Milyen sportfilmet nézz a karantén alatt? - Mutatjuk!

2020.03.22

Több sportoldal is készített filmajánlót az utóbbi időben, de én úgy érzem, hogy tudok még melléjük tenni néhány érdekes filmet, amit minden sportkedvelőnek érdemes megnézni, így hát elkészítettem a saját filmajánlómat is. 


Rush - Hajsza a győzelemért

Minden idők egyik legjobb sportfilmje Ron Howard alkotása. A Hajsza a győzelemért című film Niki Lauda és James Hunt Forma-1-es rivalizálását mutatja be. A film meglehetősen érzelemdús, így azok számára is élvezhető, akik egyébként nem rajonganak a Forma-1-ért. A film során megismerjük Lauda és Hunt személyiségét, családi hátterét és az életről alkotott gondolataikat.

Értékelés: 10/10


Még 50 perc

A magyar futball rajongók számára ez a tökéletes film! A magyar labdarúgó válogatott 2016-ban 44 év után jutott ki újra az Európa-bajnokságra. A film az EB-re vezető utat öleli fel Egervári Sándor regnálásától, egészen Dzsudzsák Balázs pótselejtező előtti lelkesítőbeszédéig és persze a kijutás ünneplése sem maradhatott ki a dokumentumfilmből. 

Értékelés: 10/10


Magyarok a Barcáért

A magyar dokumentumfilm Czibor Zoltán, Kocsis Sándor és Kubala László életéről és pályafutásáról szól. A 3 magyar klasszis az 1956-os események után disszidált és igazolt a kor egyik legnagyszerűbb klubjához, a Barcelonához. A történetet számtalan interjú, elbeszélés színesíti. Ez a film Barcelona rajongóknak kötelező, de még a Real Madrid fanoknak is erősen ajánlott!

Értékelés: 10/10


Senna

2010-ben Asif Kapadia vállalkozott arra, hogy filmet készítsen a Forma-1 történetének egyik valaha volt legjobb pilótáról, Ayrton Sennáról. A dokumentumfilm közelebb hozza a szurkolókhoz Sennát, a magánembert. A karrierjét is remekül összefoglalja a kezdettől, egészen a 1994-es fekete hétvégéig. 

Értékelés: 10/9


Pelé

2016-ban a Michael Zimbalist-Jeff Zimbalist rendezőpáros készített filmet a Fekete Gyöngyszemről, Peléről, mely a legendává válásáról szól. Néhány helyen kiszínezték a történetet a nagyobb hatás elérésének érdekében.

Értékelés: 10/7


Szíven szúrt ország

Ezidáig nem sok kézilabdával kapcsolatos film készült, így ez az egyedüli a listánkon. A film Marian Cozma halálának körülményeit boncolgatja, mindössze 2 hónappal az eset után készült el. A kézilabda szurkolóknak ajánlott a film megtekintése, ugyanakkor sok kétes információ található benne és a kifejezésmódja sem minden helyen erkölcsös. Az viszont vitathatatlan, hogy megindító. 

Értékelés: 10/6,5


A közös szenvedély

Frédéric Auburtin  2014-ben a FIFA-ról készített dokumentumfilmet. Az alkotás körülbelül 100 évet kíván felölelni, erre 110 perc nyilván kevés, így csak a fontosabb momentumokra jut idő. A film rengeteg kritikát kapott a megjelenése után, legtöbben a történet átláthatatlanságát bírálták, de az sem tett jót, hogy a film az egekig magasztalja a FIFA-t és Sepp Blattert, aki körül akkoriban egyre több volt a kétes ügylet. Pozitívumként említhető, hogy a FIFA megalapításáról és az első világbajnokság létrehozásának körülményeiről megfelelő információkat kaphatunk a filmből. Messze nem ez a sporttörténelem legjobb filmje, de én azt javaslom, hogy nézzétek meg ezt is és döntsétek el ti!

Értékelés: 10/5


Maradona - Az aranykölyök

Az életrajzi film a bohém életet élő zsenit, Diego Maradonát mutatja be. Meglehetősen régen láttam ezt a filmet, jóformán ebből az alkotásból ismertem meg Maradonát, itt láttam először azt az ikonius kézzel szerzett gólját és a doppingvétségéről is ekkor szereztem tudomást. Ezt a filmet nem értékelném, mert nagyon régen láttam ahhoz, de javaslom, hogy nézzétek meg, lehet, hogy én is újranézem a következő napokban. 


Sorozatajánló:


Apache - Carlos Tévez élete

A Netflix készített egy 8 részes sorozatot Carlos Tévez életéről, és karrierjének kezdetéről. A sorozat spanyol nyelvű, angol és magyar szinkron sem készült a filmhez, de felirat van hozzá. A sorozatnak köszönhetően megismerhetjük Tévez családját és megtapasztalhatjuk, hogy milyen pokoli helyzet uralkodott Argentína azon részén, ahol ő élt. Az emberek élete minden egyes nap veszélyben volt, mindennaposak voltak a lövöldözések az utcán és a tudatmódosító szereket sem vetették meg. Tévez innen emelkedett ki és került kedvenc csapata, a Boca Juniors utánpótlásába. Még nem néztem végig a sorozatot, de a karantén alatt biztosan megteszem, javaslom nektek is, hogy tegyetek így!

Értékelés: 10/10 (Eddig)


Drive To Survive

A Liberty Media minden lehetőséget megragad, hogy közelebb hozza a Forma-1-et a fiatalokhoz, így a Netflixen egy két évados sorozat található, mely a királykategória 2018-as és 2019-es évéről szól és ad számtalan háttérinformációt. A második évad magyar szinkront is kapott. A sorozat néhány dolgot eltúloz, néhány dologra nem tér ki, de összességében élvezhető és közelebb hozza a pilótákat és a csapatvezetőket a szurkolókhoz. 

Értékelés: 10/9


Jó filmezést és kitartást mindenkinek!

/Zoli/