Mol-Pick Szeged - Telekom Veszprém - a bajnoki döntő

2018.05.12

A bajnoki döntőben a Férfi Kézilabda NB1 első két helyezettje mérkőzik meg egymással egy oda-visszavágós párharcban. Az első mérkőzésen a Szeged látja vendégül a Telekom Veszprémet.

A Veszprém zsinórban 11., összességében pedig a 26. bajnoki címére hajt, míg a Szegednek az a célja, hogy végre megtörje a nagy veszprémi sikerszériát. A tiszapartiak legutóbb 2007-ben lettek bajnokok, azóta csak az Építők ünnepelhettek ebben a sorozatban.

Út a bajnoki döntőig:

A Veszprém egyetlen vereséget szenvedett az alapszakaszban. Márciusban épp a Szegedtől kaptak ki Vranjes tanítványai. A Tatabánya szorította meg egy kicsit Nagy Laciékat, ellenük két 3 gólos győzelem van a tarsolyban. A többi bajnoki mérkőzést meglehetősen magabiztosan nyerte a rekordbajnok. 

A Szegednek már rögösebb út vezetett a bajnoki döntőig. Októberben a Veszprémtől szenvedett 9 gólos vereséget a csapat. Az őszi szezon végére hullámvölgybe került Carlos Pastor csapata. A Budakalász és a Gyöngyös ellen is döntetlent játszott a Szeged, majd a Tatabányától 2 gólos vereséget szenvedett. Azért csak összekapta magát a Szeged, így a bajnoki döntőt jelentő, második helyük nem került komoly veszélybe.

A csapatok legjobb bajnoki góllövői:

Stefan Sigurmannson - 132 gól

Bodó Richárd - 103 gól

Dragan Gajic - 96 gól

Gasper Marguc - 90 gól

Balogh Zsolt - 78 gól

Iman Jamali - 73 gól


A BL-ben egyik csapat sem alkotott nagyot. A Szegednek a Kiel parancsolt megálljt a nyolcaddöntőben, mag a Veszprémet a Skjern ütötte ki a legjobb 16 között.


Hiányzók:

A Szegednél jelenleg mindenki egészséges, ellenben a Veszprémnél több hiányzóra is lehet számítani. Lékai Máté, Győri Mátyás, William Accambray és Andreas Nilsson biztosan kihagyja a találkozót. Ancsin Gábor sincs 100%-os állapotban, de ő vélhetően pályára lép majd. 

 Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Carlos Pastor: ,,Csakis akkor győzhetünk szombaton, illetve akkor lehetünk aranyérmesek, ha még annál is jobban játszunk a döntő két meccsén, mint legutóbb, amikor nyertünk Veszprémben. Ez nem lesz könnyű, mert akkor a tudásunk legjavát adtuk, vissza akartunk vágni az őszi vereségért. Jól védekeztünk, labdát szereztünk és könnyű gólokat lőttünk. Lékai hiányozni fog ellenfelünknél, de bő a kerete, lesz helyettese, miként volt az ősszel Nagy Lászlónak is. Nincs sérültünk, felkészültünk, jó a taktikánk, csak pontosan meg kell valósítani."

Ljbomir Vranjes: ,,Pontosan, nagy iramban, a mérkőzést végig kontroll alatt tartva, nagyobb tapasztalatunkat kihasználva kell játszanunk, hogy győzhessünk Szegeden. Felelős hozzáállással a sérültjeink nélkül is meg tudjuk oldani ezt a rettentően nehéz feladatot. Az idény eddigi három mérkőzése már történelem, de azért mindháromból lehet tanulni. A bajnoki lebonyolítás sajátságos a döntővel, amelyben a szezon végén sok múlhat a szerencsén is. A sima kétfordulós bajnokságban kialakuló végeredmény korrektebb, mert abban a letisztult rendszerben menet közben van mód a korrigálásra, kevésbé fontos a szerencse vagy egy-egy sérülés."

A nyilatkozatok az NSO-n jelentek meg.

Legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzés eredménye:

2017.05.20. Veszprém - Szeged 23-17

2017.05.24. Szeged - Veszprém 30-27

2017.10.21. Szeged - Veszprém 21-30

2018.03.10. Veszprém - Szeged 31-32

2018.04.15. Szeged - Veszprém 21-23


A találkozó ma 13:00-kor kezdődik és az M4 Sport élőben közvetíti. A visszavágót május 20-án rendezik majd.


/Zoli/