A korán mélyvízbe dobott edzők - Zidane, Henry és a többiek!

2020.08.10

Andrea Pirlo gyakorlatilag nulla edzői tapasztalattal rendelkezik, mégis kinevezték a Juventus élére. Mai cikkünkben hasonló esetek után kutattunk és megnéztük, hogy az adott tréner milyen karriert futott be. Természetesen van pozitív és negatív példa is. 

Zinédine Zidane

Zidanet a 2015/16-os idény felénél nevezték ki a Real Madrid élére a menesztés sorsára jutó Rafa Benítez helyére. Zidane még 43 éves sem volt kinevezésekkor, ugyanakkor neki azért már volt minimális tapasztalata, ugyanis másfél évig a Real Madrid Castilla edzője volt. Persze a B csapat egészen más kávéház, de azért mégis csak számíthatott valamit, hogy volt némi tapasztalata. Mindenesetre a folytatást ismerjük, Zidane zsinórban 3 BL-t nyer és azóta további 8 trófeával bővítette a királyiak gyűjteményét. Egyértelműen példa lehet az ő szereplése Pirlo számára. 

Pep Guardiola

Guardiola és Zidane egészen hasonló utat jártak be. Guardiola 1 éven át volt a Barcelona B csapatának az edzője, amikor is 2008-ban bedobták a mélyvízbe és kinevezték a Barcelona felnőttcsapatának edzőjének. Ez a klubtörténelem egyik legjobb döntésének bizonyult, ugyanis Guardiola 4 év alatt 14 trófeát nyert a katalánokkal (köztük két BL-t), ezzel pedig ő a csapat történelmének legsikeresebb edzője. 

Clarence Seedorf

Akad azonban ellenpélda is. Clarence Seedorf játékosként legenda volt az AC Milannál, de edzőként csúnyán megbukott. 2014 januárjában Allegritől vette át a csapatot, de csak júniusig maradhatott. Ez idő alatt 22 meccsen 9-szer kapott ki és 2-szer játszott döntetlent és 11 meccset tudott megnyerni. Nem éppen impozáns mérleg egy Milan szintű klubnál. 

Thierry Henry

Henry 3 évet volt a belga válogatottnál segédedző, mielőtt 2018 októberében edzői állást kapott nevelőklubjától, az AS Monacotól. Henry csupán 103 napot töltött az együttes élén. 20 meccsből 11-et elveszített és csak 5-öt nyert meg. Januárban pedig visszahívták az elődjét, Leonardo Jardimot. Ebből a történetből sem lett tehát tündérmese. 

Hansi Flick, Frank Lampard, Mikel Arteta és Ole Gunnar Solksjaer hamar került mélyvízbe, de az ő edzői munkásságukat még nem értékelnénk, ugyanis még nem tudni, hogy milyen lesz a végkifejlet, bár különösen Flick munkája eddig nagyon meggyőző. 


Szerintetek Pirlo melyik utat követi majd?


/Zoli/