Mi lehet a gond az Internél?

2017.07.23

Hol vannak már azok az idők amikor José Mourinho vezetésével 2010-ben triplázott az Inter? -  bizony elég messze. Azóta folyamatosan csak gyengül az Inter, íme a Serie A helyezései 2010-11-es szezontól:

2010-11: 2.

2011-12: 6.

2012-13: 9.

2013-14: 5.

2014-15: 8.

2015-16: 4.

2016-17: 7.

A 2010-es triplázós évben, még kiváló csapata volt az Internek, bárkivel felvették a versenyt. Olyan sztárok voltak Mourinho kezei alatt, mint Wesley Sneijder, Samuel Eto'o, Lúcio, Chivu, Zanetti, Materazzi. Veretes névsor az biztos és akkor még Cambiassoról Maiconról és az akkor csúcsformában lévő Diego Militoról nem is beszéltünk. Ekkoriban bontogatta szárnyait az akkor 18 éves Mario Balotelli, aki 9 gólt is szerzett akkor Serie A-ban. Zseniális játékosok, csak az a gond, hogy az Inter rajongói még mindig ezekre a játékosokra tudnak, büszkeséggel gondolni, 7 éve....

A csapat 2011-12-es szezonban szerepelt legutóbb a BL-ben, azóta legfeljebb az Európa Ligában indulhattak. Vajon mi lehet a probléma? Miért gyengült így el az egyik legjobb olasz csapat?

A másik milánói klub is küszködik, az AC Milan is nehéz szezonokon van túl, de talán az új tulajdonosnak köszönhetően visszatlálnak a helyes útra. A Milan rengeteget igazolt a nyáron, míg az Inter "csak" Milan Skriniart és Borja Valerot szerződtette, na meg persze egy cserekapust Padellit. A gond az, hogy Borja Valero már 32 éves, nem felfelé ível a pályafutása és Padelli sem lehet a jövő, hisz 31 esztendős. Skriniarban talán bízhatnak a 22 éves védő a Sampdoriában meggyőző teljesítményt nyújtott.

Mourinho óta 5 edzője volt az Internek, nem is rosszul csengő nevek. Rafa Benitez, Gian Piero Gasperini, Andrea Stramaccioni, Walter Mazzari és Roberto Mancini vezette az elmúlt 7 évben az Intert, de egyikőjük sem tudta a csúcsra vezetni az együttest. Az új szezonban Luciano Spalletti veszi át a menedzser szerepét, kiváló edzőről beszélünk, de hát az eddigiekről is jó véleményünk volt...

A játékosokkal sem lenne akkora baj. Azért jó pár átlagon felüli képességű focistával rendelkeznek, mint Ivan Perisic, Samir Handanovic, Antonio Candreva és a legnagyobb sztárjuk Mauro Icardi. Az Atalantáénál mindenképp ütősebb névsor, mégis a bergamoiak végeztek előrébb a tabellán. 

A probléma az, hogy nagyon ingadozó a csapat teljesítménye jobb napjukon 7-1-re verik az Atalantát vagy a Laziot 3-0-ra. Egy rosszabb nap esetén a Chievotól kapnak ki 2-0-ra és a Crotone ellen is szenvedtek a szezonban 2-1-es vereséget. Aztán van amikor teljes káosz van a csapatnál, bele mennek egy hatalmas adok kapokba, amiből persze ők is kijöhetnek rosszul, mint a Fiorentina elleni 5-4-es vereség alkalmával. Ezek az eredméynek mind a 2016-17-es Serie A szezonból származnak. Van mit helyretennie a csapatnál Spallettinek, az biztos.

Az Inter nem próbálgatja előszeretettel a fiatalokat, Pinamonti és Gabriel is alig kapott lehetőséget, illetve Gnoukouri is rendre kölcsönbe kerül. Persze ez sem biztos, hogy megoldást jelentene a Milan rendre bedobja fiataljait, de csak 1 ponttal végeztek az Inter előtt. Azt sem mondhatnánk, hogy a Serie A annyira szoros, és így az Inter mindig hátrébb végez. Az elmúlt 7 szezonban a bajnokhoz 2015-16-ban voltak a legközelebb, de ekkor is 24 ponttal maradtak el az első helyezett Juventustól.

A csapat jelentősen nem változott tavalyhoz képest, a három érkezőn kívül, páran visszatértek a kölcsönből. Távozók is vannak azért Éver Banega, Sainsbury, Andreolli és Palacio igazolt el a nagyobb nevek közül. 

Aligha változik lényegesen a helyzet az új szezonban, de a fejlődés Spallettivel elindulhat, hogy hamarosan újra Európa elitjébe láthassuk a milánói kék-feketéket.


/Zoli/