Chile - Peru - A döntő a tét

2019.07.03

Ma hajnalban Brazília 2-0-ra legyőzte Argentínát, így biztosította helyét a július 7-én esedékes fináléban. Az ellenfél kiléte azonban még kérdéses. Csütörtökön hajnali 2:30-kor az előző két kiírás győztese, Chile mérkőzik meg Peruval a fináléba jutásért. 

A találkozó egyértelmű esélyese a chilei válogatott, melynek így jó esélye nyílhat arra, hogy zsinórban harmadjára nyerje meg a Copa Americát. Ez már csak azért is lenne érdekes, mert 2015 előtt ez korábban sosem sikerült az Andok vonalán húzódó országnak. A tavalyi világbajnokságra ki sem jutottak Alexis Sánchezék, így már sokan elkönyvelték, hogy eljárt az idő ez a generáció felett. Reinaldo Ruedát 2018 januárjában azzal a céllal nevezték ki, hogy vigye végbe a generációváltást és jelentősen fiatalítsa meg a gárdát. Ez nemigazán jött össze, de a chilei aranygeneráció, még egyszer, talán utoljára, tűz közelben van. A negyeddöntőben az esélyesebb Kolumbiát múlták felül gól nélküli döntetlen után büntetőpárbajban. A keret átlagéletkora 29 év a kulcsemberek közül pedig 8-an is elmúltak már 30 évesek. 

Peru döntőbe jutása több, mint meglepő lenne. Ricardo Gareca együttese a csoportkör során sem szerepelt túl fényesen. Bolíviát ugyan legyőzték, de Venezuela ellen gól nélküli döntetlent játszottak, Brazíliától pedig 5-0-ra kikaptak. Az Uruguay elleni negyeddöntőt pedig irgalmatlan nagy szerencsével nyerték meg. Az uruk 3 gólt is szereztek,d e a VAR mindegyiktől megfosztotta őket, Perunak ellenben kaput eltaláló lövése sem volt, a tizenegyeseket azonban jobban rúgta, így elődöntőt játszhat. 


Várható kezdőcsapatok:

Chile

                             Arias

Beausejour    Maripán    Medel     Isla

           Vidal     Pulgar     Aranguiz

   Sánchez            Vargas        Fuenzalida 


Peru

                      Gallese

Trauco    Abram   Zambrano    Advíncula

                Tapia         Yotún

       Flores       Cueva       Carrillo

                      Guerrero


Legutóbbi 3 egymás elleni mérkőzés eredménye:

2015.10.14. Peru - Chile 3-4

2016.10.12. Chile - Peru 2-1

2018.10.13. Peru - Chile 3-0


/Zoli/