VB gólkirályok

2017.08.02

A cikkben bemutatjuk a legutóbbi 3 VB gólkirályát, s megnézzük, hogyan szerepeltek a következő években.

2006 - Miroslav Klose

Klose a 2006-os torna idején 28 éves volt. Németország bronzérmes lett a hazai rendezésű tornán, Klose pedig gólkirály, 5 góllal. A csoportkörben Costa Rica és Ecuador ellen is duplázni tudott. A negyedöntőben Argentína ellen mentette hosszabításra a meccset. Akkoriban a Werder Bremennél focizott, a VB után egy kiváló szezont futott 13 Bundesliga gólja melett 15 gólpassza is volt. A Bayern München fel is figyelt tehetségére s 2007 júliusában leigazolta, 2011-ig erősítette a bajorokat, majd eligazolt a Laziohoz, ahonnan tavaly visszavonult. Mára ő a VB-k történelmének legeredményesebb játékosa a maga 16 góljával.

2010 - Thomas Müller 

Társgólkirály lett Forlánnal, Sneijderrel és Villaval, de a trófeát ő kapta meg mivel, több asszisztja volt, mint társainak. Müller még mindig csak 27 éves, a Dál-Afrikai torna idején mindössze 20 esztendős volt. A Bronzéremig menetelő fiatal német válogatottnak kulcsembere volt. 5 gólja volt a tornán Ausztrália ellen talált be a csoportkörben, majd a nyolcaddöntőben Angliának rúgott kettőt. A negyeddöntőben argentína ellen talált be, míg a bronzmeccsen Uruguayt mattolta, az ifjú Bayern München játékos. A VB utáni szezonban minden bajnokin pályára lépett s 12 gólja mellett 13 asszitsztja is volt.

2014 - James Rodriguez

Az akkori Monaco középpályás 6 góllal lett a brazíliai VB gólkirálya. A csoportkör során minden ellenfél ellen lőtt egy gólt, Japán Görögország és Elefántcsontpart sem úszta meg James gól nélkül. A nyolcaddöntőben Uruguay ellen duplázott, s itt lőtte meg a torna legszebb gólját is. A negyeddöntőben Brazíliától verseéget szenvedtek, de James ezen a meccsen is betalált, itt büntetőből. A VB-n a Kolumbiaiak minden meccsén betaláló játékost azon a nyáron szerződtette a Real Madrid 75 millió €-ért a Monacotól. Első Realos idényében 13 bajnoki gólt lőtt, s 13 gólpasszt adott. Idővel a Realnál melőzött lett, s a mostani nyáron igazolt a Bayern Münchenhez.

Ennyi lett volna a cikk, amiben a legutóbbi 3 VB gólkirályáról írtam.

/Zoli/