Thomas Doll - Egy korszak vége

2018.08.22

Tegnapi napon hivatalossá vált, hogy Thomas Doll elhagyja a Ferencváros csapatát. A klub azt közölte, hogy közös megegyezéssel távozik a német tréner. Azóta már az utódja is meg van, de arról később olvashattok majd egy cikket az oldalon. Most Doll a Fradinál eltöltött időszakáról olvashattok.

2013 decemberében került az üllői útra, a holland Ricardo Monizt váltotta. Az első tétmeccsig 2014.02.22-ig kellet várnia, ahol egy gól nélküli döntetlent ért az FTC a Haladás vendégeként a Ligakupában. A bajnokság elég nehezen indult a Doll érában, az első négy meccsen 3 pontot gyűjtöttek (3 döntetlen, 1 vereség). Majd a Pápa ellen valami megtört, s egy 9 meccses győzelmi szériával sikerült megszerezniük a bronzérmet a Videoton előtt, amikor még a 14 éve bevehetetlen újpesti stadionban is győzni tudtak. 

A következő szezonban már az új stadionban, a Groupama Arénában játszottak. Az ősz nem sikerült a legjobban, de ismét a Fradié volt a tavasz, s a másodikok lettek a bajnokságban, illetve a Magyar-Kupa döntőben 4-0 legyőzték az akkor bajnok Videotont. 

A következő szezon volt a legjobb a Doll éra alatt. Fantasztikus ősz után egy kicsit gyengébb tavasszal bajnoki címet és kupa győzelmet ünnepelhettek.

Ezt követte egy gyenge szezon, ahol csak negyedikek lettek, de ebben az ében is megnyerték a Magyar-Kupát. 

Az utolsó teljes szezonjában a végéig harcoltak a bajnoki aranyért, de végül alul maradtak a Vidivel szemben. Idén pedig 5 meccs után veretlenül vezették a tabellát, de nem ez volt a gond.

A nemzetközi porondon sosem tudott maradandót alkotni. Az első két évben a második körben estek ki, pedig mindkétszer ők voltak az esélyesebbek. Először a Rijeka, majd a Zeljeznicar ütötte ki a zöld-fehér együttest. Aztán a BL-ben is a második körben búcsúztak, az akkor teljesen esélytelen Partizan ellen. Tavaly nyáron ismét a második körig jutottak az EL-ben, ahol a Mittyland ellen zúgott ki, idén pedig már az első körben búcsúztak a Macabbi Tel-Aviv ellen. Nem az idei volt a fő gond, hisz a Macabbi jobb csapat, de az előző évek gyenge szereplése miatt már nem tűrték meg a szurkolók.

Thomas Doll 1342 napig volt a Ferencváros edzője, ezalatt a Ferencvárossal egy bajnoki címet, három Magyar Kupát, egy Ligakupát és két Szuperkupát nyert, ezen kívül elért egy bronz és két ezüstérmet is az NBI-ben. A 203 tétmeccsen 121 győzelem, 47 döntetlen mellett 35 vereséget gyűjtött össze. 406 rúgott és 183 kapott góllal. Ez 67.3%-os teljesítmény, meccsenként két szerzett és 0.9 kapott góllal. 147 bajnoki mérkőzésével ő vezette ki az ötödik legtöbb NBI-es találkozóra a Ferencvárost, Dalnoki Jenő, Novák Dezső, Nyilasi Tibor és Blum Zoltán után. 68.3%-os bajnoki eredményessége a harmadik legjobb azon edzők közül, akik legalább száz bajnokin irányították a Ferencvárost, Blum Zoltán és Lyka Antal után. Thomas Doll egy bajnoki és három kupagyőzelmével, Dalnoki Jenővel és Nyilasi Tiborral holtversenyben a hetedik legsikeresebb Ferencváros-edző Novák Dezső, Mészáros József, Blum Zoltán, Tóth-Potya István, Dimény Lajos és Lakat Károly után.

Sok sikert kívánunk Thomas Dollnak a jövőben!

/Csaszi/