Mi áll az Eger vesszőfutásának hátterében?

2018.03.29

Az SBS Eger Eszterházy remek őszi szezont produkált, azonban a legutóbbi 8 bajnokiján vereséget szenvedett. A hevesi megyeszékhelyi csapat a 15. fordulóig 17 pontot gyűjtött, azonban azóta egyetlen pontot sem szerzett Tóth Edmond csapata. Most utána nézünk, hogy mik lehetnek az okok, illetve érdekes statisztikai adatokat is megosztunk veletek. 

Az Eger bajnokijai 2018-ban:

február 2. Vác - Eger 27-26

február 9. Ferencvárosi TC - Eger 30-25

február 20. Eger - Szeged 24-33

február 27. Eger - Veszprém 26-31

március 10. Eger - Komló 25-26

március 18. Balatonfüred - Eger 32-21

március 24. Eger - Cegléd 20-21

március 28. Budakalász - Eger 30-28

Ahogyan látható, nem lett sokkal gyengébb csapat az Eger, hiszen háromszor is csak 1 gólos vereséget szenvedett. A Veszprémmel is egész jó meccset játszott a klub, csak 5 góllal kapott ki a listavezetőtől. Legutóbb a Budakalász ellen pedig 5 perccel a vége előtt még 4-gyel vezetett a csapat, de kettős emberhátrányba került, s zsinórban 6 gólt kapott. 

Érdekesség, hogy a 15. fordulóig csak a Veszprémtől és a Szegedtől kapott legalább 30 gólt az Eger, azóta azonban 5-ször is legalább ennyiszer találtak be a kapujukba. 

Statisztikai adatok a legutóbbi 8 bajnokiról:

191 dobott gól - 230 kapott gól

26 két perces kiállítás

3 kizárás (ebből 1 kék lappal)

Góllövők:

1. Igor Radojevic (jobbátlövő) - 35 gól

2. Takács Bence (irányító) - 28 gól

3. Inal Aflitulin (irányító) - 26 gól

4. Radoslav Antl (balszélső) - 24 gól

Andrej Petró (beálló) - 24 gól

6. Szabó Péter (balátlövő) - 18 gól

7. Lezák Áron (jobbszélső) - 14 gól

8. Vaskó Péter (jobbszélső) - 7 gól

9. Szepesi István (balszélső) - 6 gól

10. Dobó Zsolt (balátlövő) - 4 gól

Kiss Gergő (védekező) - 4 gól

12. Füzi Dániel (beálló) - 3 gól

13. Bajorhegyi Ádám (védekező) - 1 gól

14. Tóth Rajmond (irányító) - 1 gól


Mi hátráltatja Tóth Edmond csapatát?

Bírók

Persze a játékvezetőkre minden csapat botladozását rá lehet fogni, így itt is fel lehet őket hozni példaként. Főként a Komló és a Budakalász elleni mérkőzésen  voltak olyan kétséges bírói ítéletek melyek az Egert sújtották. 

Aflitulin hiánya

A csapat orosz irányítója, a Komló elleni mérkőzésen osztott ki egy maflást, melynek következtében azonnal kiállították, s 3 mérkőzéstől eltiltották. Aflitulin 91 góljával vezeti a házigóllövőlistát, így talán mondani sem kell, hogy mennyire érzékenyen érintette a hiánya a csapatot. 

Az edzés helyének változása

Az Egri Kemény Ferenc Sportcsarnokot nemrégiben felújították, így hosszú ideig máshol volt kénytelen edzeni Tóth Edmond csapata. Ráadásul az egri csarnok gyakran más sportrendezvényeknek is otthont ad, így akkor is más edzőhelyet kell találni a játékosoknak. 

A szűkös keret és a sérülések

Utoljára hagytuk a legnyomósabb indokot. Az Eger felnőtt kerete mindössze 15 játékosból áll, ami eleve nem sok, de az utóbbi időben rengeteg sérülés nehezítette a csapat dolgát. Nem egyszer úgy kellett kiállni a csapatnak, hogy mindössze 4 játékosa volt a belső posztokra (átlövők, irányító, beálló). A sok hiányzó miatt egyre gyakrabban találja magát a keretben néhány akadémista:  Nagy Dominik (kapus), Szepesi Noel (beálló) és a vezetőedző fia, Tóth Rajmond (irányító), aki a Veszprém ellen már első Nb1-es gólját is megszerezte. 

A csapat két ifjúsági játékosa: Szepesi Noel és Tóth Rajmond
A csapat két ifjúsági játékosa: Szepesi Noel és Tóth Rajmond

Nézzük a legutóbbi 8 meccsen, melyik játékos hányszor hiányzott a csapatból:

Füzi Dániel - 5

Inal Aflitulin - 3 (eltiltását töltötte)

Dobó Zsolt - 3

Szabó Péter - 2

Takács Bence - 1

A Budakalász elleni bajnokin annyira foghíjas volt a keret, hogy az eredetileg védekező játékos, Kiss Gergő átlövőként szerepelt, s dobott 4 gólt. 

Az Egernek pénzügyi nehézségei is akadnak, ezért is nem tudnak annyira bő kerettel dolgozni. Az új szezontól a DVTK-val együtt működik a csapat, így vélhetően a játékigazolásokra is több pénz lesz. 


Az Eger az előző bajnokságot a kilencedik helyen zárta, s megnyerte az első alkalommal kiírt Ligakupát. Radoslav Antlék jelenleg is a kilencedik pozícióját foglalják el a tabellának, igaz ha így folytatják a Cegléd megelőzheti őket. A ligakupából ezúttal a negyeddöntőben búcsúztak az egriek. A bent maradás már biztos, de a szurkolók alighanem többet vártak ennél, főleg a fergeteges ősz után, amikor még az 5.-6. hely is reális célnak tűnt. 

Egerben imádják a kézilabdát, hétről hétre megtelik a lelátó, de talán egyre többen nem nézik jó szemmel a csapat teljesítményét. Pedig azzal nem igazán van gond, inkább az eredmények csalódást keltőek. Szinte egyetlen sor játsza végig a mérkőzéseket, s aki a pályán van, szívét lelkét kiteszi a csapatért, s szoros mérkőzéseket játszik, de a végjátékból valahogy mindig az Eger jön ki rosszabbul. A klubnak nagyon nagy szüksége van a szurkolóira ezekben a nehéz időkben. 

A következő mérkőzését április 20-án játsza az Eger hazai környezetben a Dabas ellen, talán addigra sikerül  rendezni a sorokat, s kilábalhat a gödörből a csapat. 

(A képek az SBS Eger Eszterházy hivatalos facebook oldaláról valóak)

/Zoli/