Nemzetek Ligája - előzetes

2018.09.05

Holnap kezdődik a Nemzetek Ligája, most pedig  egy cikket arról hogy tulajdonképpen mi is ez, miről szól, hogyan bonyolítják le, illetve lesz szó a magyar csapat helyzetéről is.

Ez egy az UEFA által megrendezett labdarúgótorna, amelyen az UEFA-tagsággal rendelkező országok labdarúgó-válogatottjai vehetnek részt. Ez lesz az első Nemzetek Ligája, ami 2018.09.06-án kezdődik, s egészen 2019 júniusáig tart majd. 

A lebonyolítás

Az UEFA 55 tagországa indul a sorozatban. Az 55 válogatottat a 2017. októberi sorsolás alapján négy ligára osztották. Az A és B ligába 12 válogatott került, a C ligában 15 válogatott, a D ligában 16 válogatott szerepel. Mindegyik ligában négy csoport van, mindegyikben három vagy négy csapattal. Az A liga négy csoportjának győztese jut be a négyes döntőbe, ahol négy mérkőzés lesz: két elődöntő, amelynek párosítását sorsolással döntik el; a bronzmérkőzés és a döntő. A négyes döntő helyszínét a négy továbbjutó csapat közül választják ki. A négyes döntő 2019 júniusában lesz. Az A liga győztese nyeri az UEFA Nemzetek Ligáját. A csapatok a helyezések alapján feljutnak, illetve kiesnek a magasabb, illetve az alacsonyabb ligába. A négy csoportgyőztes feljut a magasabb ligába az A liga kivételével, a négy utolsó helyezett kiesik az alacsonyabb ligába a D liga kivételével. A C liga esetében azonban a különböző méretű csoportok miatt a legrosszabb harmadik és három negyedik helyezett esik ki a D ligába.

A Magyar Válogatott

A C liga 2 csoportjába kerültünk, ahol Görögország, Finnország és Észtország lesz az ellenfél. A sorsoláson mi voltunk a legesélyesebbek, de a fogadóirodák szerint a görögökre van a legnagyobb esély jelenleg, de azért egy-két magyar játékos jelenlegi teljesítménye alapján reménykedhetünk, lásd Szalai, Kovács vagy Lovrencsics. Szerintem mi fogjuk nyerni a csoportot.

Szerintetek hogy fog sikerülni a Nemzetek Ligája?

/Csaszi