Napjaink legnépszerűbb sportja a labdarúgás, de vajon tudjuk miért rajongunk?

2019.04.02

A mai napon egy nagyon érdekes beszélgetésnek voltam fültanúja a konditerem öltözőjében. Két 35-40 év körülötti fiatalember beszélgetett egymással a sportról, és, hogy mi számít egyáltalán annak. Több érdekes témát is feszegettek, így éreztem magamban a késztetést, hogy írnom kell erről.

Éppen érkezésemkor került szóba a világ legnépszerűbb sportága, a labdarúgás is. A futballról pedig mindketten úgy gondolkodnak inkább, mint egy játékról, melyet bárki képes játszani, nem kell hozzá semmi előképzettség. Na, és ekkor jött a képbe a birkózás, melyet embereink sokkal többe néznek. Kiderült, hogy az egyik férfi maga is birkózott és jelenleg bíráskodik. Említette, hogy a szabályok nagyon gyakran változnak, így a birkózó játékvezetőknek sokkal nehezebb dolguk van, mint például egy futball bírónak. A futball szurkolókról pedig kategorikusan kijelentették, hogy csak az emberek valahova tartozni akarása tükröződik meg. Egy kevésbé sikeres ember például, gyakran mondja, hogy ő Fradi drukker, de mást ugyanakkor nem tud felmutatni az életéből. Elgondolkodtatott a dolog, így a saját véleményem is megosztom a dologgal kapcsolatban és egy felmérést is fogok készíteni. 

A labdarúgás éppen azért a világ legnépszerűbb játéka, mert egyszerű és a világon bárki és szinte bárhol tudja űzni. Ez a sportág legnagyobb erőssége, ugyanakkor teljesen jogos a felvetés, hogy a futballt a legkönnyebb szeretni a világon. Én imádom a labdarúgást és nagyon sokat jelent számomra, de azt el kell ismerni, hogy a legtöbb ember aki a kézilabdáért, kosárlabdáért, amerikai fociért vagy éppen a birkózásért rajong sokkal inkább képbe van a sportággal kapcsolatban és műveltebb ember benyomását kelti, mivel egy szűkebb kör tagja ezáltal. Nem szeretnék általánosítani, de rengeteg az, aki divatból szereti a focit és csupán pár nevet ismer. Már az 5 éves Pistike is Barcelona rajongó, a 40 éves családapa is, aki évente 2 mérkőzést néz meg és a 70 éves nagypapa is, aki egyszer volt Barcelonába egy futball mérkőzésen. Adódik a kérdés mi baj ezzel? Semmi, de ezért számítani kell a hasonló megnyilatkozásokra azoknak a futball szeretőknek is, akik évek óta tanulmányozzák kedvenc sportágukat.

A többi kevésbé népszerű sportnak pedig szinte nincsen, vagy csak elvétve akad olyan szurkolója, aki alig tud valamit róla. A birkózáshoz, a kézilabdához, az amerikai futballhoz mind kell némi előképzettség és a teljesen sport antitalentumok nem fogják azt mondani, hogy ők NFL fanok. 


Úgy döntöttem, hogy a dolog végének járása céljából egy felmérést fogok készíteni.

Az elkövetkezendő pár hétben megkérdezek legalább 80-100 fiatalt, hogy melyik a kedvenc sportja és megpróbálom lemérni, hogy mennyire vannak képben vele. 

Korábbi tapasztalataim azt sugallják, hogy valószínűleg a futball fanok lesznek a legtöbben, viszont ők lesznek azok akik a legkevesebbet fognak tudni mesélni róla. A felmérés elkészítését még a héten elkezdem és körülbelül 1 hónap múlva publikálni fogom számotokra a végeredményt. 


/Zoli/