Legjobban debütáló pilóták

2017.07.27

A cikkben 3 olyan pilótát fogunk bemutatni akik életük első Forma 1-es futamán dobogóra álltak.

Jacques Villeneuve - 1996 Ausztrália

Jacques nagy reménységként érkezett a Forma 1-be, apja Gilles hírneve miatt is. Jacques a Williams-Renaultnál kapott ülést az 1996-os évre. Kiválóan indult számára élete első Forma 1-es versenyhétvégéje, ugyanis megszerezte a pole-pozíciót Ausztráliában. Jacques remek versenyt futott, övé lett a leggyorsabb kör, de a futamot nem tudta megnyerni. Villeneuve megnyerhette volna első futamát, ha nem mér el egy kanyart, kisodrótt, s sérülést okozott egy olajvezetéken, így lassítania kellett, s kicsúszott a győzelem a kezéből. Másodikként ért be csapattársa, Damon Hill mögött, azért így sem lehetett elégedetlen kiváló debütálást produkált. Jacques Villeneuve első szezonjában 11 dobogót ért el, s második lett a pontvadászatban, Damon Hill mögött. Második évében 1997-ben meglett a VB cím Jacquesnak, a második Frentzent 39 ponttal előzte meg.

Lewis Hamilton - 2007 Ausztrália

A Forma 1 első színesbőrű versenyzője kiválóan debütált. A Mclaren-Mercedesnál kapott helyet a fiatal angol pilóta, első időmérőjén a negyedik helyet szerezte meg. A futamon a harmadik helyet sikerült megkaparintania. Hamilton kiváló sorozattal kezdett a Forma 1-ben az első 9 versenyén egyaránt dobogós helyen végzett. Csapattársával, Fernando Alonsoval való rivalizásának köszönhetően, mind Hamilton, mind Alonso lemaradt a VB címről 1-1 ponttal, amit így Kimi Räikkönen nyert meg. Hamilton is második évében tudott VB címet nyerni, ekkor Felipe Massát győzte le, drámai körülmények között.

Kevin Magnussen - 2014 Ausztrália

A dán pilóta is a Mclarennél kapott lehetőséget, első versenyén harmadikként ért célba, de később Daniel Ricciardot kizárták, így a második hely lett Magnussené. A Mclaren másik pilótája Jenson Button is dobogót ért el, Ricciardo kizárásának köszönhetően, ő lett a harmadik. Ez máig az utolsó alkalom, hogy dobogóra állhatott Mclaren pilóta. Magnussen pályafutása jól indult, de azóta nem tudott igazán meggyőző teljesítményt nyújtani, igaz nem is ült azóta dobogóra esélyes autóban. A dobogóját leszámítva, az 5. hely a legjobb amit eltudott érni 2014-ben Oroszországban.


Ennyi lett volna az összeállítás a Forma 1 legjobb újoncairól.

Köszönöm szépen a kiegészítést Paksi Konstantinnak!

/Zoli/