Oleksandr Zinchenko - Guardiola talizmánja

2019.08.13

Meglehetősen kevés szó esik a középpályásból szélső védővé avanzsált 22 éves ukrán játékosról, Oleksandr Zinchenkoról, pedig Guardiola egyre komolyabb szerepet szán neki a PL címvédő Manchester Citynél. 

Zinchenko 2016 nyarán érkezett Manchesterbe az FC Ufa csapatától. A 2016/17-es szezont azonban a PSV-nél töltötte kölcsönben. Bár sok lehetőséget nem kapott a holland élvonalban,a Manchester Cityt meggyőzte, hogy megérdemel egy esélyt.  A 2017/18-as évadban abszolút peremember volt, csupán 14 mérkőzésen kapott lehetőséget. Guardiola már a kezdettől a védelem baloldalán számolt az eredetileg középpályás Zinchenkoval.  A következő idényben már jóval több lehetőséget kapott, köszönhetően Benjamin Mendy sérüléseinek és Delph gyenge formájának. 29 meccse volt a szezonban. A Ligakupában a Burton Albion ellen 9-0-ra megnyert találkozón az első gólját is megszerezte. Talán nem a PL címvédő legerősebb játékosa, de rendre megoldja a feladatát és fiatal kora ellenére kicsi hibaszázalékkal játszik. Lassan végképp kiszorítja a csapatból a sérülékeny Mendyt, igaz Angelino érkezésével új poszt riválist kapott. 

Guardiolanak is érdemes elgondolkodnia, hogy vele ő legyen a kezdő balhátvéd, elvégre egy nagyon vonzó rekordot tudhat magáénak, miszerint, ha pályára lép a Prenmier Leagueban akkor a Manchester City mindig nyer. Legalábbis eddigi 23 PL meccsén ez történt. Ő az egyetlen játékos az angol élvonalból, aki legalább 5 meccsen szerepelt és mindig győztesen hagyta el a pályát, de hasonló nyerőszériája is csak David Silvanak volt korábban. 

A talksport.com összegyűjtötte a leghosszabb nyerőszériával rendelkező labdarúgókat a Premier League történetéből. Az összeállításban érezhető a Manchester City játékosok hegemóniája.

Zinchenko statisztikái eddigi 23 PL meccséről:

1776 pályán töltött perc

3 gólpassz

59 szerelés

27 tisztázás

26 megelőző szerelés/közbelépés

4 blokk

21 szabálytalanság

2 sárga lap

1 gólhoz vezető hiba /Zoli/