Július hónap születésnaposa - Gareth Bale

2019.07.16

Júliusban a nem éppen karrierje legszebb időszakát élő Gareth Balet választottuk a hónap születésnaposának, aki ma töltötte be a 30. életévét. 

Bale teljesítménye eddigi csapatainál:

Southampton - 45 meccsen - 5 gól - 12 gólpassz

Tottenham Hotspur - 203 meccs - 56 gól - 58 gólpassz

Real Madrid - 231 meccs - 102 gól - 65 gólpassz


Gareth Frank Bale 1989. július 16-án született Cardiffban. Kezdetben jobbára az iskolában focizott, ahol gyorsaságával és remek rúgótechnikájával tűnt ki a többiek közül. Karrierjét szülővárosában kezdte, de hamar, 10 évesen a Southamptonhoz került. A szenteknél végigjárta a szamárlétrát és 2006. április 17-én a Millwall ellen a felnőttek között is bemutatkozott. Nála fiatalabban csak Theo Walcott játszott az első csapatban. Első góljára az új szezon első bajnokiján került sor. A Derby County ellen volt eredményes, szabadrúgásból. Élete első teljes Championship idényét 5 góllal és 11 gólpasszal zárta, tette mindezt balhátvédként. Korábbi társai szerint egyértelmű támadó szellemű játékos volt, így nem érették mit keres a hátvédsorban. 

Bár Bale gyerekként Arsenal szurkoló volt, 2007-ben ez megváltozott, ugyanis leigazolta a Tottenham. Bale ekkor még mindig csak 18 éves volt, így nem is tudott rögtön meghatározó embere lenni a Premier League felsőházába tartozó együttesnek. A 2007/08-as idényben 12 meccsen lépett pályára, 2 gólt szerzett. A Fulham és gyerekkori kedvenc együttese, az Arsenal ellen volt eredményes. Profi karrierje első trófeáját is megnyerte, a Tottenham a Ligakupát hódította el. A következő idényben már több lehetőséget kapott, de egyértelművé vált az is, hogy balhátvédként számolnak vele. Éppen ezért hiába játszott 30 meccset, gólt nem szerzett. 

A következő két idény meghozta az igazi áttörést a karrierjében. Kulcsemberré vált és egyre többet kapott lehetőséget a középpályán is, ennek megfelelően két idény alatt 14 gólt és 22 gólpasszt tett a közösbe. Nem csoda, hogy egyre több élcsapat figyelmét is felkeltette. Bale azonban még maradt és két kiváló szezont futott a Spursnél. A 2011/12-es szezonban 13 gólt és 17 asszisztot jegyzett. A 2012/13-as idényben pedig, immár egyértelmű középpályásként 26 gólt és 15 gólpasszt tett a közösbe. 

2013-ban a Real Madrid minden addig létező átigazolási rekordot megdöntött a walesi szerződtetésével, akiért 101 millió €-t perkáltak ki a Tottenhamnek. Madridi karrierje jól kezdődött, támadóként számoltak vele és első meccsén a Villarreal ellen rögtön gólt szerzett. Az első évében 44 meccsen 22 gól és 19 assziszt fűződött a nevéhez. Az idény végén pedig magasba emelhette a BL serleget is. A döntőben a kétszer 15 perc ráadás során volt eredményes. A 2014/15-ös idényben csak az UEFA Szuperkupát és a Klub VB-t tudta megnyerni a királyi gárda és Bale teljesítménye is kissé visszafogottabb volt. (48 meccs - 17 gól - 12 gólpassz)

A walesi gyorsvonat a következő három évadban sem tudott vezérévé válni a Real Madridnak. Ebben sérülései is akadályozták és egy bizonyos Cristiano Ronaldo is, akinek nem tudott kitörni az árnyékából. A 2017/18-as szezon végére Zidanenal is megromlott kissé a viszonya, elvégre a francia tréner a fontosabb mérkőzéseken nem nevezte a kezdőbe. Így tett a Liverpool elleni BL fináléban is, ahol végül csereként beállva duplázott és megnyerte a csapatnak zsinórban a harmadik BL trófeáját. A szezon végén távozott Ronaldo és Zidane, mindenki azt hitte, hogy, most eljött Bale ideje. Tévedtek! A walesi nem tudta a hátán cipelni a kapatost, de az idény végére már csak kezdő sem volt. 42 meccsen 14 gólt és 7 gólpasszt tett a közösbe, ami bőven az elvárt alatt van. Zidane visszatérésével megpecsételődni látszik a sorsa, bár állítása szerint nem akar távozni, minden bizonnyal nem lesz más választása. A Bayern München vagy korábbi klubja, a Tottenham dobhat neki mentőövet. 

A válogatottban:

A nemzeti csapatban 2006 májusában mutatkozott be, azóta 77 meccsen 31 gólt szerzett címeres mezben. A walesi válogatott legnagyobb sikere az volt, hogy a 2016-os EB-n elődöntőig jutott. A menetelésből Bale 3 góllal vette ki a részét, igaz mindet a csoportkörben szerezte.


Gareth Bale a 2018-as Bajnokok Ligája döntőjében:

Boldog 30. születésnapot kívánunk Gareth Balenek!


/Zoli/