November hónap születésnaposa - Paulo Dybala

2018.11.15

Oldalunk minden hónapban választ egy játékost akiről a születésnapján egy hosszabb cikket írunk. Novemberben a Juventus tízesére Paulo Dybalara esett a választásunk, aki ma ünnepli a 25. születésnapját.

Paulo Dybala teljesítménye eddigi csapatainál:

Insituto AC Córdoba - 38 meccs - 17 gól

Palermo - 93 meccs - 21 gól - 16 gólpassz

Juventus - 154 meccs - 74 gól - 26 gólpassz


Paulo Bruno Exequiel Dybala 1993 november 15-én született a Córdoba provinciához tartozó Laguna Larga városában. Paulo apai nagyapja révén lengyel, anyai nagyanyja révén pedig olasz gyökerekkel is rendelkezik. Dybala a helyi Insituto AC Córdoba csapatánál kezdett focizni. 2003 és 2011 között végigjárta a szamárlétrát, mire eljutott a felnőtt csapatig. Sokáig nem vesztegette az idejét Amerikában, hamar Európába igazolt. 2012-ben, 19 évesen szerződtette az olasz élvonalban szereplő Palermo.

Első idényében nem nyújtott kimagasló teljesítményt. 27 bajnokin lépett pályára, de csak 3 gólt szerzett, igaz a Sampdorianak lőtt duplája győzelmet, míg a Lazio ellen szerzett gólja döntetlent ért. A Palermo azonban a szezon végén kiesett. A 2013/14-es idényben Dybala 28 másodosztályú mérkőzésen jutott szerephez, s 5 gólja mellett 6 gólpasszt is kiosztott, csapata pedig visszajutott az élvonalba. A 2014/15-ös évadra alapemberré vált a szicíliai csapatnál. 34 mérkőzésen szerepelt, fantasztikus formában játszott, 13 gólt szerzett és 10-szer szolgálta ki a társait. 18 bajnokin szerzett gólt vagy adott gólpasszt, és ebből mindössze kettő meccset veszített el a Palermo, de a Milan és a Lazio elleni vereség is kalkulálható volt. Dybalára Európa szerte felfigyeltek, több nagy klub is érdeklődött iránta, végül 2015 nyarán a Juventushoz szerződött.

Torinóban tisztába voltak a képességeivel, de azért tartottak tőle, hogy nehogy egyszezonos játékos váljon belőle. Nem lett az. Minden sorozatot figyelembe véve 46 mérkőzésen került pályára első zebra mezes idényében, 23 gólt szerzett és 9 gólpasszt osztott ki, mondani sem kell, hogy hamar közönségkedvenccé vált Torinóban. Egyetlen kritika az lehetett vele kapcsolatban, hogy a BL-ben nem tudott igazán maradandót alkotni, 7 meccsen csak 1 gólt szerzett. A 2016/17-es idényben Higuain érkezése miatt is kevesebb gólt szerzett, de még meghatározóbb játékosa lett az öreg hölgynek. 48 tétmeccsen 19 gól és 9 gólpassz volt a neve mellett, ráadásul a BL-ben is meghatározóbb szerepe volt, a Barcelonát az ő duplájának is köszönhetően győzte el 3-0-ra az első negyeddöntő mérkőzésen a Juventus, s jutott tovább a legjobb 4 közé. 

A 2017/18-as szezont kiváló formában kezdte a La Joya becenévre hallgató argentin csatár. Az évad első öt meccsén 10-szer talált be, természetesen ezzel a termőátlaggal nem tudta végig vinni a szezont, de azért 26 gólt szerzett és 7 aszisztot is kiosztott. A BL-ben azonban csak 1 gólt szerzett. A jelenlegi évadban 14 meccsen 6 gólja és 1 gólpassza van. A bajnokok ligájában mester hármast lőtt Young Boys ellen, és a Manchester United elleni idegenbeli találkozón győztes gólt szerzett. A bajnoki címet és az olasz kupát eddig minden Juventusos évében megnyerte, de Európában még nem ért a csúcsra a klubbal. 

A válogatottban: 

Az argentin nemzeti csapatban eddig még nem jött el Dybala ideje. 2015-ös bemutatkozása óta 16-szor lépett pályára a válogatottban, de egy Irak és egy Szingapúr elleni gólpasszon kívül mást nem tud még felmutatni. Az idei VB-n csak Horvátország ellen került gyepre, csereként beállva.


IDE kattintva tudjátok meg nézni Dybala eddigi pályafutása 10 legszebb gólját.

Boldog 25. születésnapot Paulo Dybala!


/Zoli/