A futballvilág legnagyobb stadionkatasztrófái

2021.01.01

Sajnos a futball világban számtalan komoy stadionkataszrófa történt már, ám egytől-egyig mind hozzájárult, ahhoz, hogy a stadionok egyre biztonságosabbá váljanak. Most összegyűjtöttük nektek a világ legsúlyosabb stadionkatasztrófáit.

1964 - Lima

1964-ben Limában, a Nemzeti stadionban történt a világ legtöbb halálos áldozatát követelő stadionkatasztrófája. Történt ugyanis, hogy egy Peru-Argentína olimpiai selejtezőmérkőzésen 1-0-s argentin vezetésnél a játékvezető az utolsó percben érvénytelenített egy perui gólt, ez pedig őrült felháborodást okozott a perui drukkerek körében. A rendőrség könnygázzal és kutyák vetésével próbálta csillapítani a kedélyeket, de ez csak még nagyobb káoszt eredményezett, ugyanis a szurkolók menekülőre fogták, de a stadionok kijáratai le voltak lakatolva. A hatalmas menekülni igyekvő embertömeg összenyomat és összetaposta egymást. 328-an vesztették életüket a tragédiában és még legalább 500-an sebesültek meg.

1971 - Ibrox

A skót Rangers csapatának stadionja az egyetlen, ahol két katasztrófa is történt. 1902-ben egy Skócia - Anglia válogatottmeccsen 25 ember vesztette életét, az egyik lelátó túlterheltsége miatt. 1971-ben aztán egy Rangers - Celtic mérkőzésen ismét megtörtént a baj. Felvételek hiányában sosem derült fény a pontos történésekre, de annyit tudunk, hogy nem sokkal a vége előtt vezetést szerzett a Celtic, ezért a Rangers rajongók elindultak hazafelé. Azonban az utolsópillanatokban egyenlítettek a hazaiak. Állítólag erről a közönségmorajából értesültek a hazafelé tartó drukkerek, s megfordultak a meredek lépcsőn és állítólag valaki elesett, ez pedig szörnyű láncreakciót váltott ki. A hatalmas tömeg a vasból készült korlátokat is teljesen elhajlította és úgy zuhant a mélybe. 66-an vesztették életüket és körülbelül 200-an sérültek meg.

1982 - Luzsnyiki stadion

Az egykori Lenin stadionban egy Szpartak Moszkva - Haarlem mérkőzésen vesztette életét 66 szurkoló, ám erre csupán 7 évvel később derült fény a nyilvánosság számára. A tragédiára semmi jel nem utalt, ugyanis a mérkőzésre csupán 16 ezren váltottak jegyet, noha a stadion befogadóképessége 80 ezer fő volt. A probléma az volt, hogy a kevés néző miatt és a nagyon rossz időjárás miatt csupán 2 szektort nyitottak meg és csak 1 kapun lehetett kimenni a mérkőzés végén. Állítólag egy lány elesett a kifelé tartó utón a lépcsőn és őt próbálták felsegíteni, de a tömeg hatalmas nyomást gyakorolt az emberekre, így nagyon sokan a földön kötöttek ki. A tragédiában rengeteg tinédzser vesztette életét, ám a szovjeteknek így is sikerült eltitkolni az esetet a nyilvánosság előtt. A legdurvább pedig az, hogy a meccset játszó csapatok játékosai is csak 7 évvel később tudták meg, hogy mi történt valójában aznap.

1985 - Bradford

1985. május 11-én a Bradford City a Lincoln City ellen lépett pályára az angol harmadosztályban. A hazaiak már a mérkőzés előtt megtartották az ünnepi ceremóniát, ugyanis megnyerték a harmadosztályt. Azonban a mérkőzés egyáltalán nem ünnepi hangulatban telt, ugyanis a teóriák szerint egy férfi ledobott egy égő cigi csikket. Próbálta eltaposni, ám az a deszkák között beesett a lelátó alá, ahol rengeteg szemét gyűlt fel a hónapok során. Ezt követően fiával még megpróbálták eloltani a cigit úgy, hogy leöntötték kávéval, ám ez nem volt igazán hatásos, s végül szóltak a biztonságiaknak. A lelátó fából épült, a tető pedig bitumennel volt beborítva, így a tűz irdatlan gyorsan terjedt. Hatalmas káosz lett úrrá, akik a pálya felé menekültek azok jártak jobban, ugyanis akik a beengedő kapu felé menekültek, azok sokan életüket vesztették, mivel az zárva volt. A tragédia során 56-an haltak meg és további 265-en sérültek meg. A sors fintora egyébként, hogy a Bradford Citynél azt tervezték, hogy a következő idényre felújítják a főlelátót és az éppen a szezonzárón égett le. A tragédia azonban jelentősen hozzájárult a stadionok fejlődéséhez, ugyanis az eset után Angliában tilos lett falelátókat építeni.

1985 Heysel

Talán a világ leghíresebb stadionkatasztrófája az 1985-ös Heysel stadionban történt tragédia, ugyanis az egész egy Bajnokok Ligája finálén történt, ahol a Juventus és a Liverpool csapott egymással össze a Brüsszelben található meglehetősen rossz állapotú Heysel stadionban. A belgák számtalan hibát követtek el, ugyanis sokan jegy nélkül jutottak be a találkozóra és a rendőri készültség sem volt megfelelő. A problémát az váltotta ki, hogy Liverpool drukkerek szektora túl zsúfolt volt, mindeközben pedig meglátták, hogy a semleges szektorban Juventus zászlókat lengetnek. A liverpooli tábor dobálózásba kezdett, majd még tovább fajult a dolog megtámadták az olasz drukkereket, akik menekülni kényszerültek. Kezdetben körülbelül 5-8 rendőr próbálta megfékezni a huligánokat, de később sem volt sokkal jobb a helyzet. Aztán megtörtént a baj, a lelátó támfala leszakadt, többen is megsérültek és teljesen eluralkodott a pánik. A tragédiában 39en vesztették életüket. Mindez egyébként a mérkőzés előtt történt, de tartva attól, hogy a halasztás még nagyobb káoszt váltana ki lejátszották a meccset, melyet egyébként a Juventus nyert 1-0-ra Platini büntetőből szerzett góljával. A tragédia után az UEFA 5 évre eltiltotta az angol csapatokat a nemzetközi kupaindulástól és egyértelmű felelőssé tették a Liverpool drukkereket.

1989 Hillsborough

A Liverpool-Nottingham Forest FA Kupa elődöntő mérkőzésén a szervezők több hibát is elkövettek. A 3-as 4-es állószektorban a megengedett 1600 embernél jóval több, körülbelül 4000 ember tartózkodott. Ráadásul mivel a mérkőzés kezdete előtt 10 perccel még mindig rengeteg szurkoló várakozott kint a rendőrség úgy döntött, hogy megnyitja az eredetileg menekülésre fenntartott kaput is. Ezek az emberek, pedig szintén a 3-as és 4-es szektorba mentek, tovább lökve a hatalmas tömeget. A rendőrség azonban leginkább csak a huliganizmus megfékezésével volt elfoglalva, s azon voltak, hogy senkise fusson be a pályára. Az emberek a rácsokon igyekztek kimenekülni a szektorból, de sokakat a kerítéshez szorítottak, vagy halálra tapostak. Az esetért felelős David Duckenfield rendőrtiszt végig úgy osztogatta a parancsokat, hogy a huliganizmust megfékezze, s arra nem gondolt, hogy az emberek túlzsúfoltsága tragédiát okozhat. A tragédiában 96-an haltak meg és több, mint 700-an sérültek meg. A katasztrófa legfiatalabb halottja Jon-Paul Gilhooley volt, egy 10 éves kisfiú. Ez a fiú, pedig a Liverpool későbbi legendájának, Steven Gerrardnak az unokatestvére volt. Ennek a tragédiának a hozománya, hogy a stadionokból kikerültek a belső kerítések és ülőszektorokat alakítottak ki.

2001 Accra

2001. május 9-én Ghánában, az Accra stadionban történt az afrikai labdarúgás legnagyobb stadionkatasztrófája. A 85. percben a hazai csapat vezetést szerzett, ezután a feldühödött vendég drukkerek pirotechnikai eszközöket vetettek be és székeket kezdtek dobálni a pályára. A rendőrök próbáltak fellépni a randalírozók ellen, erre ők menekülni kezdtek, azonban a rendőrség lezárta a stadion kapuit, hogy elkerüljék a városban való randalírozást és könnygázzal próbálták megfékezni az indulatokat. A katasztrófában 126 ember vesztette életét.  


/Zoli/