Nick Heidfeld - az örök ígéret

2017.07.23

Nick Heidfeld a legjobb Forma 1-es pilóta aki sohasem tudott nagydíjat nyerni. Hatalmas ígéretként érkezett a Forma 1-be a Prost csapatnál mutatkozott be 2000-ben a Mclaren pilótaakadémiájának tagjaként. Majd szintén a Mclaren birtokában volt, mikor a Sauberhez szerződött, a szezon 3. futamán kis szerencsével is ugyan, de megszerezte első dobogós helyezését. A pontversenyben csapattársa Kimi Räikkönen előtt végzett, mégis a finn ülhetett be a Mclaren egyik autójába. Heidfeldet ez rosszul érintette, pláne, hogy Räikkönen fiatalabb is nála. 

Azt sem élhette meg jól amikor 2004-ben egy még gyengébb csapathoz a Jaguarhoz szerződött. 2005-ben a Williamshez került, ahol 3 dobogós helyezést is elért a szezonban. Első poleját is megszerezte a német nagydíjon, a versenyen csak második lett.. 

2006-ban a BMW Sauberhez igazolt Heidfeld, ahol előbb Villeneuve majd Kubica volt a csapattársa. 2006-ban egy 3. helyet szerzett a csapattal. 2007-es éve volt a legjobb az összetettben 5. lett 61 ponttal és 2 dobogója is volt. 2008-ban csak 1 ponttal maradt el legjobbjától. Minden versenyt befejezett a szezonban és 4 alkalommal is dobogóra álhatott. A BMW megszerezte első kettősgyőzelmét Montrealban, Heidfeld második lett Kubica mögött. Heidfeld jól hozta az eredméyneket, de másodhegedűsnek volt kezelve a lengyel mögött. Nem lehetett azt sem egyszerű feldolgoznia, hogy ott Kanadában is a csapattárs nyert, s nem ő.

2009-ben már nem volt olyan erős a BMW, de azért 1-szer befutott másodikként Heidfeld. 2010-ben csak az utolsó öt futamon indult Pedro de La Rosa helyén a Saubernél. Úgy tűnt végleg eltávolodik az F1-től, de jött Kubica karsérülése, s a Lotus őt választotta a lengyel pótlására. A második futamon 3.-ként ért célba ezzel pedig megszerezte utolsó dobogós helyezését a legjobb, futamot nem nyerő pilóta. 

A búcsúja emlékezetesre sikerült a Hungaroringen kigyulladt alatta a Lotus. Ez volt az utolsó versenye, ugyanis megromlott a viszonya a Lotus vezetőivel, és Bruno Sennát ültették be a helyére a szezon másodikfelére.

Nick Heidfeld 13-szor állt dobogóra, ebből 8 alkalommal másodikként. Közel volt a győzelem, de nem jött össze Heidfeldnek. A most 40 éves pilóta jelenleg a Formula E-ben versenyzik.


/Zoli/