Ma 25 éve halt meg Ayrton Senna

2019.05.01

1994 május 1, San Marino. A Forma-1 történetében csak fekete hétvégeként elhíresült versenyen Ayrton Senna a hetedik körben a Tamburello kanyarban kicsúszott és a betonfalnak ütközött. A baleset pedig végzetesnek bizonyult. Ennek már 25 éve....

Az 1994-es San Marinoi nagydíj a Forma-1 történetének legszomorúbb versenyhétvégéje volt. Már a pénteki edzésen történt egy komoly baleset. Rubens Barichello szenvedett súlyos sérüléseket. A szombati napon már egy halálos baleset is történt. Az időmérőedzésen a Ford 33 éves pilótája, Roland Ratzenberger vesztette életét. A futamot a szörnyű eseménysorok ellenére is megrendezték, noha  jó pár pilóta ez ellen volt, köztük Ayrton Senna is aki mielőbb össze akart ülni, hogy a biztonság növeléséről tárgyaljanak. Az imolai versenyt azonban megtartották. A pole-pozícióból Senna rajtolt, aki a verseny hetedeik köréig vezetett is, de akkor a Tamburello kanyarban kicsúszott és a betonfalnak ütközött. A versenyt félbeszakították és gyorsan érkezett a segítség. Sennát a bolognai kórházba szállították, ahol azonban már hiába küzdöttek az életéért. A háromszoros brazil világbajnok, mindössze 34 évesen életét vesztette.

Ayrton Senna 161 versenyen vett részt a Forma-1-ben, 41 győzelmet szerzett, 65-ször rajtolt az első helyről és 80 alkalommal ünnepelhetett a pódiumon. Három világbajnoki címet szerzett és kitudja mennyi lett volna még benne...


Korabeli versenyzők nyilatkozata Senna halálának napjáról: 

Fernando Alonso: ,,A tankönyveimen nem lányok képei voltak, mivel túl fiatal voltam ehhez, hanem Ayrton képe, akárcsak a szobámban. Volt róla egy hatalmas poszterem, az első gokartomat pedig az ő Mclarenje színei mintájára festettük le, mivel apám is szerette őt. Nagyon szomorú pillanat volt az"

Lewis Hamilton: ,,Ő ösztönzött arra, hogy versenyző legyek. A halála napján, az, hogy meghalt... Nagyon nehéz volt kimutatnom az érzelmeimet, szóval elmentem egy csendes helyre, és néhány napig nagyon nehéz volt, igazán... Elment a hősöd. Egy hihetetlen legenda volt. Csak szeretné az ember azt gondolni, hogy egyszer egy nap majd úgy tekintenek rám, mint valakire, aki Sennához hasonlóan tudott vezetni" 

Sebastian Vettel: "Apám nagy Senna-rajongó volt. Én 1987-ben születtem, így az első éveire nem emlékezhetek, arra viszont igen, amikor 1991-ben megnyerte a Brazil Nagydíjat. Szörnyű állapotban volt a leintést követően, a sebességváltója tönkrement a versenyen, végül úgy kellett felemelni a pódiumra. Később már szinte minden versenyt megnéztem. Gyermekként nehéz volt megértenem, hogy egy versenyző balesetet szenved, és meghal. A halála óriási veszteség volt a sportnak. Sajnos sosem ismerhettem meg személyesen. Számos versenyen kiemelkedően teljesített, hihetetlenül tehetséges volt, nagyon alázatos, különleges ember lehetett. Úgy látom őt, mint aki saját személyiségét is az autóba tudta vinni, ami talán még erősebbé tette őt, és ezért is emlékezhetnek rá olyan jól az emberek."


Kimi Räikkönen: "A halála egy hihetetlenül szomorú pillanat volt a Formula-1 számára. Még iskolás voltam, így nem emlékszem rá túlságosan, de az a nap beivódott emlékeimbe. Nagyszerű versenyző volt, egy komoly szintet állított fel sokak számára, akik utána bekerültek a Formula-1-be."


Gerhard Berger így emlékszik vissza a tragikus napra: 

,,A hetedik körben előttem ment neki a falnak a Tamburellóban. Eleinte nem aggódtam. A szög nem volt olyan rossz, a becsapódás nem volt olyan erős. A versenyt félbeszakították, Bernie Ecclestone odajött hozzám, és azt mondta: »Kint van az autóból.« Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy rendben van. A versenyt újraindították, és nem sokat gondolkodtam. Csak amikor egy hiba miatt a boxba hajtottam, akkor közölte velem valaki, hogy nincs jó állapotban. Volt, aki azt mondta, hogy meghalt. A másik azt, hogy megsérült. Én helikopterrel repültem a kórházba Bolognába. Az orvos megkérdezte tőlem, akarom-e még látni őt. Azt hiszem, ő már akkor halott volt."


/Zoli/