Másodosztály vagy élvonal - Van különbség?

2019.09.26
Az utóbbi időben megdőlni látszik az állítás, mely szerint, aki a másodosztályban gólerős az nem biztos, hogy az élvonalban is az lesz. Ebben az idényben eddig számtalan pozitív példa van előttünk. Nézzük kik a topligák élvonalainak új sztárjai!

Teemu Pukki (Norwich City)

Talán a legismertebb játékos a felsorolásból a Norwich 29 éves finn csatára. Pukki többször játszott a magyar válogatott ellen, sajnos gólt is szerzett ellenünk, emellett volt a Schalke és a Celtic játékosa is. A magyar szemmel kissé vicces neve miatt pedig könnyű volt megjegyezni. A Norwichoz tavaly nyáron került. A Championshipben kiváló idényt futott. 43 meccsen 29 szerzett góljával a liga gólkirálya lett. Az előkészítésekben is jeleskedett, 10 gólpasszt osztott ki. Az új szezonban egy vonallal feljebb ott folytatta ahol abba hagyta. 6 bajnokin 6 gólja és 2 aszisztja van, ami azt jelenti, hogy átlagosan 67 percenként van szerepe egy gólban. Ja, és nehogy azt gondolja az ember, hogy Pukki kiesőjelölt csapatok ellen remekelt! Mesterhármas lőtt a Newcastle ellen, de betalált a Liverpool, a Chelsea és a Manchester City kapujába is. Ha így folytatja aligha lesz gondja a bent maradással a Norwich Citynek. 

Tammy Abraham (Chelsea)

Tammy Abraham személyében úgy néz ki a Chelsea végre talált egy középcsatárt, aki hosszú távon szállíthatja a gólokat London nyugati részébe. Frank Lampardnak az átigazolási tilalom miatt a csapat fiatal tehetségeire kell építeni, így szemrebbenés nélkül a mélyvízibe dobta Abrahamat, aki gyorsan bizonyított. Tavaly még az Aston Villa kölcsönjátékosaként volt a másodosztály egyik legjobbja 37 meccsen lőtt 25 góljával. A Chelsea és az élvonal azonban más szint, így sokan féltették a 21 éves csatárt. De őt nem kell! Abraham 6 meccs után 7 gólnál jár és átlagosan 58 percenként talál be. Vele kapcsolatban még megjegyezhető, hogy egyelőre a kisebb csapatok ellen jeleskedik. A Sheffield és a Norwich ellen duplázott, a Wolvesnak 3-at lőtt, de a Manchester United, a Leicester City és a Liverpool ellen néma maradt. 

Alfredo Donnarumma (Brescia)

A Bresciában mára olyan játékosok futballoznak, mint Romulo, Mario Balotelli vagy éppen Alessandro Matri. Mégsem ők cipelik a hátukon a csapatot, hanem a Serie B előző évadjának gólkirálya, Alfredo Donnarumma. A 28 éves támadó tavaly 25 góllal lett a másodosztály legjobb góllövője, most pedig 5 bajnoki után 4 találatnál tart. Duplázott a Bologna ellen, de a Cagliari és a Juventus kapuját is bevette. Ez az első Serie A-s idénye, de aligha az utolsó...

Habib Diallo (Metz)

Diallo tavaly egyetlen góllal maradt el a 27 góllal a Ligue 2 gólkirályi címét megszerző Gaetan Charbonniertől. Egy szinttel feljebb azonban más a helyzet. Míg Charbonnier az első 7 bajnokiján 1 gólt szerzett, addig Diallo 7 meccs után 5 találatnál jár az élvonalban. A 24 éves szenegáli csatár betalált a Strasbourg, az Amiens és a Saint-Étienne ellen is. A Monaco ellen pedig duplázott a 2. fordulóban. 

/Zoli/