Manchester United - Wayne Rooney

2019.03.05

Érkezik a Manchester Unitedról szóló rovatunk ötödik része. Ezúttal a klub gólrekorderéről, Wayne Rooneyről olvashattok. 

Wayne Rooney 2004-ben 37 millió €-ért igazolt a Manchester Unitedba az Evertontól. A kisebb liverpooli csapatban 2 szezon alatt 71 mérkőzésen 15 gólt szerzett. Manchesterben hamar megkapta az esélyt Sir Alex Fergusontól és a csapat vezérévé vált. első idényében minden sorozatot figyelembe véve 43 mérkőzésen 17 gólt szerzett. első mesterhármasát egy Fenerbache elleni BL mérkőzésen szerezte.  Legnagyobb sikerét 2008-ban érte el a csapattal, ekkor ugyanis Bajnokok Ligáját nyertek. A fináléban a Chelseat múlták felül büntetőpárbajban. Rooney 4 gólt vállalt a BL menetelésből. Cristiano Ronaldo 2009-es távozása után Rooney még előrébb lépett a sorban, és a csapat első számú gólfelelőse lett. A 2009/10-es idényben bizonyított is, minden találkozót figyelembe véve 34-szer mattolta az ellenfeleket. Rooney neve egybeforrt a Manchester Unitedéval és karrierje stabil lábakon állt.

Sir Alex Ferguson távozása után azonban valami megváltozott. Az első idényben még mondhatni jól viselte Ferguson hiányát, a 2013/14-es évadban 19 gólt szerzett David Moyes irányítás alatt, ezt követően azonban hanyatlásnak indult a pályafutása. A 2014/15-ös szezonban kinevezték a csapat első számú kapitányának. szerepköre azonban változott, egyre többet játszott visszavont centerként. Ez volt az utolsó idénye, amikor 10 bajnoki gól fölé jutott a vörös ördögöknél. A következő két idényben egyre kevesebb lehetőséget kapott és nem tudott vezér lenni 2017 nyarán pedig el is hagyta az Old Traffordot és visszaigazolt az Evertonba. Jelenleg az MLS-ben szereplő DC United csatára.

Wayne Rooney teljesítménye a Manchester Unitedben:

Wayne Rooney 559 mérkőzésen 253-szor volt eredményes a Manchester Unitedban, ezzel ő a klubtörténelem legeredményesebb játékosa. 


A rovat korábbi részei: /Zoli/