Olasz nagydíj - Versenyelőzetes

2019.09.08

A hétvégén a Ferrari hazájában, a sebesség szentélyében versenyez a királykategória mezőnye. A helyszín Monza.  A Forma-1 történetének 70. Olasz versenye 15:10-kor rajtol el. Az M4 Sport természetesen élőben közvetíti a futamot. 

Az időmérőn:

Meglehetősen furcsa időmérőn van túl a mezőny, melyből Verstappen kimaradt. Már a kvalifikáció előtt biztos volt, hogy erőforrás csere miatt a mezőnyvégéről rajtol a holland, végül nem is jutott tovább a Q2-be. A Q3-ban  Räikkönen balesete szakította félbe az első próbálkozásokat, így Bottas egy egész jónak tűnő kört nem tudott befejezni, ám a finn az újraindítás után bejött harmadiknak. A második kör előtt túl sokat totojáztak a pilóták és a csapatvezetők sem végeztek jó munkát, így a mezőny nagy része megkapta a kockás zászlót, mielőtt elkezdhette volna mért körét. Csupán Sainz és Leclerc ért fel egy újabb körre, de a monacoinak már fölösleges volt azt befejeznie, mivel ő állt az élen. Így a végjáték elmaradt, a pole-pozíciót Leclerc szerezte meg. Mellőle Lewis Hamilton rajtol, mögülük pedig Bottas és Vettel. 

Mit várunk a versenytől?

Nagy csatát a Mercedesek és a Ferrarik között. Leclerc zsinórban másodjára nyerhetne, ami komoly önbizalmat adna neki, ez azonban nem is a Mercedesek számára igazán aggasztó, hanem Vettel számára. A négyszeres világbajnoknak ideje lenne valamit villantani, különben könnyen lehet, hogy jóval fiatalabb csapattársa elé kerül a sorban. Ugyanakkor biztosan nem lesz könnyű dolga a Ferarriknak, elvégre a hibrid éra kezdete óta csak a Mercedes tudott nyerni ezen a pályán. A Red Bullok ezen a hétvégén aligha tudnak beleszólni a győzelem sorsába, persze azért Verstappentől számíthatunk jó néhány előzésre. 

A hétvége meglepetése lehet: Daniel Ricciardo

A Renault eddig kiválóan szerepel. Az ötödik-hatodik rajthelyet szerezték meg, az ausztrál indul az ötödik rajtkockából. Ez a rajtpozíció kiváló lehetőség egy nagyon jó eredmény elérésére. Persze a dobogóra reális esélye így sincs, de egy kis szerencsével talán sikerül megtartani az indulópozíciót. 

Győzelmi esélyek: 

Charles Leclerc - 33%

Lewis Hamilton - 31%

Valtteri Bottas - 16%

Sebastian Vettel - 15%

Valaki más - 5%


/Zoli/