Liverpool FC - A vörös óriás

2017.07.30

Egy korábbi cikkben már bemutattuk a "kisebb" liverpooli csapatot,az Evertont,most pedig a Liverpool FC-t mutatjuk be.

A Liverpool Football Club 1892-ben alapított angol labdarúgócsapat, amely az első osztályban szerepel. A Liverpool FC - becenevükön "A Vörösök" - az angol bajnoki címeket tekintve a második legsikeresebb klub: 18-szoros angol bajnok. Emellett a csapat 7-szeres FA-kupa-győztes, 8-szoros Ligakupa-győztes, valamint 15-szörös Szuperkupa-győztes. Az európai kupákban is sikeresen szerepeltek: a Bajnokok ligája trófeáját ötször is megnyerték (ezzel a Liverpool a harmadik legsikeresebb csapat a "királykupában"), és az UEFA-kupát, valamint az európai szuperkupát háromszor is elhódították; ezzel a teljesítménnyel a legsikeresebb angol klub nemzetközi szinten. A Liverpool FC alapító tagja volt a G-14 nevű konglomerátumnak, mely az európai elit labdarúgócsapatokat tömörítette és képviselte; jelenleg az Európai Klubszövetség tagja.

Bár Liverpool városa 1990 óta nem ünnepelhetett angol bajnoki címet (az Everton részéről sem), valamilyen trófea szinte minden évben vándorolt a városba. A Liverpool FC révén legutóbb a 2011-12-es Ligakupa, a 2005-06-os FA-kupa, azelőtt pedig a 2004-05-ös Bajnokok ligája-serleg, illetve az UEFA-szuperkupa. Az elmúlt évtizedek legsikeresebb időszaka a 21. század eleje volt a csapat számára, ugyanis a 2001-es évben az alábbi címeket hódították el: FA-kupa, Ligakupa, angol szuperkupa, UEFA-kupa és UEFA-szuperkupa.

Székhelyük a liverpooli Anfield Stadion, mely 45 276 fő befogadására képes. A korábban tervezett új Stanley Park Stadion helyett a jövőben kibővítik a legendás pálya nézőterét (a munkálatok 2014 végén elkezdődtek), ezután körülbelül 54 000 néző fér majd el a lelátókon.

A Liverpool FC himnusza a You'll Never Walk Alone (Sosem leszel egyedül); a szurkolók híresek kitartásukról, az Anfielden teremtett hangulatot a semlegesek, de még az ellenfelek is elismerik. A liverpooliak népszerű dala még többek között az ír válogatott himnuszának, a The Fields of Athenry-nek átirata, a The Fields of Anfield Road.

A legsikeresebb év

A Liverpool Football Club történetének legsikeresebb éve minden bizonnyal a 2001-es év volt. Bár bajnokságot (FA Premier League) 2001-ben nem nyert, megnyerte viszont a Ligakupát (Carling Cup), FA-kupát, angol szuperkupát (FA Community Shield), illetve nemzetközi szinten az UEFA-kupát és a Bajnokok Ligája 2001-es győztesének (FC Bayern München) legyőzésével az európai szuperkupát is.

Magyarok a Liverpoolban

Kozma István volt az első honfitársunk aki a Liverpool szerződtetett. A Dunfermline csapatától érkezett az 1992-1993-as szezon elején. Angol kupát nyert a vörösökkel, és 6 bajnokin lépett pályára. Egy idény után távozott. Az MTK Budapest és a Liverpool együttműködésének köszönhetően az elmúlt években több tehetséges fiatal szerepelt a liverpooli utánpótlásban, így például Simon András, Pölöskei Zsolt, Poór Patrik, Hajdú Ádám és Adorján Krisztián. Gulácsi Péter többször is eljutott a kispadig, többször pedig kölcsönadták, Németh Krisztián pedig hiába volt gólkirály a reserve- csapatban, és nyert Dallas kupát, FA Youth Cup-ot, a felnőttek között nem mutatkozott be. A 2015-2016-os szezon elején Bogdán Ádámot igazolta le a Pool a Bolton Wandererstől, és ő végre bajnokin is lehetőséget kapott, a Watford elleni mérkőzésen. Polgár Kristóf a Liverpool akadémiájának tagja.

Szerintetek mikor ünnepelhet újra bajnoki címet a Liverpool FC?

/Csaszi/