Szeptember hónap születésnaposa - Thomas Müller

2019.09.13

Szeptemberben Thomas Müllert választottuk a hónap születésnaposának. A Bayern München támadója a 30. születésnapját ünnepli ma. 


Thomas Müller teljesítménye eddigi egyetlen klubjánál:

Bayern München - 490 meccs - 185 gól - 169 gólpassz


Thomas Müller 1989. szeptember 13-án Willheimben látta meg a napvilágot. Még 5 éves sem volt amikor elkezdett futballozni. Első csapata a TSV Pähl volt. 10 éves volt amikor felfigyelt rá a Bayern München egyik játékosmegfigyelője, a bajorok nem is teketóriáztak, megszerezték maguknak Müllert. Az első csapatban 2008-ban, 18 évesen mutatkozott be. Első tétmeccsét a Hamburger SV ellen játszotta augusztus 15-én. Még ebben az idényben debütált a BL-ben is, ahol a Sporting elleni 7-1-es győzelem alkalmával megszerezte első gólját a felnőttek között. 

A 2009/10-es szezonban nagyot fordult a világ Müllerrel. Valósággal berobbant a futball elitjébe és kihagyhatatlannak bizonyult a Bayern kezdőjéből. Egyetlen meccset hagyott ki az évadban. 52 meccsen 19 gólja és 16 aszisztja volt, nem rossz egy tinédzsertől. A számára remekül alakuló VB után is remek formában volt. Második teljes felnőtt szezonjában ismét 19 találatot jegyzett, de ezúttal már a gólpasszból is ennyit osztott ki. A 2011/12-es idényben "csak" 11 gólt szerzett, de volt 20 gólpassza, és a május 19-én esedékes BL döntőben ő szerezte a bajorok egyetlen gólját. A sztori végét ismerjük, a Chelsea egyenlített, Robben büntetőt hibázott a hosszabbításban, a londoniak pedig büntetőpárbajban megnyerte a trófeát. 

Eljött a csúcs, a triplázás éve, melyből Thomas Müller is kulcsszerepet vállalt. A Bayern 2 év után újra megnyerte a Bundesligát, behúzta a Német Kupát és össze jött a hőn áhított BL serleg is. A 2012/13-as szezon a Bayern München történetének legjobbja volt ezidáig. Müller 47 meccsen 23 gólt és 17 gólpasszt tett a közösbe. A következő idénytől Pep Guardiola vette át a csapat irányítását, de Müller így is megtartotta vezérszerepét. 51 meccsen 26 gólt és 14 aszisztot írtak a neve mellé. A BL címvédés nem jött össze, de a Német Kupát és a bajnokságot ismét megnyerték a bőrnadrágosok. 

A 2014/15-ös szezonban 21 Müller gólt láthattunk és 18-szor hozta kihagyhatatlan helyzetbe társait. A csapat azonban "csak" a Bundesligát nyerte meg. A 2015/16-os idény, Müller egyéni legjobbja volt, ebben az időszakban rettenthetetlen támadópárost alkotott Robert Lewandowskival. 49 meccsen 44 pontot gyűjtött a kanadai táblázaton (32 gól, 12 gólpassz). Ahogy az lenni szokott a csúcs után jön a jelentős visszaesés, ez Müllernél is így volt. Az Ancelotti érában egyre többet játszott formán kívül. A 2015/16-os évadban csak 9 gólra futotta tőle, de legalább 17 aszisztja volt. A következő idény eleje nagyon gyatrán sikerült számára, de Jupp Heynckes visszatérése után újra formába lendült, s végül 15 góllal és 18 asziszttal zárta a szezont. 

A 2018/19-es idényre Niko Kovac érkezett a Bayern München kispadjára. Müller továbbra sem talált vissza régi önmagához, 45 meccsen 9 gólt és 16 gólpasszt hozott össze, de a fontosabb meccseken jobbára a kispadon ült. Az idei szezonban eddig 5 meccsen szerepelt, s 2 gólpasszt osztott ki. 


A válogatottban:

Müller nem sokkal a Dél-afrikai VB előtt, 2010 márciusában egy Argentína elleni barátságos meccsen mutatkozott be a válogatottban. A világbajnokságon kiváló teljesítményt nyújtott, a bronzéremig jutó németek legjobbja volt. 6 meccsen 5 gólt szerzett és 3 gólpasszt osztott ki, mellyel társgólkirály lett. A 2012-es EB már nem alakult ilyen fényesen számára. Hiába lépett pályára a németek összes meccsén, egyszer sem talált a hálóba. A brazíliai világbajnokságon azonban újra brillírozott. Ezúttal is 5 gólt és 3 aszisztot tett a közösbe. A nationalelf pedig megnyerte a tornát. Az Európa-bajnokság azonban nem az ő asztala, a 2016-os kontinenstornán is gól nélkül maradt. Az oroszországi VB-n csúnyán leszerepelt a címvédő német együttes, már a csoportkörben kiestek. Müller mindhárom meccsen pályára lépett, de súlytalan volt. Joachim Löw a csúfos szereplés után újraszervezte a német válogatottat, melyben Müllernek nem szánt szerepet, így közel egy éve nem volt válogatott, és kérdés, hogy valaha egyáltalán kap-e még meghívót. Összességében 100 meccsen 38 gólja és 36 gólpassza van címeres mezben. 

Thomas Müller első 100 Bundesliga gólja:

Isten éltesse 30. születésnapján Thomas Müllert!


/Zoli/