Lewis Hamilton - az ötszörös világbajnok

2018.10.29

Lewis Hamilton megvédte bajnoki címét és a tavalyi évhez hasonlóan ismét Mexikóban koronázták meg. Hamilton a sportág harmadik ötszörös világbajnoka lett. Beérte Juan Manuel Fangiot, aki szintén 5 VB címet szerzett és már csak a hétszeres bajnok, Michael Schumacher van előtte. 

Mivel tavaly is Hamilton lett a világbajnok és akkor már körbe jártuk pályafutását ezért most egy picit más jellegű cikket írunk róla. 

Lewis Hamilton eddigi statisztikái a Forma-1-ben:

227 rajt

5 világbajnoki cím

71 győzelem

81 pole-pozíció

132 dobogós helyezés

41 leggyorsabb kör

2968 világbajnoki pont

Lewis Hamilton ezt a világbajnoki címét érzi a legértékesebbnek, és állítása szerint ebben az idényben volt a legösszeszedettebb. Hamilton továbbá azt is kiemelte, hogy ebben az évadban dolgoztak leginkább csapatként, itt Valtteri Bottas segítségét is megköszönte, aki, ha kellett beállt a sorba. Most megnézzük mik voltak Hamilton erényei 2018-ban, amik az újabb bajnoki címéhez segítették őt.

Képes volt felállni a padlóról

Bár Hamiltonra alapvetően jellemző az utóbbi években, hogy egy-két rossz hétvége után nem zuhan össze, hanem képes jó teljesítményre, de ez a mostani idényére különösen igaz volt. Ne feledjük az idei szezont egyáltalán nem kezdte jól a címvédő, csak a  negyedik futamon tudott először nyerni, igaz mivel Vettel Kínában a verseny végén visszaesett, csak 9 pontos előnyre tett szert az első 3 futamon. A német nagydíjon is komoly gödörbe kerülhetett volna Hamilton, de a 14. helyről rajtolva futamot tudott nyerni.

Nem hibázott, míg Vettel igen

A legfontosabb erénye az volt, hogy szinte hiba nélkül teljesítette a 2018-as évet. Legnagyobb riválisa, Vettel sokszor kulcsfontosságú pillanatokban rontott. A német legnagyobb bakija a hazai nagydíjához köthető, ahol a vezető helyről kormányozta falnak az autóját, s esett ki. Ráadásul azt a futamot Hamilton a miatta pályára küldött biztonsági autó segítségével megnyerte. Már ez hatalmas pofon volt Vettelnek, de a szezon második felében egyre gyakrabban hibázott. Az ősszel háromszor is megforgott, legutóbb két hete Japánban. Nem mindegyik esetnél volt egyértelműen ő a hibás, de az biztos, hogy komoly kockázatot vállalt mindegyik esetnél. 

Hamilton az esőmenő

Esőben nincs ellenfele a Mercedes immár ötszörös világbajnokának. Vettel a Német nagydíjon nem bírta az eső általi nyomást, s a falnak csapta az autóját. Hamilton ellenben fickándozott az esőben és győzött. Na, de, hogy ne mindig csak a német nagydíjjal példálózzunk, a magyar versenyhétvégén egyértelműen jobbnak tűnt a Ferrari, de az időmérőre megérkezett az eső. A Ferrari és Vettel előnye semmissé lett, Hamilton pedig megszerezte a pole-pozíciót, ami Magyarországon fél győzelemmel ér fel, a brit meg is nyerte a másnap száraz pályán esedékes nagydíjat. 

Hamilton anno hatalmas tehetségként érkezett meg a Forma-1-be, már újonc évébe majdnem világbajnok lett. Azonban akkor 1 ponttal lemaradt a Ferrarit vezető Kimi Räikkönentől. 2008-ban aztán már meg lett a hőn áhított bajnoki cím. Felipe Massával az utolsó versenyig nagyot csatázott, és a szezonzáró utolsó körében történő előzésének (vagyis Glock kikerülésének) köszönhetően lett először világbajnok. Ezután 5 középszerű év következett tőle. Ekkor talán még a legnagyobb Hamilton fanok sem gondolták, hogy kedvencük veszélyes lehet Michael Schumacher rekordjaira, pedig 2018-at írva itt tartunk. Hamilton 2014-ben a hibrid éra első évében sikerre vezette a Mercedest és újra világbajnok lett. 2015-ben megvédte a címét, 2016-ban azonban kikapott csapattársától, Nico Rosbergtől. 2017-ben Rosberg visszavonulása miatt Vettel vált az első számú kihívójává, de Hamilton már 3 futammal a vége előtt bebiztosította negyedik VB címét. 2018-ban ugyan, csak 2 versennyel a zárás előtt lett ötödször is világbajnok, de újra felülmúlta a Ferarris Vettelt. 

Kétségtelen, hogy ebben az évben Hamilton érdemelte a bajnoki címet, de jövőre újabb kihívókat kaphat és talán Vettel is komolyabb csatára készteti majd a címvédőt./Zoli/