Spanyolország - Horvátország - Az EB döntő elé

2020.01.26

Ma 16:30-tól kerül sor a férfi kézilabda Európa-bajnokság fináléjára, melyet Spanyolország és Horvátország vív egymással. A mérkőzést természetesen élőben közvetíti a Sport 1.

A horvát válogatottnak bár van 5 érme az EB-ről, arany egy sincs, így történetük első EB győzelmére hajtanak, míg a spanyol válogatottnak a címvédés lesz a célja. A mai mérkőzés egyben az olimpiai részvételről is dönt, ugyanis amelyik csapat nyer, az kvalifikálja magát a tokiói olimpiára. 


A döntőbe vezető út:

A spanyol válogatott Németországgal, Hollandiával és Lettországgal került egy csoportba. Jordi Ribera csapata minden ellenfelét könnyedén verte. A legszorosabb meccsüket Németország ellen játszották, de ők is héttel kaptak ki. A középdöntőben Csehország, Ausztria, Fehéroroszország és Horvátország volt a hispánok ellenfele. Első 3 ellenfelük könnyed legyőzésével bebiztosították a helyüket az elődöntőben, így az utolsó középdöntős meccs már csak a csoportelsősségről döntött. Végül 22-22-es döntetlent játszottak Horvátországgal, s jobb gólkülönbségüknek köszönhetően megkaparintották az első helyet a középdöntős csoportjukban. Az elődöntőben Szlovéniát 34-32-re győzték le. A hajrára szoros lett az eredmény, de közbe gyakran 4-5 góllal is vezetett a spanyol csapat. 

A horvát válogatott ellenfele Montenegró, Fehéroroszország és Szerbia volt a csoportkörben. Lino Cervar csapata 100%-os mérleggel abszolválta a csoportkört. A legkiélezettebb meccset a szerbek ellen játszották, ott 24-21-re diadalmaskodtak. A középdöntőben Spanyolországhoz hasonlóan legyőzték Ausztriát, Csehországot és a spanyolok csoportellenfelét, Németországot. Utóbbi két együttes ellen csupán 1 góllal nyertek, így a Spanyolország elleni döntetlen csak a középdöntős csoport második helyére volt elég. Az elődöntőben az esélyesebb Norvégia ellen remek mérkőzést játszottak Duvnjakék. A rendes játékidő 23-23-as döntetlennel ért véget, de egy kétszer 5 perces hosszabbítás után is döntetlen állt az eredményjelzőn: 26-26. A második kétszer 5 perces hosszabbítást aztán már megnyerte a horvát válogatott, így története során harmadjára jutott EB fináléba. A 80 perces mérkőzés azonban sokat kivett belőlük, kérdés, hogy tudtak-e megfelelően regenerálódni a játékosok. 

A spanyol válogatott legeredményesebb játékosai:

Alex Dujshebaev - 35 gól

Angel Fernández - 32 gól

Jorge Maqueda - 29 gól

Aleix Abello Gomez - 26 gól

Ferran Sole & Raúl Entrerrios - 24 gól


A horvát válogatott legeredményesebb játékosai:

Domagoj Duvnjak & Igor Karacic - 31 gól

Luka Stepancic - 28 gól

Zlatko Horvat - 22 gól

Luka Cindric - 21 gól

David Mandic - 20 gól


Pályafutása utolsó EB meccsére készül Raúl Entrerrios

A spanyol válogatott 38 éves csapatkapitánya nagy valószínűséggel a nyáron visszavonul, így biztosan ez az utolsó Európa-bajnoksága. A mai lesz a 60. EB meccse, amivel az örökranglistán feljön a második helyre Nikola Karabatic mögé. Entrerrios azt nyilatkozta, hogy nem is tudott erről, ő csak arra koncentrál, hogy minden meccsén a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa. 

Legutóbbi 3 egymás elleni mérkőzés eredménye:

2018.06.29. Spanyolország - Horvátország 29-31

2019.01.17. Spanyolország - Horvátország 19-23

2020.01.222. Horvátország - Spanyolország 22-22


/Zoli/