Garrincha - A görbelábú nőfaló, aki még focizni is tudott.

2020.10.11

A kétszeres világbajnok Mané Garrincha saját korában a világ egyik legjobb futballistája volt, fantasztikus képeséggel rendelkezett, de az életmódja közel sem volt egy sportolóéhoz méltó. Finoman szólva is kedvelte a nőket és az italt.

Garrincha 1933. október 28-án született, de akkor aligha láttak arra esélyt, hogy valaha profi futballista lesz, ugyanis annyi testi fogyatékossága volt, mellyel ma már para sportoló lehetne. A bal lába 6 és fél centiméterrel rövidebb volt, ráadásul mindkét lába görbe volt. Az egyik kifelé, a másik befelé görbült. Mindemellett a gerincével is voltak problémák. Helyzetét az sem könnyítette, hogy édesapja alkoholista volt. Sokan próbálták lebeszélni Garrinchát a futballról, ugyanis egyesek szerint az is csoda volt, hogy járni tudott. Ő azonban hajthatatlan volt, és ezt jól tette, mivel a későbbiekben előnyt tudott kovácsolni a görbe lábaiból. Fantasztikusan cselezett és a védők sosem tudhatták, hogy mire számítsanak tőle. 

Garrincha pályafutása jelentős részét a Botafogonál töltötte. Világhírnévre azonban természetesen a világbajnokságokon tudott szert tenni, melyet 1958-ban és 1962-ben is megnyert a brazilt válogatottal. Saját elmondása alapján élete legszebb élménye az 1958-as világbajnokság volt. Ehhez a tornához két anekdota is kapcsolódik a gyengeelméjűnek tartott Garrincháról. 

Íme az egyik:

- Mondja mester, ma van a döntő? - kérdezte edzőjét. - Igen, fiam - válaszolt Aymero Moreira. - És kivel játszunk? - A házigazdákkal. - Ááá, most már értem, miért van itt annyi ember...

A másik pedig az, hogy a magyarul kismadár becenévre hallgató zseni a mérkőzés után közvetlenül nem kezdett társaival ünnepelni, ugyanis azt hitte, hogy a nemzeti bajnokságok mintájára a világbajnoki döntőben is oda-vissza megmérkőznek egymással a felek.


Ahogyan fentebb említettük Garrincha imádta a nőket és nagy kanállal falta az életet. A szex nagyon fontos volt az életében, saját elmondása szerint 12 éves korában egy kecskével vesztette el a szüzességét. Garrinchának rengeteg szeretője volt, állítólag a 25 centiméteres férfiassága miatt rajongtak érte a nők. Legalább 14 gyermeke született, 5 különböző nőtől. Ezek a hivatalos adatok, de állítólag jó eséllyel, több, mint 30 gyermeket nemzett. 2 felesége közül az egyik a világhírű énekesnő, Elza Soares volt, akitől egy gyermeke született. Az énekesnő egyébként azért hagyta el, mert részegen megverte őt a focista. 


1969-ben ittasan ült autóba és egy általa okozott balesetben halt meg feleségé, Elza Soares édesanyja. Garrinchát 2 év börtönbüntetésre ítélték, de mivel büntetlen előéletű volt, ezért felfüggesztették a büntetését.

A futballkarrierjét egyébként 1973-ban fejezte be. A búcsúmeccsére 131 ezer néző gyűlt össze a Maracanában. 

Garrinchát teljesen tönkre tette az ital és a bohém életmód. 1983 januárjában, 49 éves korában alkoholmérgezéssel szállították kórházba, de már nem tudtak rajta segíteni. Állítólag még a halálos ágyán is az ápolónőkkel flörtölt. 


/Zoli/