Szenegál - Algéria - A finálé

2019.07.19

Ma rendezik az Afrika Kupa fináléját. A döntő 21:00-kor kezdődik és a Sport 1 élőben közvetíti. A játékvezető a kameruni Alioum lesz.

A szenegáli válogatott eddig csak egyszer jutott fináléba a kontinensviadalon, de 2002-ben büntetőkkel vereséget szenvedtek Kameruntól. Az algériai válogatott eddig kétszer döntőzött, s egyszer nyert. 1990-ben a hazai rendezésű tornán Nigériát verték 1-0-ra a fináléban.

Út a döntőig:

A szenegáli válogatott egyetlen vereséget szenvedett az idei tornán, pechjükre pont a döntőbeli ellenfél ellen. A csoportkörben Youcef Belaili góljával Algéria nyert. A másik két csoport találkozón azonban magabiztosan verték Tanzániát és Kenyát. A nyolcaddöntőben Ugandát ejtették ki, a negyeddöntőben pedig Benint verték 1-0-ra. Az elődöntőben Tunéziával nem bírtak a rendes játékidőben. A 100. percben Bronn azonban öngólt vétett, ami megpecsételte a tunéziaiak sorsát. 

Az algériai válogatott veretlenül jutott a fináléba. A csoportkört magabiztosan, 9 ponttal és kapott gól nélkül abszolválta Djamel Beldami legénysége. A nyolcaddöntőben Guineát 3-0-ra győzték le. A negyeddöntő már nem volt ilyen sima. Elefántcsontpart ellen csupán büntetőknek köszönhetően jutottak tovább. Az elődöntőben a 90 perc leteltekor 1-1 volt az állás Nigéria ellen. Mindenki készült a hosszabbításra, kivétel Riyad Mahrezt, aki egy szabadrúgásra készült, s be is vágta azt, így Algéria jutott a fináléba. 

A két csapat legeredményesebb játékosai a tornán:

Sadio Mané (Szenegál) - 3 gól - 1 gólpassz

Adam Ounas (Algéria) - 3 gól - 1 gólpassz

Riyad Mahrez (Algéria) - 3 gól


Várható kezdőcsapatok:

Szenegál

                      Gomis

Sablay    Sané    Kouyaté    Gassama

            Saivet            Ndiaye

  Mané           Gueye             Sarr

                       Niang


Algéria

                            M'bolhi

Bensebaini   Benlamri  Mandi    Zeffane 

                       Guédioura 

Belaili    Bennacer    Feghouli     Mahrez

                       BounedjahLegutóbbi 3 egymás elleni mérkőzés eredménye:

2015.10.13. Algéria - Szenegál 1-0

2017.01.23. Szenegál - Algéria 2-2

2019.06.27. Szenegál - Algéria 0-1


/Zoli/