A magyar nagydíj elé - Heikki Kovalainen egyetlen győzelme

2019.07.31

Ezen a hétvégén kerül sor a 34. Forma-1-es Magyar nagydíjra. Ennek apropóján a héten felelevenítünk 5 jelentős eseményt az eddigi futamokról. Ma a 2008-as versenyt idézzük fel.

Eddig összesen 4 pilóta nyerte élete első versenyét Magyarországon, de csak egy olyan akad, aki soha többet nem állhatott a dobogó tetejére. Ő pedig nem más, mint Heikki Kovalainen, aki 2008-ban és 2009-ben Lewis Hamilton csapattársaként a Mclaren-Mercedesben versenyzett. 

Szombaton a pole-pozíciót Lewis Hamilton szerezte meg, finn csapattársa másodikként kvalifikált. A futamon a harmadik helyről induló Felipe Massa mindkét Mclarent lerajtolta és elsőként fordult el. Hamilton a második helyen haladt, amikor a 41. körben defektet kapott. Bár a versenyt nem kellett feladnia, de majdnem egy teljes kört defektes gumival tett meg, így komoly hátrányba került. Mindeközben Felipe Massa magabiztosan autózott a győzelem felé, egészen a 67. körig, ugyanis a futam vége előtt 3 körrel a célegyenesben elfüstölt a motorja. Heikki Kovalainen így örökölte meg a vezető pozíciót, melyet a hátralévő 3 körben meg is tartott, így élete első és egyetlen győzelmét aratta a királykategóriában. A dobogóra Timo Glock és Kimi Räikkönen állhatott fel mellé, előbbinek ez volt pályafutása első dobogós helyezése. 


A versenyhétvége összefoglalója:


/Zoli/