Mi a gond a magyar labdarúgással?

2017.08.26

Mint ismert ezúttal sem lesz magyar csapat az európai kupaporondon, sorozatban sorozatban már 5. éve. 2012-ben a Videotonnak sikerült az EL csoportkörbe jutni.

Videoton - Partizan

A csütörtöki Partizan elleni visszavágón a védelem visszarendeződésével volt a legnagyobb probléma. A fehérváriak jól kezdték a meccset, irányították a játékot, többször kapura lövésig is eljutott a csapat. Labdavesztés a fehérváriaktól, mellyel a Partizan meglódul és a 2-3 hátul maradt védő csak hátrál, majd későn próbál menteni. Magyarán mondva lekontráztak bennünket az első 35. percben 3-szor. Ezzel sikerült is eldönteni a továbbjutás kérdését. Az első félidőben 10 kapura lövése volt a Vidinek, még a belgrádiaknak, csak hat, de annak a feléből gól született. Juhász Roli kiállítása a 47. percben eldöntötte, hogy Marko Nikolic csapata alárendelt szerepben fog játszani a hátra lévő időben. A vége 4-0 lett és egy újabb év mikor nem látunk magyar csapatot a nemzetközi porondon.

A két csapat értéke: (transfermarkt.de)

Videoton: 12.25 millió €

Partizan: 20,20 millió €

Érthetetlen, hogy a magyar foci miért ennyire gyenge a környező országokhoz képest. Egy szerb csapat épp most ütött ki egy magyart az EL-ből, a csehek közül 3 együttes is indulhat a második legnagyobb európai kupában. A horvátok olyan kiváló játékosokkal rendelkeznek, mint Modric Mandzukic vagy épp Rakitic, ráadásul klubjaik is rendszeres szereplői az Európa ligának. Az osztrákok közül az Austria Wein és a Salzburg is ott lesz az EL-ben. Egy szó, mint száz a magyar klubcsapatok rettentőn gyengék, a szomszédjainkhoz képest is.

Mégis mit vártunk?

A magyar bajnokság színvonala nagyon alacsony. A Videoton ebben az alacsony színvonalú ligában 5 bajnokiból csak 3-at nyert meg és két alkalommal döntetlent játszott. Az x az Újpest, és az újonc Balmazújváros ellen jött össze. Biztatató az volt, hogy a Bordeux ellen remek játékkal továbbjutott a Vidi, de látszik, hogy tartósan nem tud jó formát mutatni a csapat. Igen szerintem a legnagyobb baj az, hogy ebből a jelenleg gyenge színvonalú bajnokságból nincs egy csapat se mely kiemelkedik, hisz a legjobb is képes a tök utolsó ellen kikapni. Izgalmak szempontjából ez talán, még jó is. Európában csak akkor érhetünk el valamit, ha jelentősen emelkedik a liga színvonala vagy egy Videoton, Ferencváros, Budapest Honvéd vagy bármely csapat agyon veri a mezőnyt. Na, abban az esetben akkor reménykedhetünk, hogy az talán elég lesz nemzetközi szinten is valamire.

A bajnokság színvonalát jelentősen gyengíti, hogy a legjobb magyar játékosaink külföldre igazolnak, és a légiósok közül is csak egy elég gyenge szint jön játszani Magyarországra. A magyar játékosok külföldre igazolása még jó is lehetne, csakhogy a többség nem topligába megy, hanem egy a magyarnál ugyan erősebb, de nem túl magasan jegyzett bajnokságba. A külföldiekkel meg nagyon érdekes a helyzet. Kézilabdában olyan nevek játszanak/játszottak Magyarországon, mint Aaron Palmarsson, Chema Rodriguez, Radoslav Antl vagy éppen Mirko Alilovic, ők körülbelül akkora sztárok, mintha fociba egy Robben, Courtois vagy Iniesta játszana hazánkban. Arról, hogy ők itt focizzanak álmodni sem szabad egyelőre.

A kézilabda NB1 egyik legjobb légiósa: Mirko Alilovic
A kézilabda NB1 egyik legjobb légiósa: Mirko Alilovic
A futball NB1 egyik legjobb légiósa: Davide Lanzafame
A futball NB1 egyik legjobb légiósa: Davide Lanzafame

Remélhetőleg hamarosan javulni fog a magyar labdarúgás, és talán már jövőre ott lesz egy klubcsapatunk valamelyik európai kupa csoportkörében.

/Zoli/