Lewis Hamilton - Schumacher rekordjait ostromolva

2020.03.07

Idén különleges módját választottuk a szezon felvezetésének. Ezúttal nem egyesével mutatjuk be a csapatokat és a versenyzőket, hanem 5 beharangozó cikket fogunk írni, melyben a szezon nagy kérdéseit boncoljuk.  

Első cikkünkben a címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamiltonnal foglalkozunk, aki az idén több Schumacher rekordot is megdönthet, míg VB címek tekintetében beérheti őt.

Lewis Hamilton első színesbőrű versenyzőként 2007-ben került a Forma-1-be. Már újoncévében nagyon közel volt ahhoz, hogy világbajnok legyen a Mclaren-Mercedes volánja mögött. Akkor azonban Kimi Räikkönen 1 ponttal jobbnak bizonyult nála. A rá következő évben azonban egy végletekig kiélezett csatában elhappolta a bajnoki címet Felipe Massa elől. Hamilton ekkor még csak 23 éves volt, hatalmas karriert jósoltak neki és már ekkor esélyesnek tartották arra, hogy a legnagyobbak közé emelkedjen. A következő 5 év azonban nem alakult jól Hamilton számára. Ugyan minden idényben volt futamgyőzelme, 2010-ben és 2012-ben a bajnokságban is versenyben volt, de ő is többször hibázott és olykor a technikai is kibabrált vele, így 2013 végén még mindig csak egyszeres bajnoknak vallhatta magát. Sokan már leírták és szimplán "csak" egy jó versenyzőnek tartották. Hamilton azonban a 2013-as csapatváltásával hatalmasat húzott, ugyanis a 2014-es szabályváltozások óta a Mercedes dominál. Hamilton kapott egy remek autót és fejben is összeszedte magát, sokkal jobb pilótává vált és 6 év alatt 5 világbajnoki címet nyert. 2016-ban akkori csapattársa, Nico Rosberg tudta őt legyőzni. Mára a mezőny legjobbjává vált és jó esélye van arra, hogy beérje a hét világbajnoki címet szerző Michael Schumachert. 

Schumacher rekordok melyeket idén megdönthet Hamilton:

91 futamgyőzelem (Hamilton 84-nél tart)

155 dobogós helyezés (Hamilton 151-nél tart)

72 győzelem egy csapatnál (Hamilton 63-nál tart)

Világbajnoki címek tekintetében pedig ahogyan már említettük egyenlíthet Hamilton (7-6). 


Hamilton bár már 35 éves, még mindig a Forma-1 a legnagyobb szenvedélye, azonban mindig érdekelték más dolgok is. Fontosnak tartja, hogy gondoljon arra is, mit csinál majd visszavonulása után és neki feltöltődést jelent, ha szabadidejét aktívan és hatékonyan tölti. Éppen ezért több komoly céggel is van együttműködése. A Tommy Hilfigernél saját ruházati kollekciója van, a PoliceLifestyle-nál szemüveg és napszemüveg kollekcióval rendelkezik. Ezek mellett pedig különösen fontos neki a környezet és állatvédelem. 2018 óta vegán, ez a teljesítményére is jó hatással van és az ideológiájával is összefér. Hamitlon az élő példa arra, hogy vegetáriánusként is lehet versenysportot űzni és izmot építeni, éppen ezért mindenkit arra biztat, hogy próbálja ki a vegán étrendet. Tavaly ősszel saját vegán hamburgerezőt is nyitott Londonban, Neat Burger néven. 

Úgy néz ki, hogy a Mercedes az idei szezonra is kiváló autót épített, ráadásul nem csak továbbfejlesztette a 2019-es modellt, hanem nagyban áttervezte az autóját. Hamilton pedig kiváló formában van, szinte megállíthatatlannak tűnik. Persze Verstappen, Lecelrc, Bottas és Vettel azon lesznek, hogy megállítsák. A következő cikkünkben velük foglalkozunk majd./Zoli/