipzig menetét szeretnék lemásolni. A Red Bull által szponzorált csapat a 2016-17-es idényben szerepelt először a Bundesligában és rögtön a második helyen zárt, igaz a lipcseiek már akkor is sokkal nagyobb költségvetéssel dolgozhattak. A szurkolók azonban már vélhetően azzal is nagyon elégedettek lennének, ha a 2020/2021-es idényben is élvonalbeli meccsekre járhatnának. 

A topligák legutóbbi abszolút újoncai és eredményeik:

Az új szerzemények

A csapat mindent meg is tesz azért, hogy sikerüljön a bent maradás, elvégre már több, mint 10 játékos megszerzését jelentette be. Véglegesítették az osztályozó két hősét, Marvin Friedriceht és  Suleiman Abdullahi, akik eddig csak kölcsönbe szerepeltek a berlinieknél. Mellettük pedig olyan sztárok is érkeztek a csapathoz, mint a Dortmunddal kétszeres Bundesliga győztes, Neven Subotic vagy éppen az évek óta a német első osztályban focizó Anthony Ujah. 

További érkezők: Mortiz Nicolas, Keven Schlotterbeck, Manuel Scmiedebach, Christian Gentner, Robert Andrich, Julius Kade, Marius Bülter, Florian Flecker,  Sheraldo Becker, Marcus Ingvartsen, 


Az Union Berlin várható kezdőcsapata a 2019/20-as idényben:

                               Gikiewicz

Trimmel    Subotic   Friedrich   Schlotterbeck   Hübner

  Prömel          Gentner        F. Kroos            Abdullahi

                        Polter                     Ujah


/Zoli/