Belgium - A legkomolyabb rajtbalesetek hazája

2019.08.30

A hétvégén Spa-Francorchampsba látogat a Forma-1 mezőnye, arra a pályára, amely ezidáig a sportág legkomolyabb rajtbaleseteit adta. Összegyűjtöttük a 3 legnagyobb rajt utáni bukást, amely Belgiumban történt, reméljük a hétvégén nem látunk hasonlót. 

1. 1998 

Nem csak Belgium legkomolyabb rajtbalesetét láthattuk 21 évvel ezelőtt, hanem a királykategória legsúlyosabb indulás utáni ütközésére vagyis ütközések sorozatára került sor. A verseny napján hihetetlen özönvíz zúdult a pályára, de a verseny állórajttal kezdődött.  David Coulthard a La Sourcenál megcsúszott, ez pedig láncreakciót váltott ki. Tömegbaleset történt, mely 13 versenyzőt érintett, hogy Palik László akkori szavaival éljek: ,,Roncsteleppé vált az autópálya." Akkoriban még volt lehetősége a csapatoknak tartalékautót tartani, így a versenyt azonnal felfüggesztették és újraindítást rendeltek el, bár 4 pilóta így sem tudott részt venni az új rajtnál. A továbbiakban sem volt unalmas a futam, melyet végül Damon Hill nyert, úgy, hogy csupán nyolcan értek célba. 

2. 2012

2012-ben Romain Grosjean csatázott a rajtnál Hamiltonnal, akit leszorított. A brit autója irányíthatatlanná vált és felöklelte Grosjeant, akinek az autója csupán pár centivel Fernando Alonso feje előtt suhant el. A balesetbe még Kamui Kobayashi is belekeveredett. Az ijedség nagy volt, de szerencsére senkinek nem lett komolyabb baja. Grosjeant azonban a baleset okozásáért egy versenytől eltiltották. 

3. 2018

Az előző idényben sem rajtolt el simán a mezőny és az is bizonyossá vált, hogy Fernando Alonsonak nem Spa a kedvenc helyszíne. A spanyol megint belekerült egy rajtbalesetbe önhibáján kívül. Nico Hülkenberg öklelte fel a kétszeres spanyol világbajnokot, aki Leclercen szánkázott át. A monacoi testi épségét az abban az idényben bevezetett halo óvta meg. 


/Zoli/