Mi lett az EL döntős Ajax-szal?

2017.08.27

A tavalyi Európa Liga döntőse, a BL selejtezőben a Nice ellen vérzett el, ezzel még akkora gond nem is lett volna, sokan gondolták, hogy majd megint az EL-ben. A Rosenborg máshogy gondolta összesítésben 4-2-es eredménnyel ütötte ki a holland gárdát a második európai kupasorozatból. Az Ajax így idén csak Hollandiában szerepelhet.

Az amszterdami klub évről-évre eladja legjobbjait, ez idén sem volt másképp. Davy Klaassen, Davinson Sanchez, Jario Riedewald és Kenny Tete is távozott nagyobb klubokhoz. A kezdő több helyen is kicserélődött az EL döntős csapathoz, de azért egy Rosenborg ellen sikerülhetett volna a továbbjutás.

Véleményem szerint, ha ezt a meccset október környékén rendezik, akkor simán nyernek a hollandok. Addigra összeszokott volna ez az új keret és bejuthatott volna a kupába. A meccset azonban most rendezték, és jobb volt a norvég csapat, így megérdemelten vehetnek részt ők az EL csoportkörében.

Veltman az egyedüli

Joel Veltman maradt egyedül az Ajax 2012/13-as szezonban berobbanó új generációs hollandokból. Azóta már Daley Blind, Siem de Jong, Jasper Cilessen és most Davy Klaassen is elhagyta a csapatot. Több légiós is rengeteget köszönhet az Ajaxnak, de Eriksen, Alderweireld és Milik sem maradt sokáig az amszterdami klubnál. A 25 éves Veltman megkapta a csapatkapitányi karszalagot, kérdés meddig hordja, tovább áll-e ő is, vagy neki több az Ajax egy ugródeszkánál.

Lasse Schöne a vénember

Schöne a második legidősebb az Ajaxnál, csak a 34 éves Huntelaar élt meg többet nála. A dán válogatott középpályás, most 31 éves, de már nagy öregnek számít a fiatalos klubnál. Schöne azon ritka játékosok közé tartozik, akit nem saját nevelés, és nem is fiatalon igazolt a klubhoz. 25 évesen csatlakozott az együtteshez a NEC-től. Edzők és játékosok jöttek-mentek Schöne azóta is az Ajaxot erősíti. Eddigi 204 meccsén 48 gólt szerzett a csapatban, főleg szabadrúgásokból eredményes, azokat kiválóan rúgja.

Az Ajaxnak nem ártana összeszedni a fiatal csapatot és legalább Hollandiában újra bajnoki címet nyerni 3 év vegetálás után.

/Zoli/