Rosztov-Don - Győri Audi ETO KC - A BL finálé

2019.05.12

Eltelt egy év és ismét csatába száll a Bajnokok Ligája győzelemért Ambros Martín és a Győri ETO, de az idén már nem egymás oldalán. Az 51 éves spanyol tréner ezúttal a Rosztov-Dont juttatta a fináléig, míg a Győri ETO Martín korábbi segédjével, Danyi Gáborral érhet fel újra a csúcsra. A BL döntő 18:00-kor kezdődik a Papp László Budapest Sportarénában, de természetesen a Sport 1 is élőben közvetíti a meccset. A finálénak lengyel játékvezetői lesznek Joanna Brehmer és Agnieszka Skowronek személyében. 

Nagyon pikáns döntőre lehet számítani, elvégre nincs egy éve, hogy Ambros Martín távozott a Győrtől és most új csapatával küzd a BL győzelemért, az a Győr ellen mellyel korábban négyszer elhódította ezt a serleget. És ha ez még nem lenne elég, Danyi Gábor irányítja a Győrt, aki hosszú éveken át volt Martín szárnysegédje és nagyon jól ismerik egymás gondolkodását. Kérdés, hogy az ismeretségből melyik csapat tud nagyobb hasznot húzni. Egy biztos ma valaki vagy valakik ötszörös BL győztes/győztesek lesz/lesznek. A Győr összességében ötödik BL elsőségére hajt, a keretből Eduarda Amorim és Görbicz Anita rendelkezik jelenleg 4 BL trófeával. A Rosztovnál pedig Ambros Martín a négyszeres BL győztes. 

Út a Final Fourig:

Rosztov-Don

Ambros Martín csapata magabiztosan jutott a középdöntőbe, csak a Brest Betagne ellen játszott egy döntetlent a csapat a csoportkör során. A középdöntőben oda-vissza kikaptak a Metztől, így csak a második helyen jutottak a negyeddöntőbe. Igaz legjobbjukat, Anna Vyakhirevat az egész középdöntő során nélkülözni kényszerültek könyöksérülése miatt. A negyeddöntőben a Ferencváros jött szembe, melyet idegenben 3, hazai pályán 11 góllal múltak felül. 

Győri ETO 

A Győr makulátlanul abszolválta a csoportkört. A legszorosabb meccset a Thüringer HC ellen játszották hazai pályán, ahol "csak" 3 góllal nyertek Görbiczék. A középdöntőben a Fradi ellen mindkétszer 32-32-es döntetlent játszottak, de így is csoportelsőként léptek tovább. A negyeddöntő első meccsén rendesen megizzadtak a lányok az Odense ellen (29-28-ra nyert a Győr), de a visszavágón simán, 33-21-re nyert a címvédő. 


A Final Fourban:

A Rosztov tegnap azt a Metzet verte az elődöntőben, melytől kétszer kikapott a középdöntőben. Az első félidőben egyértelműen uralta a játékot az orosz együttes. A második játékrészre feljavult a Metz játéka, s Grace Zaadi vezérletével visszajött a meccsbe a francia együttes, de az egyenlítés nem jött össze. Volt néhány vitatható bírói ítélet, mely az oroszoknak kedvezett. Végül 27-25-re nyert a Rosztov-Don, s bejutott a fináléba. 

A Rosztov-Don gólszerzői az elődöntőben: Anna Vyakhireva (9), Lois Abbingh (5), Iullia Managarova, Vladlena Bobrovnikova (4-4), Anna Sen, Vyktoria Boroshchenko (2-2), Milana Tazhenova, Kristina Kozhokar, Polina Kuznetsova (1-1)

A Győr nagyon simán verte a Vipers Kristiansand együttesét az elődöntőben. A címvédő a mérkőzés elején magához ragadta az előnyt, s nem is adta ki azt a kezéből a végéig. A félidőben 18-8-ra vezettek a győri lányok, a vége 31-22 lett. A mérkőzés olyan sima volt, hogy Danyi Gábor könnyedén tudta cserélgetni játékosait, így Tomori, Mörk, Fodor és Knedlíkova is játéklehetőséghez jutott. A mérkőzés legjobbja a 8 gólt szerző Kari Brattset volt, de a kapuban Amandine Leynaud is remekelt. 

A Győri ETO gólszerzői az elődöntőben: Kari Brattset (8), Görbicz Anita (6), Bódi Bernadett, Eduarda Amorim (4-4), Jana Knedlikova, Anne Mette Hansen, Tomori Zsuzsanna, Stine Bredal Oftedal, Nycke Groot, Fodor Csenge, Nora Mörk, Crina Pintea, Veronica Kristiansen (1-1)

A két csapat legjobb BL góllövői: 

Legutóbbi 3 egymás elleni mérkőzés eredménye:

2016.11.19. Győri ETO - Rosztov-Don 32-25

2017.10.21. Rosztov-Don - Győri ETO 23-22

2017.11.06. Győri ETO - Rosztov-Don 25-23


Hajrá Győr!


/Zoli/