Osztrák nagydíj - Vajon ki nyer?

2018.07.01

A tegnapi időmérőedzésen Valtteri Bottas autózta a leggyorsabb kört, őt csapattársa Lewis Hamilton követte. Vettel ugyan a harmadik helyre jött be, de Sainz feltartása miatt rajtbüntetéssel sújtották, így csak a 6. helyről startol majd. A második sorban, így Räikkönen és Verstappen foglal helyet, Vettel mellől pedig meglepetésre Romain Grosjean indul.

Szokásos futam előtti rovatunkban megnézzük kinek mennyi esélye van a nagydíj győzelemre:

Valtteri Bottas - 30%

Valtteri Bottas tegnap tökéletes kört futott megérdemelten szerezte meg az első rajtkockát. Már egy igazán jó futam is kijárna a Mercedes finn pilótájának, ugyanis az idén már többször is önhibáján kívül esett vissza. Mivel a Mercedesnél nincs annyira egyértelmű csapatutasítás, mint a Ferrarinál, így amennyiben Bottas jól versenyzik, hiába, hogy Lewis Hamilton jön mögötte, akkor sem fogja tőle elvenni a győzelmet a csapata. Bottasnak a rajtnál nagyon figyelnie kell, mert amennyiben ott megelőzi őt Hamilton, akkor ismét csak a másodhegedűs szerep jut neki. 

Lewis Hamilton - 27%

Hamilton 14 ponttal vezeti Vettel előtt az összetett, így aligha fog belemenni fölösleges csatákba márkatársával, de azért a rajtnál jó eséllyel megpróbálja megelőzni őt. Hamilton a pályán nem valószínű, hogy összeakasztaná a bajszát Bottassal, inkább a boxban lehet nagyobb esélye megelőzni őt.

Max Verstappen - 14%

Max Verstappen habitusát ismerve már a rajt után a második helyért lehet küzdelemben. Persze a Red Bull egyelőre gyengébbnek tűnik, mint a Ferrari és a Mercedes, de ahogyan láttuk egy-egy lepattanóra remekül lecsapnak a bikák. Verstappentől jó eséllyel hasonló higgadt versenyzés kell, mint a múlt héten és akkor talán a dobogóra is felállhat.

Sebastian Vettel - 10%

Vettel újabb nehéz verseny elé néz. A hatodik helyről egyáltalán nem könnyű indulni, már csak azért sem, mert ott könnyen belekeveredhet valami rajt utáni koccanásba. Vettel vélhetően ezúttal nem akar bitang jót rajtolni, majd utána előzné meg a pilótatársakat. A hatodik helyről egy átlagos, sima futamon nincs esélye a győzelemre, csak a dobogóra, de bármi szokatlan történik, ne legyenek kétségeink, Vettel felfog iratkozni a győzelemre esélyesek közé. 

Kimi Räikkönen - 10%

Most vagy soha Kimi! Az elmúlt napokban rengeteget pletykálnak arról, hogy Räikkönen helyét Charles Leclerc veheti át 2019-től. A finn pilótának most kell megmutatni, hogy mire is képes még. Vettel most a közelében sincs, így szabadon versenyezhet. Már a rajtnál jó lenne, ha letudná gyűrni az egyik Mercedest és akkor reális esélye lehetne a győzelemre. Räikkönen már több mint 5 éve nem ünnepelhetett futamgyőzelmet, talán ma megszakad a rossz sorozata...

Daniel Ricciardo - 5%

Daniel Ricciardo ezúttal nem rajtol túl jól helyről, csak a hetedik, de tudjuk nagyon jól, hogy ő ilyen helyzetekből is képes futamot nyerni. Valószínűleg egy kaotikus futamra ellene szükség, és sok Ricciardo szerencsére, ahhoz, hogy ma lássuk az ausztrál pilótát a cipőjéből inni. 

Romain Grosjean - 3%

Grojsjeannak végre minden összeállt az időmérő edzésen, és Vettel büntetésének köszönhetően az ötödik rajtkockából indulhat. A francia pilóta minden bizonnyal már azzal is megelégedne, ha sikerülne a top 10-ben végeznie, mert az idén még ez sem sikerült neki. Mindenesetre mi egy kis önbizalom növelőként feltettük őt is erre a listára.

Más valaki - 2%

Érkezik a szokásos szöveg, egy forma-1-es nagydíjon bármi lehetséges, és szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy Carlos Sainz, Kevin Magnussen vagy éppen Fernando Alonso nyeri a mai futamot, mindenesetre az ő esélyeiket kezeljük fenntartással. 


A futam 15:10-kor rajtol és a Duna TV élőben közvetíti! Mindenkinek jó szurkolást a mai versenyhez!


/Zoli/