Ruud Gullit - a raszta hajú holland

2017.08.06

Ruud Gullit, korábbi kiváló labdarúgó pályafutását fogjuk bemutatni a cikkben.

Ruud Gullit 1962.09.01-jén született Amszterdamban. Gullit a világ egyik leguniverzálisabb játékosa volt, többnyire a csatársorban, vagy a középpályán játszott, de előfordult, hogy hátvédként is szerepelt.

17 évesen mutatkozott be első profi klubjában, a Haarlemben, a felnőtt csapatnál 32 gólt szerzett.

1982-ben igazolt hazája egyik legnagyobb klubjához, a Feyenoordhoz. A rotterdamiaknál igazi közönség kedvenc lett, csapata motorja volt, mikor 1983/84-es szezonban holland bajnokok lettek.

1985-ben igazolt el az egyik riválishoz, a PSV Eindhovenhez. 1987-ben az év legjobb játékosának választották, a nyáron az AC Milan akkori világrekordot jelentő 7,5 millió $-ért igazolták le.

A Milan remek üzletet kötött ezzel. A Milannál jobbára középpályásként számoltak vele, de remekül szerepelt ott is. Olyan remek játékosokkal játszott együtt, mint honfitársai Marco Van Basten és Frank Rijkaard, vagy éppen Paolo Maldini. Remek csapata volt akkor a Milannak, nem véletlen, hogy 1989-ben és 1990-ben is BEK-et nyert a csapat. Az 1989-es BEk döntőben a Steua Bukarestet győzték le 4-0-ra, ahol az első két gólt Gullit szerezte. Gullit 6 Milános éve alatt a 2 BEk mellett, 2 Európai Szuperkupát. 4 Olasz kupát és 3 Olasz bajnokságot nyert.

Utolsó Milanban töltött idényében sokat bajlódott térdsérüléssel, így végül kölcsönadták a Sampdorianak. A Genoaiak legjobbja volt Gullit, 16 gólt szerzett a Serie A-ban, ami a legeredményesebb volt neki a ligában. A Sampdoriat bajnoki 4. helyezésig és Olasz Kupa győzelemig vezette, a raszta hajú Középpályás. Ezután egy rövid időre még visszatért a Milanhoz, de végül a Sampodriánál kötött ki végleg.

Pályafutása csúcsán már bőven túl volt amikor a Chelseahez igazolt. A londoni kékeknél edzői munkát is vállalt, még aktív játékosként is. 1997-ben ő lett az első külföldi edző aki elhódította az FA Kupát. Hivatalosan 1998-ban vonult vissza a labdarúgástól.

Azóta megfordult edzőként a Newcastle, a Feyenoord, a Los Angles Galaxy és a Terek Groznynál is.

A Holland válogatottban 66 alkalommal szerepelt és 17 gólt szerzett. Legnagyobb válogatott sikere, egyértelműen az 1988-as EB győzelem, ahol Gullit volt a válogatott csapatkapitánya.


/Zoli/