Topcsapatok baklövései - Manchester United

2018.03.04

Rovatunk negyedik részében a Manchester United új évezredbeli félresikerült igazolásairól olvashattok.  

Laurent Blanc (hátvéd)

Blanc 2001-ben igazolt a Manchester Unitedhez az Intertől. Blanc már 35 éves volt, mikor a vörös ördögökhöz igazolt. Nem teljesített nagyon rosszul, de nem tudta azt a szintet hozni, amit korábbi csapatainál. 2003-ban, 38 évesen a Manchester Unitedtől vonult vissza. 

Kléberson (középpályás)

Kléberson 2003-ban, 23 évesen világbajnokként igazolt Manchesterbe. 2 szezont töltött az Old Traffordon, ez idő alatt 29 meccsen szerepelt, s 2 gólja mellett 5 gólpassza is volt. Kléberson a Besiktashoz igazolt, de ez volt utolsó európai klubja, az öreg kontinensen nem tudta megvetni a lábát. Brazíliában jó játékos lett belőle, de sérülései megakadályozták abban, hogy egy nagy csapatban válhasson vezérré. Most 38 esztendős és még mindig aktívan játszik, jelenleg az amerikai Fort Lauderdale játékosa.

Alan Smith (középpályás)

Alan Smithért 9 milliót fizetett a manchesteri csapat 2004-ben a Leeds Unitednek, de nem vált be igazán. A Leeds Unitedben remekül játszott, igaz ott csatárként szerepelt, de később sem a vörös ördögöknél sem a Newcastle Unitednél nem tudott meghatározó játékos lenni. Azért 3 szezon alatt összehozott 92 találkozót és 11 gólt.

Owen Hargreaves (középpályás)

2007-ben 25 millió €-t fizetett a Bayern Münchennek a Manchester United. Sir Alex Ferguson egyik legrosszabb igazolása volt ő. 1 szezonjában még alapember volt, s hozta azt a szintet amit a Bayern Münchennél láttunk tőle, azonban jöttek a sérülések. 4 szezon alatt mindössze 39 mérkőzésen lépett pályára sérülései miatt, a későbbiekben alig lépett pályára, s ekkor sem játszott jól és sorozatosan kidőlt a sorból. 2011-ben 2 millióért adta tovább a klub a Manchester Citynek. 2012-ben mindössze 31 évesen, hátproblémái miatt visszavonult.

Eric Djemba-Djemba (középpályás)

A Sir Alex Ferguson legrosszabb igazolásának a szakirodalom Djemba-Djembát tartja. A Manchester United 2003-ban, 21 éves korában igazolta le a kameruni középpályást a Nantestól. Djemba-Djemba Roy Keane helyettesítésére érkezett, de nem sikerült őt pótolnia. Csak másfél évet töltött az Old Traffordon, s mindössze 37 meccsen játszott, de ezeken a találkozókon sem tudott bizonyítani. Jelenleg a svájci másodosztályú Vallorbe csapatát erősíti. 

Bebé (csatár)

A portugál támadó 2010-ben nagy reményekkel érkezett a Vitóriától a Manchester Unitedhez. Vágyait azonban nem tudta beteljesíteni, összesen 1,5 szezont töltött tényleges a csapatnál, mivel többször is kölcsönadták. A felnőtt csapatban összesen 7 meccset játszott, s volt 2 gólja, de a teljesítménye mégsem volt meggyőző. Végelg 2014 nyarán adta el őt a klub. 

Mame Diouf (csatár)

A szenegáli csatár 2009-ben érkezett a Manchester Unitedez, a Molde FK csapatától, 2 millió €-t fizettek érte. 9 meccse volt a felnőtt csapatnál, s 1 gólt is szerzett. A Molden kívül a Blackburnnak is kölcsönadták, de nem győzte meg a vezetőséget, így 2012-ben eladták a Hannovernek. Jelenleg 30 évesen a Stoke City játékosa. 

Alexander Büttner (védő)

2012-ben 3 millióért igazolta le a Manchester United Patrice Evra tartalékjának a Vitessetől. Csak 2 évet élt meg az Old Traffordon, 28 meccsen szerepelt 2 gólja mellett 3 aszisztot számlál. Gyenge teljesítménye miatt 2014-ben túladtak rajta, a Dinamo Moszkva vette meg.  2017 nyara óta ismételten a a Vitesse játékosa. 

Anderson (középpályás)

Anderson játszotta a legtöbb meccset a Manchester Unitedben a listán szereplő játékosok közül, mégsem sikertörténet az övé. 2007-ben a Portotól 25 millió €-ért vette meg az akkori angol bajnok. Anderson 7 évig erősítette a Manchester Unitedet, ez idő alatt 181 meccsen kapott lehetőséget, ami lássuk be 7 szezon alatt nem annyira sok. 9 gólt és 21 gólpasszt ért el a csapatnál, teljesítményét gyakran kritizálták. 2014 telén kölcsönadták a Fiorentinának, majd 2015 februárjában a brazil Internacional vásárolta meg őt végleg. 

Shinji Kagawa (középpályás)

2012-ben 25 millió €-t fizetett a manchesteri csapat a Dortmund sztárjáért. A japán játékostól sokat vártak, de csak árnyéka volt dortmundi önmagának. 57 meccsen 6 gólja és 10 gólpassza volt Angliában, 2 szezon után 16 millióért vásárolta vissza a Borussia Dortmund.

Radamel Falcao (csatár)

Falcao annyiban lóg ki a listáról, hogy ő csak kölcsönbe volt a Manchester United futballistája. Ám egy ilyen játékosnak a kölcsönbe vételéért is szép árat kell fizetni, a vörösök több mint 7 millió €-t perkáltak ki a Monaconak. Egyetlen manchesteri szezonjában 29 meccsen 4 gólt szerzett és 5 gólpasszt osztott ki, ez egy csatártól nagyon halovány, nem csoda, hogy nem akarták kivásárolni. 

Bastian Schweinsteiger (középpályás)

Schweinsteiger 2015-ben, 31 évesen döntött úgy, hogy új kalandba vág, s a Bayern Münchent elhagyja a Manchester United kedvéért. 22 milliót fizettek érte. Első szezonja még nem volt olyan rossz, de már ekkor is sérülések hátráltatták, így csak 18 bajnokin léphetett pályára. A 2016/17-es idényre új edzőt kapott a klub José Mourinho személyében, aki egyáltalán nem számolt Schweinsteigerrel, mindössze 4 meccsen küldte pályára a szezonban. A vörös ördögöknél 35 meccsen 2 gólja volt. 2017 márciusában elhagyta a csapatot, mely kettétörte pályafutását, s a Chichago Firehoz igazolt, ahol jelenleg is Nikolic Nemanja csapattársa. 

Memphis Depay (csatár)

Depay 2015-ben egy remek szezon után igazolt a PSV-től a Manchester Unitedhez. Másfél szezont játszott a vörös ördögöknél, de meg sem közelítette azt a szintet, amit Hollandiában nyújtott. 2017 telén 53 Manchester Unitedes meccs után és 7 szerzett gólt követően hagyta el a csapatot, s írt alá a Lyonhoz. 


Egyetértetek a listával?


/Zoli/