Premier Leauge - A gólkirály jelöltek

2019.08.07

Pénteken startol a világ egyik legizgalmasabb bajnoksága, vagyis a Premier League 2019/20-as idénye. Évről-évre érdekes kérdés, hogy ki szerzi meg az angol bajnokság gólkirályi címét. A mai cikkünkben megnézzük, hogy kiknek van erre a legjobb esélyük az új szezonban. 

Az előző 3 idény gólkirálya:

2018/19: Pierre-Emerick Aubameyang, Sadio Mané, Mohamed Salah (22 gól)

2017/18: Mohamed Salah (32 gól)

2016/17: Harry Kane (29 gól)


Nézzük az esélyeseket:

Mohamed Salah 

Természetesen most is toronymagas esélyes a gólkirályi címre a Liverpool egyiptomi szélsője, aki az előző két szezonban egyaránt a PL legjobb góllövője volt, igaz az előző idényben nem egyedül. Első idénye a Liverpoolnál kiválóan alakult a szezon 52 meccsén 44 gólt szerzett és 16 gólpasszt osztott ki. A 2018/19-es szezonra picit visszavett az iramból, de továbbra is csapata vezére. Fontos a gólkirályi cím, de Salah minden bizonnyal örömmel elmondana róla a bajnoki címért cserébe. 

Harry Kane

Harry Kane egyénileg pályafutása egyik leggyengébb idényét produkálta, ennek ellenére ott van a FIFA év játékosa díj jelöltjei között. A Premier Leagueban mindössze 17 gólt szerzett, ennél kevesebbet csak a 2013/14-es idényben ért el, amikor mindössze 10 bajnokin lépett pályára. Kane mentségére legyen mondva, hogy sérüléssel is bajlódott. Másnál talán egy 17 gólos szezon lenne a csúcs, Kanenél azonban ez kisebb hullámvölgyként értékelendő. Az új idényben biztosan javítani szeretne, talán 3 év után a gólkirályi címet is újra elhódítja. 

Pierre-Emerick Aubameyang 

Az Arsenal gaboni csatára első teljes angol bajnoki idényében gólkirály lett. 36 meccsen 22 gólt és 5 gólpasszt jegyzett. Úgy néz ki az Arsenálnak végre sikerült találnia egy csatárt, aki megbízhatóan szállítja a gólokat, ráadásul Alexandre Lacazette egyre jobb formában van. 

Sergio Agüero

Agüeronak egyelőre egyetlen angol gólkirályi címe van. A 2014/15-ös évadban 26 találattal lett a legjobb góllövő. Tavaly nagyon közel volt az újabb egyéni díjhoz, de végül 21 góllal zárta a szezont, így eggyel lemaradt a Mané, Salah, Aubameyang triótól. Az viszont kétségtelen, hogy a bajnokcsapatból ő volt a legeredményesebb. A Manchester Cityt az új idényben a Liverpool, a Tottenham és akár a Chelsea is komolyan megizzaszthatja, így szükség lesz Agüero góljaira.

Sadio Mané 

A Liverpool szenegáli szélsője pályafutása legjobb idényét produkálta a PL-ben, azzal, hogy 36 meccsen 22 gólt szerzett és 2 asszisztot adott. Először jutott húsz fölé pályafutása során, jutalma pedig egy társgólkirályi cím lett. 

Marcus Rashford

Rashford az első olyan játékos a listánkon, aki még soha nem volt a Premier League gólkirálya. A legjobb idénye a tavalyi volt, ahol 10 gólig és 7 gólpasszig jutott. Ez a gólkirályi címtől nagyon messze van, de amennyiben Lukaku valóban távozik, akkor első számú gólfelelőssé léphet elő. Még mindig csak 21 éves, bőven van ideje, de a vörös ördögök szurkolói egyre többet várnak tőle.

Raheem Sterling

Sterling sem volt még PL gólkirály, de joggal félhetnek tőle a riválisok. Az előző évadban 17 gólt szerzett és 12 gólpasszt osztott ki. A gólgyártást pedig már az idén is megkezdte, ugyanis az Angol Szuperkupán gólt lőtt a Liverpoolnak.

 

/Zoli/