Miért szurkol látványosan Szujó Zoltán? - Vagy nem is szurkol?

2018.07.09

Már szinte évek óta visszatérő téma különböző Forma-1-es oldalakon, hogy Szujó Zoltán miért szurkol ennyire látványosan. Különösen érdekes, hogy a két legnagyobb rivális szurkolói különbözően látják a helyzetet. Sebastian Vettel fanatikusai úgy vélik biztosan Hamiltonnak szurkol, még a brit rajongói Vettel rajongónak tartják. Nyilván nagy részben az adott futamtól függ, hogy melyik tábor van többségben. Mi most megpróbálunk ennek a mindenkit foglalkoztató kérdésnek utána járni és elemezni a helyzetet.

Miért tűnik úgy, hogy bárkinek is szurkolna? 

Rengeteget túloz. Például számtalanszor elhagyta az a mondat a száját, hogy senkitől sem zavartatva vezet Vettel vagy éppen Hamilton, miközben "csak" 3-5 másodperces előnyük volt. Ez a mondat nagyon megsemmisítően hat és ingerli az embereket, nyilván leginkább azokat akiknek nem a kedvence áll az élen. Ugyanakkor egy-egy időmérő edzésen egy kisebb hiba után elkiáltja magát, hogy hatalmas hiba. Szenzációt szeretne ezért rendszeresen túloz.

Miért csak az jön szóba, hogy Vettel vagy Hamilton drukker?

Egyszerű, azért mert jelenleg ők a legnagyobb riválisok és az ő bajnoki harcuk osztja meg a Forma-1 rajongókat. Nem egy példa volt már arra is, hogy Bottast vagy Ricciardot magasztalta, ez mégsem zavarja annyira a közvéleményt. Már csak azért is, mert nincsenek igazán versenyben a bajnoki címért. Másrészt Rcciardo talán a mezőny legkevésbé megosztó személyiségű pilótája. Természetesen Max Verstappent is szóba kell hoznunk, ugyanis Szujó Zoltán nem egyszer jelentette ki, hogy van kurázsi a fiúban és egy-egy a holland számára szerencsétlenül alakult futam után szorít neki, hogy visszajöjjön és harcoljon a futamgyőzelemért. Ezek azonban senkit nem irritálnak igazán.

Sokat hibázik a közvetítés során?

Sajnos viszonylag sokat. Amikor éppen Gaslyt és Hartleyt keveri össze, vagy nem látja, hogy Sainz és Grosjean ütközött össze (mert mire rájött, hogy kik mentek össze, addigra már szinte minden rajongó tudta, ugyanis a sorrendet jelző táblán lehetett látni, hogy ők esnek vissza), na szóval azt még elnézi neki az ember, de amikor az élmezőnyben ront akkor azzal támadási felületet ad magának. Ha véletlenül Hamilton vagy Vettel helyett a másik nevét kezdi el mondani, akkor máris rásüthető, hogy azért mert neki szurkol, és csak ő jár az eszében. Aztán ott van a kerékcsere, ami a mostani nagydíjon is vitát szolgáltatott, de ez sem egyszeri alkalom volt. A Brit nagydíjon Sebastian Vettel kerékcseréje 3-4 tizeddel gyorsabb volt Hamiltonénál. Szujó Zoltán pedig a Ferrari kerékcseréjére azt találta mondani, hogy: ,,lehetett volna gyorsabb", míg a Mercedesénél így szólt: ,, tökéletes kerékcsere". Ez a Ferrari és a Vettel rajongóknál verte ki a biztosítékot, ugyanakkor Hamilton rajongói is elégedetlenkedhetnének, hogy miért lenne tökéletes egy 3,5 másodperc alatt végrehajtott csere. Ez esetben talán a legjobb az lenne, ha nem szólna semmit, csak miután kiírták, hogy mennyi időt vett igénybe a váltás. Nyilván mind hibázhatunk, csak ezzel túl sok támadásnak teszi ki magát a Forma-1 magyar hangja...

Újabb bizonyíték a túlzásokra

Két hete Vettel esett vissza a rajt után, mivel Valtteri Bottassal ütközött, ráadásul büntetést is kapott. A kommentátorok egekig magasztalták Vettelt, hogy milyen fantasztikusan átjött a mezőnyön és végzett az ötödik helyen, míg a győztes Hamiltonról kevesebb szó esett. A mostani hétvégén Hamilton ütközött Räikkönennel (a finn büntetést kapott) és esett vissza a mezőny végére. A brit szintén fantasztikus felzárkózást produkált, és a két safety car fázisnak is köszönhetően a második helyen végzett, így elvitte a showt Vetteltől, legalábbis a kommentátor állásban ülő személyeknél. Számomra is élmény volt nézni, hogy milyen gyorsan visszajöttek a versenybe, de azért azt ne felejtsük el, hogy sajnos hatalmas a különbség a 3 topcsapat és a középcsapatok között, így az előzéseik gyakran kikerülésszerűen hatottak. 

Sokszor fölöslegesen kiabál

Ezt a kritikát is gyakran olvasom vele kapcsolatban, és van benne valami. Főleg időmérő edzéseken fordul elő, hogy olyankor "ordibál" amikor már nem kellene. Ez különösen akkor zavaró a két élmenő szurkolói számára, ha mondjuk Vettel áll az élen és jön Bottas egy nem túl jó körrel, ha ekkor kiabál a kommentátor egyértelműen úgy, hat, hogy azt szeretné ne Vettel nyerjen. Fordított esetben is láthattuk már ezt, akkor pedig a Hamilton rajongók fakadnak ki. 

Azért a szurkoló is egy érdekes lélek...

Rengeteg fanatikust ismerek és én magam is az vagyok és azért nekünk is van egy érdekes magatartásunk. Amennyiben nem a kedvencünk nyer, csalódottak vagyunk, haragszunk a világra az ellenfélre, és legfőképp a kommentátorra aki a győztest dicsőíti. Azonban, ha a mi pilótánk nyer, akkor boldogak vagyunk, de azért keresünk egy apró elégedetlenkedésre adó okot, mint például azt, hogy a szintén fantasztikus versenyt záró 2.-3. helyezettről beszélnek a mikrofon mögött ülők. 

Imádunk mindenbe bele kötni

Elképesztő milyen kis finomságokat észre nem vesz az elvakult drukker. Például azt, hogy Szujó Zoltán azt mondta Bottasra, hogy Hamilton csapattársa, ezzel kisebbségi helyzetbe helyezi a finnt. Míg, ha Hamiltonra hangzik el, hogy a Bottas csapattársa, akkor a brit világbajnok rajongói háborodnak fel, hogy miért kell egy négyszeres világbajnokot valakinek a csaptársaként emlegetni. Hasonló momentumok és reakciók a Ferrarinál is előfordultak már. Azért talán ennyire nem kellene elvakultnak lennünk, teljesen helyes ha néha valakit a másik márkatársaként emlegetnek. Amennyiben egy közvetítésben elhangzik, hogy Räikkönen csapattársa, vagy Bottasé, az aligha bántó szándékú a két négyszeres bajnokra nézve. Persze azért ezzel is vigyázni kell, ha rendszeresen így emlegetnek valakit az valóban bosszantó tud lenni. 


Egy kisebb fajta közvéleménykutatást is folytattam a témában rajongói csoportokban, pár hozzászólást kiemelnék bizonyításképp:

Vettel szurkolók:

,,Az nagyon rosszul hallott aki Vettel szurkolónak mondja Szujót, az a legközelebbi futamon számolja meg, hogy hányszor mondja Lajoska nevét a verseny alatt !!"

,,Szintén azon a véleményen vagyok hogy a mercit illetve Hamiltont tolja !"

Hamilton szurkolók:

,,Ferrari imádó"

,,Ferrari szurkoló! Majd megőrül ha a vörösök nyernek!"   

Mind ezidáig egyetlen pozitív hozzászólás érkezett: 

,,Mindig azt dicsőíti, aki nyer. Ezt így is kell csinálni."


Wéber Gáborról nem véletlenül nem esett szó a cikkünkben, ő ugyanis szakkommentátorként jóval kevesebb támadási felületet ad magának, így Szujó Zoltán kap több kritikát.

Egy dolog biztos a Forma-1 közvetítését elvállalni hatalmas felelősség. Talán, ha két hetente egy másik páros közvetítené a futamokat, akkor mindenkinek jobb lenne, és meglátnánk, hogy mi az amiben egyértelműen a Szujó Zoltán - Wéber Gábor páros verhetetlen és mi az amiben vannak jobbak náluk. 

A cikk végén fontosnak tartom, hogy elismerjem Szujó Zoltán munkásságát és biztos vagyok benne, hogy rengeteget tett azért, hogy odakerüljön a kommentátortállásba, és biztos vagyok abban is, hogy sokkal műveltebb és többet tud a Forma-1-ről és a közvetítésekről, mint én, de hát kívülről könnyű okoskodni és ezzel nem vagyok egyedül...


/Zoli/