Manchester United - A fenomén, Sir Alex Ferguson

2019.03.02

Folytatódik 7 részes Manchester Unitedes rovatunk. Ezúttal a klub edzőlegendájáról, Sir Alex Fergusonról olvashattok. 

Alex Ferguson 1941-ben született Glasgowban. Skóciában több csapatban is megfordult játékosként. Legnagyobb együttese a Rangers volt. Egy középszerű csatár volt. Ferguson hamar rájött, hogy nem túl tehetséges futballista, így hamar, mindössze 33 évesen visszavonult, s edzősködni kezdett. 

Ferguson volt a East Stirlingshire és az St. Mirren trénere is, de edzői pályafutása igazán az Aberdeen élén indult be. 8 évig volt az Aberdeen edzője, háromszor hódította el a bajnoki címet. A klub története során csak négyszer lett skót bajnok, így talán még többet ér, hogy ebből hármat Ferguson irányítása alatt nyertek. Ráadásul a KEK-et is megnyerte, s az Európai szuperkupadöntőben a Hamburger SV-t is legyőzték. Időközben a skót válogatott irányítását is elvállalta, de 1986 őszén leigazolta őt a Manchester United, így otthagyta a nemzeti együttest is. 

Fergusont azzal a céllal hozták Manchesterbe, hogy bajnokot csináljon a vörös ördögökből, pedig a csapat akkoriban a kiesés ellen küzdött. Az első néhány éve azonban nem sikerült túl erősre. Már-már azon gondolkoztak, hogy kirúgják, de 1990-ben megnyerte a csapattal az FA kupát. Innentől pedig felfelé ívelt a karrierje, és a világ egyik legnagyobb csapatává tette a Manchester Unitedet. Ferguson 27 éven át volt a Manchester United edzője s ez idő alatt 38 trófeát  nyert a vörös ördögökkel, s minden téren megelőzte idolját, Matt Busbyt. Európa legrangosabb kupasorozatát, a Bajnokok Ligáját 2 alkalommal nyerte meg (1999,2008) Karrierje legdicsőbb pillanata talán az volt, amikor 1999-ben lovaggá ütötték. 

A legnagyobb játékosok akik Sir Alex Ferguson közbenjárásával kerültek a Manchester Unitedhoz:

1991 - Peter Schmeichel

1992 - Eric Cantona

1996 - Ole Gunnar Solskjaer

2001 - Ruud Van Nistelrooy

2002 - Rio Ferdinand

2003 - Cristiano Ronaldo

2004 - Wayne Rooney

2005 - Edwin Van der Sar

2006 - Nemanja Vidic

Sir Alex Ferguson aranyköpései:

,,Főnöknek és nagy embernek nevezett, amikor ittunk egyet az első meccs után. Jobban örültem volna, ha egy pohár bor mellett bókol nekem, mert valami körömlakk-lemosóval kínált." (José Mourinhoról)

,,Ha egy olasz azt mondja, hogy tészta van a tányéron, akkor a biztonság kedvéért bekukkantok a szósz alá. Õk találták fel ugyanis a ködösítés taktikáját."

,,Amikor először láttam, 13 évesen olyan volt, mint egy spániel, amelyik lebeg a pálya felett, és papírgalacsinokat hajkurászik a szélben." (Ryan Giggsről)

,,Átkozottul tehetséges fickó vagyok. Talán elkezdek festeni, vagy valami ilyesmit." (Arr a kérdésre, hogy mihez kezd visszavonulása után)

,,Vak lennék, ha nem hallanám azt, amit pletykálnak." 

Fergusonról mondták:

David Beckham: ,,Alex Ferguson a legjobb menedzser ezen a szinten, akivel együtt dolgoztam, annak ellenére, hogy más menedzserrel még nem dolgoztam ezen a szinten."

Cristiano Ronaldo: ,,Különleges érzés visszatérni Manchesterbe. Rengeteget tudok a történelmükről, sok trófeát nyertem itt. Emlékszem, mennyi támogatást kaptam, különösen Sir Alex Fergusontól, akit sohasem felejtek el és innen is a legjobbakat kívánom neki" (2018-ban, amikor már a Juventus játékosaként visszatért az Old Traffordra)

Ryan Giggs: ,,Óriási befolyása volt a karrieremre. 13 esztendős korom óta ismerem, s 40 éves koromig játszottam nála, tehát nagyon jól ismerjük egymást. Kapcsolatunk nem csak a pályán belülre korlátozódott. Mindig hangsúlyozta, hogy ha bárkinek bármilyen problémája van, az irodájának ajtaja nyitva áll˝


A Manchester Unitedes rovat korábbi részei:


/Zoli/