Monacói nagydíj - Versenyelőzetes

2019.05.26

Ma 15:10-kor veszi kezdetét a Monacói nagydíj, melyet az M4 Sport élőben közvetít. Monaco a maga szűk utcáival és hatalmas épületeivel mindig különös élményt szolgáltat, reméljük, hogy ma egy izgalmas versenyt is hoz a pálya. 

Az időmérőn:

Az már az időmérő elején kirajzolódni látszott, hogy a Mercedesekkel legfeljebb Max Verstappen lehet versenyben a pole-pozícióért, elvégre Vettel kis híján, Leclerc azonban, valóban kiesett a Q1-ben. A hazai pályán versenyző pilóta időmérőjét rendesen eltaktikázta a csapat, így csak a 16. helyen végzett. A Q3 első menetében Bottas volt a leggyorsabb, de a második kijövetelkor Lewis Hamilton ment egy tökéletes kört, s 86 ezredmásodperccel megelőzte csapattársát. A harmadik helyen Verstappen végzett, de már majdnem 5 tizedes hátránnyal. A negyedik helyről Vettel startolhat. Pierre Gasly ugyan ötödikként kvalifikálta magát, de Grosjean feltartásáért 3 helyes rajtbüntetést kapott, így Magnuseen foglalhatja el a helyét a rajtrácson. Szintén feltartásért, szintén 3 helyes rajtbüntetést kapott Antonio Giovinazzi, aki, így a 18. helyről rajtol, ami egyben azt is jelenti, hogy Leclerc eggyel előrébb lép és a 15. pozícióból várja a piros lámpák kigyulladását. 


Mit várunk a versenytől?

Monacoban elképesztően szűk a pálya és pokolian nehéz előzni, ráadásul a rajt után is nagyon hamar jön az első kanyar, éppen ezért az itteni futamok nagy százalékát az élről rajtoló pilóta nyeri. A versenynaptárban itt a legfontosabb a pole-pozíció megszerzése, persze azért garanciát ez sem jelent a győzelemre, jó példa erre a tavalyi futam, ahol Räikkönen rajtolt az élről, de végül Ricciardo nyert. Amennyiben nem történik valami váratlan, akkor a két Mercedes lehet versenyben a győzelemért és szerezheti meg idei hatodik kettős győzelmét. A dobogó harmadik fokáért Vettel küzdhet Verstappennel, míg Gaslynak Ricciardoékon kellene átverekednie magát a reálisnak tűnő ötödik hely megszerzéséhez. Leclercnek a 15. helyről nagyon nehéz dolga lesz, de muszáj kockáztatnia, ami jól is elsülhet, de ha túl tolja, könnyen a falban találhatja magát. Egyes előrejelzések szerint elképzelhető, hogy a futam idején elered majd az eső, no ez jelentősen megkeverhetné a lapokat, az biztos, és a kiesők számát is megnövelhetné. 

A hétvége meglepetésembere lehet: Kevin Magnussen

Kevin Magnussen kiváló időmérőn van túl, ráadásul Gasly büntetésének köszönhetően az ötödik helyről startolhat. Mint tudjuk a hercegségben nagyon nehéz előzni, így nem elképzelhetetlen, hogy megtartatja kiváló rajthelyét. Előre jutnia, ugyanakkor vélhetően csak akkor lesz lehetősége, ha az előtte állók ütköznek, vagy komoly taktikai hibát vétenek. 

Győzelmi esélyek: 

Lewis Hamilton - 56%

Valtteri Bottas - 35%

Max Verstappen -  4%

Sebastian Vettel - 3%

Valaki más - 2%


/Zoli/