Liga NOS - előzetes

2018.08.09

Már csak egyet kell aludni és kezdődik a portugál labdarúgó bajnokság, amit ezúttal televízión keresztül is tudunk követni. Magyarországon évek óta nem közvetítették a Liga NOS küzdelmeit, de erre az idényre a Sport TV megszerezte a jogokat.


Címvédő: FC Porto

Feljutók: CD Santa Clara, CD Nacional


Nézzük a bajnoki címre esélyes csapatokat:

FC Porto

Edző: Sérgio Conceição

Érkezett: Chancel Mbemba, Éder Militao, Saidy Janko, Joao Pedro, Paulinho (az utánpótlás csapattól felkerülteket és a kölcsönből visszatérőket nem vettem számításba)

Távozott: Iván Marcano, Diego Reyes, Riciardo Pereira, Diego Dalot, André André, Majeed Waris, Goncalo Paciencia


Várható kezdőcsapat: 

                  Casillas

Telles    Militao  Felipe  Janko

         Herrera       Danilo

Brahimi                      Ó. Torres

     Aboubakar     Marega


A Porto továbbra is a bajnoki cím legfőbb várományosa. Ugyan volt néhány távozó, de a keret nem gyengült jelentősen. Az érkezők közül talán Mbembara és Militaora várhat kulcsszerep a többiek jó eséllyel csak epizódszereplők lesznek. Az előző idény házi gólkirálya Marega lett 22 góljával, így ebben az évadban is tőle várják leginkább a gólokat.


SL Benfica

Edző: Rui Vitória

Érkezett: Odysseas Vlachodimos, Germán Conti, Cristian Lema, Tyronne Ebuehi, Alfa Semedo, Facundo Ferreyra, Nicolás Castillo

Távozott: Paulo Lopes (visszavonult), Eliseu, Douglas, Joao Carvalho, Diogo Goncalves, Raúl Jimenez

Várható kezdőcsapat:

                   Varela

Grimaldo  Días Lema  Almeida

       Fejsa          Samaris

  Cervi        Pizzi       Salvio

              Ferreyra

A Benficanal sem volt túl nagy mozgólóadás. A legkomolyabb távozó Raul Jimenez, míg az érkezők közül Ferreyra a legnagyobb név. Jonas, a klub 34 éves csatára az előző idényt 34 góllal zárta, így a gólkirályi címet is elnyerte, de könnyen elképzelhető, hogy az idén Ferreyra, Castillo és Seferovic mellett kevesebb lehetőséget kap majd. 

Sporting CP

Edző: José Peseiro

Érkezett: Emiliano Viviano, Marcelo, Bruno Gaspar, Stefan Ristovski, Raphinha, Nani

Távozott: Rui Patrcio, Pedro Silva, Fábio Coentrao, Cristiano Piccini, William Carvalho, Joao Palhinha (kölcsönbe), Bryan Ruiz, Gelson Martins

Várható kezdőcsapat: 

                     Viviano

Jefferson Marcelo Coates Gaspar

                   Battaglia

  Nani    B. Fernandes     Acuna

         Bas Dost        Doumbia

A legnagyobb változások a Sporting keretében voltak a három nagy csapat közül. Rui Patricio, William Carvalho, Bryan Ruiz és Gelson Martins távozása is érzékeny veszteség a csapat számára, ráadásul egyelőre megfelelően pótolni sem sikerült őket. Bruno Gaspar talán Coentrao hiányát észrevehetetlenné teszi majd, de mellette csak Nani az egyetlen komoly igazolás. A 21 éves Raphinhanak ugyan komoly jövőt jósolnak, de egyelőre ő sincs Gelson Martins szintjén, talán a szezon végén majd mást írok..


Néhány középcsapatból kiemelünk egy-egy játékost akitől sokat várnak:

SC Braga - Ricardo Horta

A 23 éves középpályás az előző idényben 30 bajnokin 11 gólt és 8 gólpasszt tett a közösbe, amivel a kanadai táblázat élén végzett, ami a csapaton belüli sorrendet illeti. A Braga egyik legnagyobb erénye, hogy sikerült őt megtartania. 

Rio Ave FC - Galeno

A Rio Ave számtalan sztárját elveszítette a nyár során. Az egyik legkomolyabb érkező a 20 éves brazil csatár, Galeno, aki a Portotól igazolt kölcsönbe a Rio Avehoz. Galeno az előző idényben 9 első osztályú bajnokin kapott lehetőséget a Portoban és 2 gólpasszt osztott ki. A Rio Ave szurkolói szívébe igyekszik hamar belepni magát. A Jagiellonia elleni hazai EL selejtező alkalmával 2 gólt szerzett és 1 gólpasszt is kiosztott, apró szépséghiba, hogy a Braga így is kiesett. 

GD Chaves - William

A 26 esztendős barzil csatár az előző szezonban 28 bajnokin 11 góllal és 2 gólpasszal járult hozzá csapata hatodik helyéhez. Az első idényében a Chavesnél mindössze 4 gólt jegyzett, így félő, hogy a tavalyi évad csak egyszeri alkalom volt, de a Cháves drukkerei bíznak benne, hogy ebben az évben is vezér lesz majd. 


A szerkesztőség tippjei az előttünk álló portugál bajnoki szezonra:

Bajnok: FC Porto

Gólkirály: Moussa Marega

Kiesők: CD Tondela, CD Santa Clara


A szezon pénteken a Benfica - Guimares mérkőzéssel indul.

A Sport TV közvetítései az első fordulóból:

Péntek: 21:30 Benfica - Guimares

Szombat: 22:00 FC Porto - Chaves

Vasárnap: 19:30 Moreirense - Sporting CP


/Zoli/