Miért tűnnek el a rajtrácslányok?

2018.02.03

A Liberty Média néhány napja bejelentette, hogy a 2018-as szezontól nem lesznek rajtrácslányok a Forma-1-ben. A döntés nagy port kavart a sportág rajongói között, s sokaknál felháborodást váltott ki.

A Forma-1-hez régen hozzátartoznak a rajtrácson táblát tartó lányok. 1960-as évektől vannak jelen a Forma-1-ben. Az első rajtrácslány a japán modell, Rosa Ogawa lehetett. 

Kit zavartak a rajtrácslányok?

Aligha ártottak bárkinek is a hoszteszek, de a Liberty Média drasztikus változásokat eszközöl, melynek most a rajtrácslányok lettek az áldozatai. A Liberty média szerint a modern korhoz nem tartoznak hozzá, míg a Forma-1 fanok jelentős része szerint a rajtrácslányok hozzá tartoztak a sportág tradíciójához és a rajt izgalmaihoz. Nem gondolnám, hogy a rajtrácslányok jelenléte elavult dolog lenne.

Ezzel a sportág kizárná a nőket?

Bizonyos szempontból még régi módúnak is tekinthető a döntés. A dolog úgy is érthető, hogy a nőknek semmi köze az autósporthoz, így a rajt előtti készülődésnél sincs helyük a pályán. Talán ezzel egy picit távolabb is kerülhet a sportág a nőktől. Persze aligha ez a cél és azért női csapatvezető így is van a Forma-1-ben. (Claire Williams a Williams csapatfőnöke)

Van esély a visszatérésükre?

Érzésem szerint van. A sportág logóján nem változtatott a Liberty Média, pedig közfelháborodást váltott ki, de ez itt szerintem érthetőbb. Azonban ha itt sem lágyul meg a vezetők szíve talán a sportág távolabb kerül a rajongóktól. A szurkolók azt érezhetik, hogy rengeteg mindent elvettek abból a sportból, amit megszerettek - mindezt rövid idő alatt - s semmi beleszólásuk nincsen a dolgok alakulásába. Persze durva lenne, de több ilyen szituáció után többen is elpártolhatnának a sportágtól. A Liberty Médiának fontos volna, hogy adjon a szurkolók véleményére. Én eltudom képzelni, hogy akár már a következő szezonban ismét  láthatunk rajtrácslányokat a futamokon.

Miért jók a rajtrácslányok?

Persze amellett, hogy a férfiak az autók mellett a lányokban is gyönyörködhetnek a futamok során. Nem egy lány mesélte, hogy remek érzés volt, ilyen közel lenni az autókhoz. Emellett a rajtrácslányok lehetőséget nyitottak hirdetésre, például a Heineken többször is szponzorálta őket. Akár népi ruhák bemutatására is lehetőség nyílott általuk. 


A rajtrácslányok talán nem nélkülözhetetlenek, de a Forma-1-es hétvégék szerves részét képezték, de talán nem kell végleg lemondanunk a jelenlétükről. 

/Zoli/