Brazília - Peru - A finálé

2019.07.07

Ma, magyar idő szerint 22:00-tól rendezik a Copa America döntőjét, ahol Brazília csap össze Peruval. A helyszín a Maracana stadion, a játékvezető pedig a chilei Roberto Tobar Vargas lesz. Magyarországon a Sport 1 közvetíti élőben a mérkőzést. 

A finálé favoritja egyértelműen a házigazda brazil válogatott, bár a peruiakat sem szabad leírni, mert az elődöntőben remek játékkal verték Chilét. A döntőt külön érdekessé teszi, hogy a két válogatott már találkozott egymással a torna során, méghozzá az utolsó csoportfordulóban. Akkor Brazília kitömte Perut. A selecao 5-0-ás diadalt aratott, a teljesen alárendelt szerepben futballozó peruiak fölött. Azért azon mindenki meglepődne, ha a döntőben megismétlődne ez az eredmény. 


Brazília a kilencedik, míg Peru a harmadik Copa America győzelmére készül. A brazil válogatott legutóbb 2007-ben nyert, akkor Argentínát verték a döntőben 3-0-ra. Azon a finálén egyébként a válogatott mai csapatkapitánya, Dani Alves is eredményes volt. Peru legutóbbi sikeréig egészen 44 évet kell visszamennünk az időben. Akkor Kolumbiát múlták felül a három meccses döntőben, bizony, akkor ez szerepelt a lebonyolításban. Azóta még csak döntőbe sem jutottak a peruiak, most itt a nagy lehetőség. 

Út a döntőig:

A brazil válogatott Bolívát könnyen verte a nyitómeccsen, majd az utolsó csoportmeccsen Peru legyőzése sem jelentett problémát. A két találkozó között azonban nem bírtak Venezuelával, mely remek védekezésének köszönhetően gól nélküli döntetlen harcolt ki a selecao ellen. A negyeddöntőben Paraguay ellen hiába volt 26 kapura lövése a brazil csapatnak, nem tudták eldönteni a mérkőzést a rendes játékidőben. A büntetőket azonban jobban lőtték. Az elődöntőben a Lionel Messivel felálló argentin válogatott volt az ellenfél. Hiába játszott jól a Barcelona klasszisa, Gabriel Jesus és Firmino góljával 2-0-ra győzött a házigazda és bejutott a fináléba. 

Peru Venezuela ellen gól nélküli döntetlent játszott, de Bolíviát viszonylag simán, 3-1-re legyőzte. Az utolsó csoportmeccsen azonban hatalmas pofonba szaladt bele döntőbéli ellenfele, a brazil válogatott ellen. A legjobb 8 között egyértelműen alárendelt szerepben fociztak Uruguay ellen, s az uruk három gólját is elvették, így 0-0 lett a találkozó. Luis Suarez büntetőt hibázott a párbajban, Peru viszont nem rontott, így elődöntőbe jutott. Chile ellen sem számítottak esélyesnek, de nagy meglepetésre eredményesen játszottak. A 21. percben Flores szerzett vezetést, majd Yotun növelte az előnyt. A 90. perc után pedig Guerrero biztosította be Peru részvételét a fináléban. 


Várható kezdőcsapatok:

Brazília

                              Alisson

Filipe Luís   T. Silva    Marquinhos    D. Alves

                Arthur           Casemiro

 Gabriel Jesus     Coutinho          Everton

                             Firmino

Peru

                    Gallese

Trauco   Abram  Zambrano   Advíncula

              Yotun          Tapia

   Flores         Cueva         Carrillo

                    Guerrero


A finálét sérülés miatt biztosan kihagyja a Chelsea sztárja, Willian, míg a túloldalon Jefferson Farfán játéka kérdéses. 


/Zoli/