Május hónap születésnaposa - Mario Mandzukic

2019.05.21
A Juventus horvát csatára ma ünnepli a 33. születésnapját, májusban pedig őt választottuk a hónap születésnaposának, így most róla olvashattok. 

Mandzukic teljesítménye eddigi csapatainál:

NK Zagreb - 51 meccs - 14 gól 

Dinamo Zagreb - 112 meccs - 53 gól - 36 gólpassz

VfL Wolfsburg - 60 meccs - 20 gól - 12 gólpassz

Bayern München - 88 meccs - 48 gól - 14 gólpassz

Atletico Madrid - 43 meccs - 20 gól - 5 gólpassz

Juventus - 162 meccs - 44 gól - 24 gólpassz


Mario Mandzukic 1986. május 21-én látta meg a napvilágot Brodban. Édesapja amatőr szinten focizott, de kenyerét egy acélüzem munkásaként kereste. Amikor Mario 6 éves volt a család Németországba költözött, így a gyermek ott ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival. 4 évvel később azonban hazatértek Horvátországba és Mandzukic a szülővárosa csapatában folytatta a futballozást. A Marsonia csapatában jobbára nagyobbak között játszott és jobbhátvédként számítottak a szolgálatára. 17 éves korában kölcsönvette a Zeljeznicar, ahol beállították csatárnak. 3 hónap alatt 17 gólt szerzett, s végül meg is ragadt ebben a pozícióban. 

2005-ben igazolt az NK Zagrebhez, ahol profi labdarúgóvá lett. 2 év alatt 14 góllal segítette a csapatot, majd továbbállt a Dinamo Zagrebbe, ahol a sérült Eduardot kellett helyettesítenie. Első évében 41 meccsen 15 góllal és 13 gólpasszal járult hozzá csapata bajnoki címéhez és kupagyőzelméhez. A 2008/09-es idényben minden sorozatot figyelembe véve 19 gólt szerzett és 15 gólpasszt hozott össze, de 15 bajnoki találata elég volt a liga gólkirályi címéhez is. Utolsó idényében 17 találatig jutott és megnyerte harmadik horvát bajnoki címét is. 

A 2010/11-es idényre a Bundesligában szereplő Wolfsburg szerződtette. Nehezen indult be Németországi karrierje, sokáig csak az a két gólja volt, amit a BL kvalifikációs meccsen rúgott az FC Koper csapatának. Első bajnoki góljára egészen márciusig várnia kellett, de a szezon utolsó 2 hónapját megtolta és 8 találattal zárta az első idényét a Bundesligában. A 2011/12-es szezonban 33 bajnokin 22 gólban játszott szerepet, ebből tizenkettőt maga szerzett. A következő idényt kiváló EB szereplése miatt is már a Bayern München játékosaként kezdte meg. 

Eddigi pályafutása legsikeresebb szezonja a 2012/13-as volt, ehhez kétség sem fér. Nem csak bemutatkozott a Bajnokok Ligájában, hanem meg is nyerte azt a Bayern Münchennel, ráadásul a fináléban a Dortmund ellen ő szerezte az első gólt. A BL cím mellé pedig jött még egy Német kupagyőzelem és egy Német bajnoki cím is. 40 meccsen 22 góllal és 4 gólpasszal járult hozzá a történelmi triplázáshoz. A 2013/14-es idény egyénileg még jobban sikerült számára, de ekkor a BL győzelemről lemaradt a csapattal. 48 meccsen 26 gólt termelt és 10-szer szolgálta ki társait. Azonban hiába játszott kirobbanó formában, Lewandowski érkezése miatt nem volt maradása. 

A 2014/15-ös évadra az Atletico Madrid szerződtette. 43 meccsen 20 gólig és 5 gólpasszig jutott, viszont Simeone nem volt elégedett a teljesítményével, így egy év után újra váltania kellett. 

A Juventus vásárolta meg, ahol bár kevesebb gólt szerzett, de elégedettek voltak vele. Elsőre 13 találatig jutott és olasz bajnok és kupagyőztes lett a zebrákkal. A 2016/17-es évben 50 meccsen lépett pályára, 11 gólt szerzett és 8 gólpasszt osztott ki. BL döntőbe jutott a Juventussal, ahol gólt is szerzett, de ez is kevésnek bizonyult. A Real Madrid 4-1-re győzött, így maradt az ezüst a Juvénak. A tavalyi idényben már teljesen más szerepkörben kellett fociznia, Nem is várták el tőle a sok gólt, viszont védekezésben is komoly feladatokat kapott. Azért 10 gólt így is szerzett. Az idei szezonban sérülésekkel is bajlódott, de azért 33 meccsen pályára lépett. Ezeken pedig 10 gólt és 7 gólpasszt tett a közösbe. Az öreg hölgyhöz 2021-ig köti érvényes szerződés. 

A válogatottban: 

Mandzukic 2007-ben Slaven Bilic irányítása alatt mutatkozott be a horvát válogatottban. 4 nagy tornán szerepelt a nemzeti csapattal. 2012-ben Írország ellen duplázott és az olaszok ellen is betalált. Ennek az EB-nek komoly szerepe volt abban, hogy nyáron megvásárolta őt a Bayern München. A brazíliai VB-n Kamerun ellen duplázott, de csapata így is kiesett a csoportkörben. A 2016-os EB-n 3 meccsen lépett pályára, de érdemleges tette nem volt. Igazán nagyot a tavalyi oroszországi VB-n játszott ahol vezetésével ezüstéremig jutott a horvát válogatott. 6 találkozón 3 gólt szerzett és 1 gólpasszt osztott ki. A döntőben ő szerezte az egyetlen horvát gólt. Az álomszereplés után lemondta a válogatottságot.


Mandzukic 5 legszebb Bl gólja (2017-ig bezárólag):


Boldog 33. születésnapot kívánunk Mario Mandzukicnek!


/Zoli/