Nantes - Montpellier - a BL döntő

2018.05.27

Meglepetés döntő alakult ki a Férfi Kézilabda Bajnokok Ligájában. A Nanets még soha nem játszott a Final Fourban sem, míg a Montpellier 2003-ban megnyerte a sorozatot, de 2005 óta nem játszottak a Final Foruban. Előzetesen aligha számítottunk arra, hogy ez a két csapat vívja a döntőt. Mindenesetre mindkét klub megdolgozott ezért. Minden bizonnyal mindkét csapatban hatalmas a győzelem iránti vágy, nem akarnak az utolsó lépcsőfokon elcsúszni. 

Legfontosabb tudni valók a döntőről:

Kezdés: 18:00

TV adó: Sport 1

Játékvezetők: Raluy Lopez, Sabroso Ramirez (spanyol)


Út a döntőig:

HBC Nantes

A Nantes az A csoport harmadik helyén jutott tovább. Ugyan kikaptak egyszer-egyszer a Barcelonától, a Vardartól és a HC Provo Zagrebtől, de erejüket már megcsillogtatták azzal, hogy hazai pályán a Barcelonát és a Vardart is legyőzték. A Rhein-Neckar Löwennel mindkét alkalommal döntetlent játszottak, míg a Szegedet oda-vissza megverték. A nyolcaddöntőben, a fehérorosz Meshkov Brest jött szembe a Nantes-tal. Hazai pályán 8 góllal győztek  Thierry Anti tanítványai. A visszavágón azonban 28-28-as döntetlen született, így a Nantes bejutott a legjobb 8 közé. A negyeddöntőben a Veszprémet kiejtő Skjernt kapta ellenfélül a Nantes. Az első meccsen 6 góllal győztek a franciák, így a a visszavágón a 27-27-es döntetlen is belefért. Tegnap a PSG-vel játszott a Nantes. Meglepetésre végig uralták a mérkőzést és 4 góllal legyőzték a párizsiakat.

Montpellier HB

Ritka az, hogy valaki a D csoportból jut el a BL döntőbe, pedig a Montpellierrel most ez történt. Nem a legkomolyabb ellenfelek jöttek elsőnek velük szembe, bár két mérkőzésen is vereséget szenvedett a Montepellier, csoportelsőként zárt. Idegenben kikaptak a HC Motor Zaporozhye-től, majd hazai pályán a Besiktastól szenvedtek vereséget. A többi meccsüket megnyerték. A C és D csoport első két helyezettje egy rájátszásban döntheti el, hogy kik jutnak a nyolcaddöntőbe. A Montpellier ellenfele a spanyol, Abanca Ademar Leon volt. A franciák kettős győzelemmel jutott túl rajtuk. A legjobb 16 között jött az első igazán komoly ellenfél, a Barcelona. Az odavágón  hatalmas meglepetésre 4 gólos Montpellier győzelem született. A visszavágón hiába nyertek 2 góllal a katalánok nem ők jutottak tovább. A negyeddöntőben a Flensburg jött szembe, az első meccsen 28-28-as döntetlen született, azonban a hazai visszavágón 12 góllal győzött a Montpellier. A Final Fourban a címvédő Vardar volt az első ellenfél. Az elődöntő remek csatát hozott, melyet végül a franciák nyertek 28-27-re.

A hazai bajnokságban:

A Montpellier a PSG-vel küzd a francia bajnoki címért. Jelenleg a párizsiak állnak jobban a jobb gólkülönbségüknek köszönhetően. A Nantes az első két helyezettől 8 ponttal lemaradva áll a harmadik helyen. A bajnokságból még egy forduló van hátra.

Forma (legutóbbi 5 meccs):

Nantes

3 győzelem (Ivry, Chambery Savoie, PSG)

1 döntetlen (Nimes)

1 vereség (Montpellier)

Montpellier

4 győzelem (Cesson, Toulouse, Nantes, Vardar)

1 vereség (St. Raphael)

Akik döntő emberek lehetnek:

Nicolas Tournat

A Nantes 24 éves beállója egyértelműen vezére a csapatának. Ebben az idényben 76 gólt szerzett a BL-ben. Legtöbb gólt az IFK Kristianstad elleni hazai mérkőzése dobott akkor 10-szer volt eredményes. A PSG elleni győzelemben hatalmas szerepe volt, 8 gólt szerzett és remekül dolgozott a mezőnyben. Több 7 méterest is kiharcolt, melyet Kiril Lazarov értékesített. 

Melvyn Richardson

A Montpellier 21 éves jobbátlövője valósággal berobbant a Bajnokok Ligájába. Ebben a BL idényben 60 gólt szerzett. A kieséses szakaszban a Barcelona elleni második meccsen 7 gólt szerzett, míg a Flensburg elleni hazai találkozón kilencszer talált a kapuba. Tegnap a Vardar ellen 6 gólt jegyzett.

A csapatok legjobb BL góllövői:

Nantes

Nicolas Tournat - 76 gól

Eduardo Gurbindo Martinez - 75 gól

David Balaguer - 69 gól

Dominik Klein - 53 gól

Nicolas Claire - 49 gól

Montpellier 

Valentin Porte - 64 gól

Melvyn Richardson - 60 gól

Jonas Truchanovicius - 57 gól

Micahel Guigou - 54 gól

Vid Kavticnik - 53 gól


Legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzés:

2017.05.18. Nantes - Montpellier 30-33

2017.05.27. Montpellier - Nantes 32-37

2017.09.01. Nantes - Montpellier 31-28

2017.10.04. Nantes - Montpellier 27-30

2018.05.17. Montpellier - Nantes 33-28


Lehet egy magyar BL győztes is

Faluvégi Rudolfról van szó aki a Nantes keretének tagja. A magyar játékos főleg vállsérülése miatt nem kapott túl sok lehetőséget. legutóbb a Barcelona ellen lépett pályára a BL-ben. Az idei szezonban 10 BL találkozón kapott lehetőséget és 28 gólt szerzett. A döntőben biztosan nem játszik.


/Zoli/