Véget ér egy nagyszerű karrier - Király Gábor visszavonul!

2019.05.22

Bejelentette visszavonulását a Haladás 43 éves, magyar válogatottsági rekorder kapusa, Király Gábor. 

,,Köszönöm a labdarúgásnak, hogy mindenre megtanított és általa jobb ember lehettem. Mindennap becsülettel készültem, mindig a maximumra törekedtem és alázatosan alkalmazkodtam minden feladathoz. Köszönöm a családnak és a barátoknak, hogy mindig mellettem álltak és támogattak! Nélkülük nem sikerült volna ez a csodálatos utazás, amely 26 évig tartott" - ezekkel a szavakkal jelentette be a 43 éves kapus, hogy nincs folytatás.

Király Gábor 6 évesen a Haladás akadémiáján ismerkedett meg a futball alapjaival, s 1993-ban már a felnőtt csapatban is lehetőséget kapott. 4 évet töltött a szombathelyi első csapatban, majd 1997-ben légiósnak állt. A Hertha BSC hálóőre lett. 2004-ig 252 mérkőzésen védte a berliniek kapuját és 89 találkozón maradt érintetlen a hálója. Egyénileg az 1998-as volt a legjobb éve, akkor ugyanis megválasztották a liga legjobb kapusának. Egy évvel később pedig bronzérmes lett a Bundesligában. 2004-ben Angliába, a Crystal Palacehoz szerződött, ahonnan a West Hamnek és az Aston Villának is kölcsönadták egy rövid időre. 2005-ben a Premier League második legjobb kapusának választották. 2007-ben a Burnleyhez igazolt, ahonnan két év után a jóval alacsonyabban jegyzett 1860 Münchenhez írt alá a több játéklehetőség reményében. 5 évet töltött el az akkoriban másodosztályban szereplő német klubnál, majd 2014/15-ös idényre a Fulhamhez szerződött, ahol csak tartalékkapusként számoltak vele. 2015-ben, 39 évesen hazatért és aláírt nevelőegyesületéhez, hogy visszaadjon valamit a klubnak abból amit pályafutása elején kapott tőle. Levezető évei során 107 mérkőzésen lépett pályára a Haladásban, s bár a búcsú nem sikerült szépre (a Haladás kiesett az élvonalból), összességében fantasztikus karriert tudhat magáévá a 43 évesen visszavonuló mindig mackónadrágban védő klasszis. 

A válogatottban:

Király 1998-ban Bicskei Bertalan regnálása alatt mutatkozott be a válogatottban, rögtön egy tizenegyes hárításával. Azt talán azonban még akkor sem gondoltuk volna, hogy ilyen meghatározó szereplő lesz a magyar labdarúgásban, mert, hogy az lett. 2016-ig 108 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, ezzel megelőzte a 101 fellépéssel válogatottsági rekorder Bozsik Józsefet. Részt vett a 2016-os EB-n is, ahol a mezőny legidősebb játékosának számított, de ez a teljesítményén nem látszott, ugyanis remekül védett. Utolsó válogatott mérkőzését Svédország ellen játszotta 2016 novemberében. 

A szürke mackónadrág története:

,,1994-ben, Szombathelyen védtem először a mackónadrágban, amikor a szertárosunk elfelejtette magával hozni a fekete nadrágokat, így a kapusoknak csak a szürke melegítők jutottak - mesélte Király. - Így ezt kellett felvennem, majd zsinórban kilenc mérkőzést nyertünk egymás után, a csapat pedig remekül játszott. Azóta a kabalám a szürke melegítőnadrág."


/Zoli/