Miért kell már az idén Sainz a Renaultnak?

2017.10.08

Mint ismert Palmer az utolsó Renaultos versenyét futotta Japánban, mivel Austintól a helyét Sainz veszi át. Sainz érkezése már biztos volt, de az eredeti tervek szerint, csak jövőre váltotta volna Palmert. Ezzel a cserével a Toro Rossónál jó eséllyel ismét megkapja a lehetőséget Kvyat, aki vélhetően Gasly csapattársaként versenyez majd. 

Sainz kiváló képességű pilóta, akár már a Red Bullban is megállná a helyét. Jelenleg nincs lehetősége házon belül feljebb váltani, így a Renault jó döntésnek tűnik esetében. Komoly tervei vannak a csapatnak, már a következő évben stabil közép csapat szeretne lenni, sőt a dobogóért is harcolni terveznek. Ugyanakkor Sainz váltása nem végleges, hiszen csak kölcsön kapja a Renault egy évre. Marad Red Bull kötelékben, tehát amennyiben jövőre Ricciardo vagy Verstappen távozna, az esetben ő pályázna az egyik legnagyobb eséllyel az ülésükre. 

Na de miért is volt olyan sürgős beültetni a Renaultba Sainzot?

Persze a tapasztalat szerzés fontos. Igen az is, hogy a csapatagokkal összeszokjon, de ez mind csak szóbeszéd. A valódi ok a konstruktőri tabella lehet. A Toro Rossó mindössze 10 ponttal előzi meg a Renaultot, és bizony a pénz elosztások miatt nagyon nem mindegy, hogy egy csapat a 6. vagy a 7-8. helyen végez. A Toro Rossónál Sainz szerezte a pontok nagy részét, neki 48 egységet sikerült gyűjtenie, míg Kvyatnak csak 4-et. A Renaultnál is nagy részben csak egy versenyző hozta a pontokat, Hülkenberg személyében, Palmer csak 8 pontot tudott összekaparni. A Renaultnak hatalmas lehetősége van legalább a 6. helyet megkaparintani, de minden esetre a Toro Rossót megelőzni. Sainz a Toro Rossó pontjait gyűjtötte, de most már a Renaultnak dolgozik, ezzel a riválist gyengítették magukat pedig jelentősen erősítették. Picit olyan ez, mint amikor a Bayern München szerződtette Lewandowskit a Dortmundtól. 

/Zoli/