Lesz egyáltalán mérkőzés?

2021.01.15

A mai napon kezdené meg a világbajnoki szereplését a magyar férfi kézilabdaválogatott. Igen, ám, de az ellenfél Zöld-foki szigetek válogatottjánál újabb pozitív koronavírusteszt eredmények születtek, így komoly esély van arra, hogy nem tudnak kiállni ma 20:30-tól. 

A beugró válogatott Hollandia, vagy Montenegró lehetne, de gyakorlatilag lehetetlen, hogy bármelyik csapat odaérjen Egyiptomba a kezdésre. Amennyiben a Zöld-foki szigetek játékosai valóban nem tudnak kiállni, akkor a magyar válogatott automatikusan 10-0-ra nyerné meg a mérkőzést.


A VB rajtja előtt Sipos Adriánnak és Győri Mátyásnak tettünk fel egy-két kérdést, igaz ekkor még ők sem tudták, hogy mekkora káosz lesz a rajt előtt.


Elsőként a magyar válogatott védekező specialistáját, Sipos Adriánt kérdeztük.

- Hogyan készültök a Zöld-foki Köztársaság és az Uruguay elleni csoportmeccsre? Alapvetően ez a két válogatott egyértelműen gyengébb játékerőt képvisel, de talán pont azért kellemetlen ellenfelek, mert nagyon keveset tudni róluk, nemde?

,,Senkit nem szabad félvállról venni. A Zöld-foki köztársaság több játékosa a portugál bajnokságban szerepel, ügyesek, atlétikusak, oda kell tennünk magunkat. Uruguay dél-amerikai kézilabdát játszik, játékosat, dinamikusat, még ha nem is olyan magas szinten, mint Argentína vagy Brazília. Szerencsére van mindkét riválisról videófelvétel, a játékuk jellegét, a tipikus reflexeket ebből valamennyire igyekszünk "olvasni" a felkészülés során, de nyilván szokatlan lesz mindkét találkozón, hogy nem az európai kézilabda-kultúra számára megszokott játékkal szembesülünk."

- Mennyire nehezíti meg a dolgotokat, hogy nem tudtatok felkészülési mérkőzést játszani a torna előtt?

,,Nyilván jól jött volna mérkőzés-körülmények között gyakorolni, hiszen akad olyan kerettag, aki több hónapja nem játszott meccset. Reményeink szerint az első két találkozó annak is az eszköze lehet, hogy még élesebbé váljunk."

- Amikor egy alapvetően védekező játékos gólt szerez az mindig különleges és a közönség ekkor rendre ovációban tör ki. Nyilván ez Egyiptomban biztosan nem lesz így. Van benned olyan érzés, hogy 1 gólt mindenképp kell szereznem a VB-n?

,,Négyen vagyunk beállók a keretben, a szakmai stáb rám elsősorban védekezésben számít, de nyilván lesznek olyan szituációk, amikor elöl is segíthetem a csapatot, egy jó zárással, kiállítás vagy hétméteres kiharcolásával. Ha helyzetbe kerülök, vagy indulni tudok, akkor természetesen gólt szeretnék szerezni. A lényeg a győzelem minden meccsen."


Majd pedig a tavalyi Európa-bajnokságon kulcsszerepet betöltő, Győri Mátyást.

- A tavalyi Európa-bajnokságon első számú irányító voltál, ám ezúttal itt van Lékai Máté. Hogy éled meg, hogy ezúttal vélhetően kicsit kevesebb lesz a szereped?

,,Nincs ezzel semmi gond természetesen, Lékai Mátéra szüksége van a válogatottnak, tavaly sérülés miatt maradt le az Eb-ről. A keret mind a 20 tagja egyaránt fontos, amikor lehetőséget kapunk, odatesszük magunkat."

- A vírushelyzet a csapaton belüli hangulatra is rányomja a bélyegét, vagy ezt próbáljátok amennyire lehet figyelmen kívül hagyni?

,,Tavaly március óta ebben élünk, a kulcsszó az alkalmazkodás lett. Természetesen a korlátozó intézkedések nehezítik a mindennapokat, de ezzel lassanként megtanultunk együtt élni, még ha teljesen megszokni nem is lehet őket."

/Zoli/