Lewis Hamilton - a négyszeres világbajnok

2017.10.31

Lewis Hamilton a hétvégén megszerezte 4. Forma-1-es világbajnoki címét, ennek apropóján kicsit körbejárjuk az életútját.

Lewis Carl Davidson Hamilton 1985. január 7-.én született Stevenage-ban a Lister kórházban. Lewis Hamilton apja Anthony Hamilton a brit vasúttársaságnál dolgozott, míg édesanyja Carmen Larbalestier a helyi önkormányzat alkalmazottja volt. Anyja korábbi kapcsolatából két lánygyermeke született Samatha Lockart és Nicola Losckhart. Lewis szülei kiskorában elváltak, ő pedig az apjával maradt. Lewis öccse Nicolas Hamilton apja újabb kapcsolatából, Lewis nevelőanyjától, Lindatól született. Linda úgy szerette Lewist is, mintha saját gyereke lenne.

A Lister kórház és környéke, ahol Hamilton született
A Lister kórház és környéke, ahol Hamilton született

Lewis pályafutása 8 éves korában kezdődött, de már korábban is vonzódott a sportág iránt. Lewis mindig is szeretett sportolni, benne volt a suli krikett kosárlabda és focicsapatában is, de ezeket a sportokat csak űzni szerette. Stevenangeban a suli focicsapatában együtt játszott a Manchester United játékosával Ashley Younggal. Az autósport egészen más volt számára, imádott vezetni, de a sportág történelmét is tanulmányozta. Gyerekkori hőse Aytorn Senna volt.

Pályafutása a Forma 1 előtt:

1995 Gokart Cadets

- Super 1 széria-bajnok

- STP Superprix-bajnok

1996 Gokart cadets

 - Mclaren Mercedes Champion of the Future-bajnok 

- UK 5 Nations-bajnok

- Sky Tv Kart Masters-bajnok

1997 Gokart Junior Yamaha

- Mclaren Mercedes Champion of the Future-bajnok

- Super 1 Széria brit bajnok

1998  Gokart Junior Intercontinetal A

- Mclaren Mercedes Champion of the Future második helyezettje

1999 Gokart Junior Intercontinetal A

- Európa bajnoki második helyezett

- Italian Trophy de Pomposa-bajnok

- Italian Industrials-bajnok

2000 Gokart Formula A

- Európa-bajnok

- Világkupa-bajnok

- Elf Masters-bajnok

- Világelső a Champion Kart pilótaranglistán

- A British Racing Drivers Club "A jövő csillaga"-tagsága

2001 - Formula-Renault UK Winter Széria ötödik helyezettje - csapata: Manor Motorsport

2002 - Formula-Renault UK sorozat harmadik helyezettje - csapata: Manor Motorsport (3 győzelem, 3 pole)

- Formula-Reanult Eurocup bajnokság ötödik helyezettje - csapata: Manor Motorsport (1 győzelem)

2003 - Formula-Renault UK sorozat bajnoka - csapata: Manor Motorsport (10 győzelem, 11 pole)

2004 - F3 Euroszéria ötödik helyezettje - csapata: Manor Motorsport (1 győzelem)

2005 - F3 Eurószéria bajnoka - csapata ASM F3 (15 győzelem, 13 pole)

- F3 Nasters nyertese - csapata: ASM F3

2006 - GP2-széria bajnoka - csapata: ART GP (5 győzelem, 1 pole)

Az összeállítás Lewis Hamilton: Az én történetem című könyv alapján készült.

Lewis Hamilton 10 évesen találkozott először Ron Dennissel, a Mclaren akkori csapatfőnökével. A kis Lewist, apja Anthony biztatta, hogy menjen oda Ronhoz, és kérjen tőle aláírást. Ekkor egy érdekes beszélgetés folyt le közöttük, amiről Lewis az önéletrajzi könyvében be is számolt:

,, Helló Lewis Hamilton vagyok. egy nap szeretnék versenypilóta lenni, és szeretnék a Mclarennél versenyezni..."

Ron Dennis, azt felelte neki, hogy ehhez nagyon keményen kell dolgozni az iskolában, majd aláírást adott Lewisnak.

Lewis megkérdezte tőle, hogy megadná-e neki a címét és a telefonszámát.

Erre Ron leírta, majd így szólt: ,, Megmondom, mit teszünk. Hívj fel kilenc év múlva és összehozok neked egy ajánlatot."

A Forma 1-ben:

Az álomból valóság lett és 2007-ben Lewis Hamilton lett a Forma-1 történetének első színes bőrű versenyzője. 

2007 - A legjobb újonc- csapata: Mclaren-Mercedes

Első évében csapattársa az akkori címvédő Fernando Alonso volt, akivel később kissé elmérgesedett a viszonya a bajnoki hajrá miatt. Hamilton valósággal berobbant a Forma-1-be első futamán, Melbourneben már a dobogó harmadik fokán ünnepelhetett. Ezután 4 második hely következett, majd Kanadában jött a várva-várt első győzelem. Hamilton ekkor átvette a vezetést az összetettben, s csak az utolsó futamon adta ki a kezéből a vezetést. Két héttel első győzelme után Amerikában ismét ő ünnepelhetett a dobogó tetején. Franciaországban és Nagy-Brittaniában pedig egyaránt a 3. helyen intették le. Ezzel újoncként zsinórban 9 versenyen keresztül mindig a dobogón végzett, amire senki sem volt még képes rajta kívül. 

Hamilton az európai nagydíj időmérőjén nagy balesetet szenvedett, hordágyon vitték le, majd kórházba szállították, ám szerencsére "csak" komoly zúzódásai voltak, és megkapta az indulási engedélyt másnapra. A 10. helyről rajtolhatott és nem tudott pontot szerezni a versenyen. Magyarországon és Japánban futamot nyert és Olaszországban is felfért a dobogóra, de a bajnoki cím kicsúszott a kezei közül. Alonso és Hamilton rivalizálásának az lett az eredménye, hogy mindketten egy ponttal lemaradtak a világbajnoki címről, melyet a nevető harmadik Kimi Räikkönen kaparintott meg.

2008 - Hamilton valamit visszakapott a sorstól - csapata: Mclaren-Mercedes

Hamilton 2008-ra új csapattársat kapott Heikki Kovaleinen személyében. Ebben az esztendőben Hamilton Felipe Massával vívott ádáz küzdelmet a világbajnoki trófeáért. A szezon első futamát Ausztráliában megnyerte, majd 2 gyengébb futam következett. További 4 futamot nyert a szezonban, Monacóban, Nagy-Brittaniában, Németországban és Kínában is őt intették le elsőként. Három harmadik helyet és két második helyet szerzett a szezonban. A brazil nagydíjon neki elég volt egy 5. hely is a VB címhez abban az esetben, ha Felipe Massa nyer. Az előző esztendőben Brazíliában vesztette el a VB címet drámai körülmények között, ez kis híján megismétlődött, ám végül most drámai fordulatokkal ő nyert. Massa megnyerte az esős futamot, s Hamilton ekkor még csak a 6. helyen állt, ám az utolsó kanyarokban megelőzte a száraz pályás gumikon szenvedő Timo Glockot, így ő lett a Forma-1 történetének akkori legfiatalabb világbajnoka. 

2009 - A címvédő szenvedése - csapata: Mclaren-Mercedes

Hamilton talán leggyengébb idénye volt a 2009-es. Rengeteget szenvedett, főleg az év első felében. Nagy meglepetésre Magyarországon győzni tudott, majd még a Szingapúri nagydíjat is megnyerte. 2 győzelme mellett még 3 dobogója volt ebben az idényben. Az összetettben 5. lett, a világbajnoki címnek pedig későbbi csapattársa Jenson Button örülhetett.

2010 - Versenyben a végsőkig - csapata: Mclaren-Mercedes

Új csapattársa a címvédő Jenson Button lett. Nagyon kiegyenlített éve volt ez a Forma-1-nek. Hamilton 3-szor nyert, s összesen 9-szer volt dobogón. Az utolsó futamon is volt még egy kis sansza a VB-címre, ám végül ez elúszott, s Sebastian Vettel szerezte meg az első világbajnoki trófeáját.

2011 - Egy újabb gyengébb év - csapata: Mclaren-Mercedes

Hamiltonnak ismét nehezebb éve volt. Mindössze 6 dobogós helyet szerzett, ezek közül 3-szor végzett az élen. A Belga nagydíjon Kobayashival ütközött, s kicsúszott a pályáról. A becsapódás következtében eszméletét vesztette, de csak pár másodperc erejéig, majd magától szállt ki az autóból. Reális esélye nem volt a VB címre. Az összetett 5. helyén végzett, a világbajnok pedig Sebastian Vettel lett. 

2012 - A pechszéria - csapata: Mclaren-Mercedes

Hamilton simán világbajnok lehetett volna, ha a szerencse és a technikai is mellé áll. A szezont három harmadik hellyel indította. Kanadában, Magyarországon, Olaszországban és Amerikában nyert, de több dobogós helyezése nem volt az említetteken kívül. A Mclaren rendszeresen küzdött a kerékcserékkel, számtalanszor rontottak Hamiltonnál is. Többször megadta magát a technika, s az élről esett ki Hamilton. Az utolsó Mclarenes futamát Brazíliában megnyerhette volna, de a túlbuzgó Nico Hülkenberg miatt az élről kiesett. A bajnokság végén a 4. helyen zárt, a VB cím ismét Sebastian Vettelé lett. 

2013 - Az újrakezdés - csapata: Mercedes

2013-ra a gyári Mercedeshez szerződött, ugyanis a 2014-es szabályváltozások miatt a csapat abszolút favorittá léphet elő. A Mercedesnél gyerekkori versenyzőtársa Nico Rosberg lett a márkatársa. Ez az év még meglehetősen nehéz volt Hamiltonnak, a polet rendszeresen megszerezték, de a gumiproblémáik miatt visszaestek a futamon. Egyetlen futamot tudott nyerni ez évben, akkor Magyarországon ünnepelhetett. A tabellán ismét a 4. helyen zárt, Sebastian Vettel pedig megszerezte a 4. VB címét. 

2014 - A várakozás meghozta gyümölcsét - csapata: Mercedes

6 év várakozás után Lewis Hamilton ismét a Forma-1 világbajnoka lett. Az új korszakban a Mercedes abszolút uralta a mezőnyt, így "csak" csapattársával Nico Rosberggel kellett megküzdenie a VB címért. Hamilton 11-szer nyert a szezonban s emellett 5 dobogója is volt. A VB címet a dupla pontos Abu-Dhabiban rendezett szezonzárón szerezte meg. 

2015 - A címvédés - csapata: Mercedes

A Mercedes még mindig kimagaslott a mezőnyből, így ismét csak egy vetélytársa maradt, Nico Rosberg. 10 futamgyőzelme volt a szezonban és mellette 7 dobogója. Talán mind közül ez volt a legsimább VB címe, melyet már négy futammal a vége előtt Amerikában bebiztosított.

2016 - A füstbe ment terv - csapata: Mercedes

Nico Rosberg felszívta magát és felvette a versenyt Hamiltonnal. A címvédő brit hiába szerzett 10 győzelmet és mellette 7 dobogót, nem tudott világbajnok lenni. Hamilton terve, miszerint zsinórban 3 VB-címet szerez, Malájziában füstbe ment. Amikor is az első helyen elfüstölt alatta a Mercedes, utána már hiába nyerte meg a hátramaradt 4 futamot, Rosberg mindig beért mögötte másodikként, s bajnok lett. Nico Rosberg megszerezte élete első és egyetlen VB címét, mivel bejelentette visszavonulását.

2017 - Ismét a csúcson - csapata: Mercedes

Rosberg távozása miatt új csapattársat kapott, Valtteri Bottas személyében. Ebben az évben már a Ferrari is felfejlődött a Mercedes szintjére, így új vetélytársa akadt Hamiltonnak Vettel személyében. Vettel sokáig vezette a tabellát, ám Hamilton Belgiumban átvette a vezetést, s olyan remek szériába kezdett, ahonnan már Vettel nem tudott visszakapaszkodni. Azért tegyük hozzá Vettel igen balszerencsés volt az utóbbi pár versenyen, ennek is köszönhető, hogy Hamilton már 3 futammal a szezon vége előtt bebiztosította a negyedik VB címét. Az idényben eddig 9-szer nyert és 3-szor ért be másodikként, de még három futam hátra van.

Lewis Hamilton statisztikái a Forma-1-ben:

4 Világbajnoki cím

206 futam

62 győzelem

116 dobogó

72 Pole-pozíció (Rekord!)

 38 leggyorsabb kör

117 első soros indulás (Rekord!)

A sisakfestése:

A sárga sisakfestése onnan ered, hogy édesapja sokat idegeskedett azért, mert gyermekét nem tudja megkülönböztetni a másik 40 ugyanolyan gokarttal versenyző sráctól. Ekkor találták ki az élénk sárga színű sisakot, melyet apja festett. Aytorn Senna, Lewis gyerekkori hőse is ilyen sisakfestésben versenyzett, de nem emiatt választotta a sárgát Hamilton.

Anthony Hamilton: 

A fia legnagyobb mentora, rengeteget tett azért, hogy gyermeke autóversenyző legyen. Sokáig Lewis menedzsere volt és rendszeres vendége a paddocknak. Ma már csak néhány versenyen tűnik fel a 61 éves apuka. 

Nicholas Hamilton:

Nicolas koraszülöttként jött a világra, s később kiderült, hogy betegsége van, s emiatt nehezen mozog, minden lépés fáj neki. Nicolas ennek ellenére nagyon víg kedélyű ember. Betegsége dacára ő maga is versenyzik, bár nem olyan szinten mint bátyja. 

Hamilton nagyon kutyabarát, s Roscoe-ra és Coco-ra úgy tekint, mintha saját gyermekei lennének.

Hamilton mélyen vallásos, ezt a hátára készített tetoválással is kifejezi.

Érdekességek Hamiltonról:

- Lewisnak ma is megvan az aláírásnaplója, melyet többek között Jackie Stewart, John Surtees, Stirling Moss és Ron Dennis is aláírt neki gyerekkorában. 

- Kamasz korában, mikor Lewis focizott középpályásként játszott legszívesebben.

- Lewis szívesen zenél, gitározik, pár saját dala is van.

- Lewis gyerekként karatézott.

- Lewis hazája bajnokságában az Arsenalnak szurkol.


Hamilton barátnői:

Danielle Lloyd 

Állítólag 2001-ben fél évig járt Hamiltonnal. Lloyd azóta 3 gyermeket szült Jamie O'Hara focistának, de már elváltak.

Cemre Mirel 

A török szépségkirálynővel elvileg 2002-ben 10 hónapig járt Hamilton.

 Jodia Ma

Jodia Ma volt az első komoly kapcsolata Hamiltonnak. A lány apja a világ egyik legnagyobb optikai cégének az alapítója volt. 2004-től 2007-ig alkottak egy párt.

Vivian Burkhardt 

A lány állítása szerint 2008-ban pár hónap erejéig vele is járt Lewis, akivel a pilóta nagyapjának szülőhelyén ismerkedtek meg.

Nicole Scherzinger

Scherzingerrel 2007 óta élt Hamilton se veled se nélküled kapcsolatban, s 2015-ben szakítottak végleg. A fő probléma az lehetett, hogy a Lewisnál 6 évvel idősebb Nicole már esküvőt és gyereket szeretett volna, addig a pilóta még nem gondolkodott ilyenekben. 

Rihanna

2015 nyarán meglehetősen sokat találkozgatott Rihannával, de állítólag csak barátok.

Palvin Barbara

Hamilton Palvin Barbival is nagyon jó viszonyt ápol, ám állításuk szerint sosem alkottak egy párt.

Lehet őt szeretni, imádni, nem szeretni és utálni, de egy biztos ő a sportág egyik legjobbja és legnagyobb tehetséggel rendelkező versenyzője, aki már négyszeres világbajnoknak mondhatja magát. Hamiltonban még lehet jó pár remek év, ahol már a Schumacher által felállított rekordokat is hajszolhatja, na de itt van azért Sebastian Vettel is aki azon lesz, hogy megnehezítse a brit dolgát.

/Zoli/